Problem att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Tankar om trehundra

Petra Weckström, Robert Uitto, Lisa Hugoson, Michael Johansson. Foto: Mats Bäcker, Per Eriksson och Jonas Jörneberg.

 

Regeringen meddelade den 22 oktober att sittande publik om högst 300 personer tillåts i teatersalongerna från första november. De allmänna råden har skärps i vissa regioner i landet, men inte i alla. Hur går diskussionerna i organisationen och på länsteatrarna om att höja publiktaket?

-Det är signalen till samhället som detta ger som är viktig, säger Petra Weckström, vd Örebro Teater. -Att det går att ta ansvar och visa föreställningar på ett säkert sätt. 

-Det blir självklart skillnader för vissa av våra teatrar, men samtidigt skall vi veta att länsteatrarna i många fall spelar i så små lokaler att ökningen blir liten, säger Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna i Sverige. -Detta då avstånden mellan de sittande måste hållas. De föranleder fortsatta samtal med regeringen eftersom intäktsökningarna via sålda biljetter då blir ytterst marginella och den regionala scenkonsten blir i fortsatt i behov av någon form av stöd för att klara produktionen framåt.

-De nya riktlinjerna gör inte gör någon större skillnad för oss ute i länet, avståndet på en meter måste vi ändå hålla och det blir oftast mycket små publikgrupper, säger Lisa Hugoson, teaterchef Dalateatern.

-Självklart har vi stor respekt för pandemin och viruset, men det betyder mycket för oss att vi hörsammas och att det går att anpassa lagar och regleringar på ett sådant sätt att inte en hel bransch slås ut, säger Michael Johansson verksamhetsledare Länsteatrana i Sverige.

Läs mer här


Dansfilmen Med dina ord visas på höstmötet

Klass 5B på Sparsörskolan i Borås, filmfoto Håkan jelk.

Tillsammans med klass 5B på Sparsörskolan i Borås gjorde Ulrika Liljedahl, repetitör och pedagog på Regionteater Väst och filmaren Håkan Jelk en dansfilm. På Länsteatrarnas digitala höstmöte den 13 november visas filmen Med dina ord och följs av ett samtal med Ulrika Liljedahl och Monika Milocco, konstnärlig chef för dansen på Regionteater Väst. Vi passade på att ställa några frågor till Ulrika och Monika, om filmen och om dans för barn och unga! 

-Dansen är viktig för alla människor och för samhället på många olika sätt, t.ex. att få se och uppleva dans som scenkonst, få dansa och uppleva dansen med kropp och uttryck, gemenskapen med andra människor, det fysiska och psykiska välmåendet som dansen kan ge: kreativitet, glädje, fantasi med mera, säger Monika Milocco. Läs mer


Ordförande Robert Uitto har ordet

Länsteatrarna i Sveriges ordförande Robert Uitto, foto Jonas Jörneberg

"Från Länsteatrarnas styrelse och kansli fortsätter vi arbetet kring medlemmarnas förutsättningar i pandemitider. Det handlar dels om fortsatt ekonomiskt stöd till den regionala scenkonsten, där vi måste vara tydliga med att det finns vissa skillnader i behoven av stöd, vilket är avhängigt vilken konstruktion respektive länsteater har och hur stor andel självfinansiering man arbetar med, där några av våra medlemmar är extra utsatta just nu.

En annan fråga är att fortsatt påverka våra skolor och förskolor att även i coronatider våga bjuda in till barn- och ungdomsföreställningar.

Vi kämpar vidare och bevakar alla de utmaningar som vi står inför med vetskapen om att kulturen är efterfrågad!"

Läs hela Roberts krönika för oktober här.


På jakt efter den norrländske glesbygdsmannen - med dans

Foto Olle Melkerhed

Vem är egentligen den norrländske mannen från glesbygden? I det rörelsebaserade community-projektet Öm.tålig initierat av Norrdans, får vi möta just dem – samtidigt som de får möta sig själva. Koreografen Maria Ulriksson guidar en grupp män från Kramfors på en resa där schabloner och stereotyper undersöks.

-Det viktigaste i arbetet är resan, den konstnärliga processen och upplevelsen, snarare än målet, säger Maria Ulriksson. - Att skapa gemenskap, tillhörighet och konstnärlig riktning tillsammans. Läs mer


Fucking Åmål på Teater Västernorrland

Fucking Åmål, foto Kristofer Lönnå

Nu kan du se teaterföreställningen Fucking ÅmålTeater Västernorrland Play. Det är den första av teaterns föreställningar som går att streama.

-Responsen har varit otroligt bra, säger teaterchef Kristoffer Berglund. 

