Få uppdaterade nyheter på ksak.se

Nr 9 2020

KSAK NYHETSBREV

 

Nu har hösten kommit till hela Sveriges flygklubbar och på kansliet börjar vi nu att summera 2020 års flygklubbsverksamheter.

En sak står helt klart och det är att vi kommer fortsatt att behöva fokusera på flygsäkerhet och det ska vi göra tillsammans! Tillsammans med er flygklubbar, medlemmar, Transportstyrelsen, HDI och kansliet kommer vi att fortsätta arbeta med flygsäkerhet. Vi kommer i början av nya året återkomma med en uppdaterad version av tidigare H50P som nu heter Flygsäkerhetsprogrammet tillsammans med en plan för klubbverksamhetsimplementering.

Vi kan notera trots pandemin att vårt flygtidsuttag på totalen inte direkt har påverkats negativt. På vissa håll har vi noterat ett utökat flygtidsuttag och på andra håll ett minskat uttag. Speciellt för de flygklubbar som har merparten av sina piloter från Norge, Danmark och piloter eller flyglärare som befinner sig i riskgrupper. Vi noterar även generellt positiva signaler för skolverksamheter för både DTO och UL. Men det varierar över landet där många av er flyger mer än någonsin och andra näst intill ställt sin verksamhet. Det vi är glada över är att det flygs fortsatt över hela landet men det är alldeles för att tidig för en slutsummering. Det får vi beksed på när flygklubbarnas rapporter kommer till kansliet.

Mycket nöje med månadsbrevet och på snart återhörande.

✏️ Lars-Christer Andersson generalsekreterare

 


Vi startar konceptet "new year, new me" några veckor för tidigt och bjuder inte enbart på ett fullspäckat nyhetsbrev denna månad utan också ett helt nytt format. 

Vi hoppas att detta kommer underlätta er läsning. Precis som allt annat så är ingenting perfekt, men det är ju målet att det ska bli det. Så sitter du inne med åsikter, idéer eller önskemål på hur vi ska kunna leverera de bästa tänkbara nyhetsbrevet så tveka inte på att mejla mig på maria@ksak.se

 


Ungdomsflygläger 2021

I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK för andra året i rad ett utbildningsläger, 3-10 juli 2021, för segel och motorflyg på Ålleberg i Falköping. Lägret vänder sig till ungdommar i åldrarna 16-22 år. Känner du en blivande pilot? Sprid anmälan till flyglägret så ser vi tillsammans till att flygsverige växer!


 
Läs mer
 

Anmälan till Flyginstruktörskursen 2021 är öppen

KSAK driver Sveriges UL-flygskola genom anslutna klubbar och för att kunna möta tillströmningen av elever behövs ytterligare UL-flyglärare på flera håll i landet. Nu är anmälan öppen för aspiranter till 2021 års flyginstruktörskurs (FIK) UL. Utbildningen sker i internatform på Ålleberg, 2 veckor under tiden 8 maj – 23 maj 2021.

 
Läs mer
 

EASA information om GNSS Based Instrument Flight Procedures för allmänflyget

Det närmar sig för regler av instrumentprocedurer vid okontrollerade flygplatser. Här finner du underlag för status av EASAs regelverk för GNSS. 

 
Läs mer
 

Club Bell47 Sweden första helikopterflygklubben till KSAK

Flygklubben Club Bell47 Sweden bildades den 15 september 2020 och bedriver sin helikopterverksamhet på Optands flygfält. Club Bell47 Sweden är den första helikopterflygklubb som är ansluten till KSAK men säkert inte den sista. Varmt välkomna önskar vi på kansliet.

 

Intresseanmälning av elektrifiering av flygklubben

Vattenfall förbereder elektrifiering av svenskt flyg och önskar få intresseanmälan med svar på nedan.

Tanken är att Vattenfall ”rustar upp” er flygklubb som en investering i infrastrukturen och ni blir kund.

Då ni som flygklubbar ”kostnadsfritt” kan få en effektivare el hantering har vi sett detta som en nytta varför ni ges möjlighet att svara på Vattenfalls intresseanmälan.

.

 
Läs mer
 

GA Roadmap 2.0 

EASA har kommit med en uppdaterad version av sin Roadmap för allmänflyget. 

 

  
Läs mer
 

94 bränder upptäcktes med hjälp av brandflyget!

– Skogsbrandbevakning med flyg är en väldigt viktig resurs för den kommunala räddningstjänsten, säger Rickard Hansen, skogsbrandexpert på MSB.

 
Läs mer
 

Småflygplatserna är morgondagens tågstationer

Detta skriver Csaba Perlenberg  i en ledare i Expressen "Vi kommer flyga allt mer i framtiden. Det är dags att förbereda sig för en tillgänglighetsrevolution."

 
Läs hela artikel här
 


Kansliet meddelar 

På kansliet bevakar vi självklart Corona-utvecklingen noggrant och följer rekommendationer från myndigheterna.

Nu är det dags att återigen ta tag i vår försiktighet gentemot varandra. Vidare har KSAK beslutat att UL flyglärarseminariet kommer att göras digitalt och inte fysiskt söndag den 22 november.

 
Läs mer
 

Du undrar - vi svarar

Vi på kansliet försöker nu att underlätta ert kunskapssökande om allmänflyget genom att skapa en Q&A på vår hemsida. 

Har ni förslag på fler ämnen och frågor som skulle vara bra att vi besvarade där, tveka inte på att berätta det för oss genom att mejla till maria@ksak.se

 
Läs mer
 
 
 

Oavsett vad du har på hjärtat, önskemål, förbättringsåtgärder eller bara vill snacka flyg. Hör av dig – du är viktig för oss! Och glöm inte följa oss på Facebook – KSAK Motorflyg.

Bästa hälsningar och trevlig helg!
Maria, Veli-Matti, Sofia och Lars-Christer

 
Maria 072-248 46 46
 
 
Veli-Matti 072-712 46 46
 
 
Sofia 070-305 74 00
 
 
Lars-Christer 076-131 46 46
 
FacebookInstagram