Att Fucking Åmål fortfarande är aktuell på många sätt har man i produktionen bland annat fått veta genom att involvera  ungdomar i Västernorrland i skapandet av föreställningen. Vi bad Kristoffer berätta lite mer! Läs här


En dansföreställning om att söka sig ut ur beroende

Foto Scenkonst Sörmland

Dansprojektet Gläntan har premiär på Scenkonst Sörmland den 9 november. Gläntan handlar om beroendeproblematik och koreografen Lotta Gahrton har inspirerats av tolvstegsmetoden. Vi kontaktade Annette Taranto Fuller, som är ansvarig för Scenkonst Sörmlands dansprogram, för att få veta mer! Läs här


Internationellt dansresidens på Estrad Norr

Foto och redigering: Bravo Toga.

Med start 2020 erbjuder Estrad Norr tillsammans med Konstnärsnämnden två veckors sommarresidens till en Sverigebaserad danskonstnär som får bjuda in en internationell kollega. I år blev Sara Ribbenstedt och Nayla Espinosa Garcia de utvalda. Här berättar danskonsulent Anna Eriksson mer om hur, vad och varför.

-Att sprida dansen som eget konstnärligt område är en viktig del av vårt uppdrag, speciellt eftersom dansen inte funnits så länge hos oss, säger Anna. -Det är ett arbete som tar tid och måste byggas upp från grunden, angripas från olika håll. Läs mer


Har du några frågor?

Kontakta gärna Michael  på Länsteatrarnas kansli så hjälper han dig vidare.

Michael Johansson

Verksamhetsledare, Länsteatrarna i Sverige
+46 70 234 04 89


Länsteatrarna i Sverige, c/o Svensk Scenkonst, Birger Jarlsgatan 39, 11145 Stockholm

Länsteatrarnas höstmöte sker digitalt

Filmfoto Håkan Jelk

Alla länsteatrarnas styrelseordförande, vice ordförande, vd, teaterchefer och konstnärliga ledare hälsas välkomna att delta i Länsteatrarna i Sveriges digitala höstmöte 13 november kl 9-11. Regionteater Väst skulle ha stått som värd för mötet, om allt varit som vanligt, och vi kommer bland annat att få ta del av teaterns långa erfarenhet av att arbeta med dans för barn och unga. Läs mer


Dans i Dalarna med Annelie

Annelie Gardell, foto Per Eriksson

Dalateaterns nya verksamhetsutvecklare inom dans heter Annelie Gardell, med ett förflutet som chef både på Dansens Hus i Stockholm och på Scen för Dans på NorrlandsOperan. Hur ska dansen i Dalarna utvecklas? Vi bad Annelie berätta om sina planer! Läs mer


Länsteatrarna i Sverige om höstbudgeten 2020

"-Därför är det med glädje vi nu ser i den föreslagna höstbudgeten att kulturområdet stärks med 300 miljoner för 2021, och 150 miljoner från 2022 genom samverkansmodellen."

Läs vad Robert Uitto, ordförande och Michael Johansson, verksamhetsledare Länsteatrarna i Sverige skriver om höstbudgeten 2020 här.


Mia Ringblom Hjertner är på Oktoberteatern

Foto Johanna Lindell

Mia Ringblom Hjertner är ny teaterchef på Oktoberteatern sedan i våras. Nu har det gått en tid och vi kontaktade Mia för att höra om hon ville skriva några rader om sitt nya uppdrag.

-Väldigt märklig tid att börja på ett nytt jobb, säger Mia, och vi kan bara hålla med!  Läs mer


Flickan, mamman och soporna på Dalateatern

Foto Per Eriksson

Dalateatern sätter upp Flickan, mamman och soporna av Suzanne Osten, i regi av Lisa Hugoson, med premiär den 7 november på Blackboxen i Borlänge. Vi frågade Lisa hur det går, så här nära premiär! Läs mer


En världspremiär på Örebro Teater

Foto Mats Bäcker

I november blir det världspremiär i Sverige för Ravinen, en nyskriven pjäs av den internationellt hyllade dramatikern och regissören Amir Nizar Zuabi - i ett samarbete mellan Örebro Teater och Riksteatern. Läs mer


Fem pedagoger på Regionteatern

Foto Linda Himsel

Regionteatern Blekinge Kronoberg har fem utbildade pedagoger som arbetar med barn och unga varje dag - i skolor, på teatern och där det behövs. Vi kontaktade dramapedagogen Andreas Dahl för att få veta mer om deras verksamhet. Läs mer


Månadens premiärer

Foto teatern

På vår hemsida finns alltid aktuell info om månadens premiärer på länsteatrarna. 

Ett dockhem har premiär på Västmanlands Teater den 21 november! Läs mer 


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.