Svårt att läsa nyhetsbrevet? Läs det online.

SPRUCE UP! Champagne-klubb

Bästa Champagne-vän,

Då var det dags för sista onlineprovningen i år, detta ytterst ovanliga 2020. På onsdag den 2 december skulle det vara jätteroligt om du har tid och lust att träffa mig framför skärmen. Temat denna gång är Champagnes bortglömda druvor. I glaset - passande nog med tanke på det märkliga året - en ytterst ovanlig champagne.


Champagnes bortglömda druvor

Onlineprovning onsdag den 2 december

Notes Blanches, art nr 77324, pris 498 kr

Datum, tid och plats
Onsdag den 2 december med start kl 18.30.
Onlineprovningen pågår 40 minuter och avslutas senast kl 19.10.
Vi ses hemma hos dig.

Deltagaravgift
0 kr

Tema
De flesta känner till att champagne görs på druvorna chardonnay, pinot noir och meunier, var för sig eller i olika kombinationer. Däremot är det inte lika välkänt att det också finns ett antal andra, gamla och "bortglömda", druvsorter som fortfarande odlas i distriktet. Och som används till att göra champagner med en helt egen smakprofil. Inte så konstigt med tanke på att endast 0,3% av Champagnes areal är uppodlad med arbane, petit meslier, pinot blanc och pinot gris. Detta, samt vilka som blir framtidens druvor i Champagne, kommer vi att utforska under nästa onlineprovning. Det blir, med andra ord, rafflande värre!

Förberedelse
Du behöver en oöppnad och kylskåpskall champagne gjord med de gamla druvsorterna. Roligast blir det om du använder samma champagne som jag: Notes Blanches från småodlaren Léguillette-Romelot, art nr 77324, pris 498 kr. Champagnen finns att beställa till valfri Systembolagsbutik via den här länken (90 flaskor släpptes 11/11). Därutöver behöver du ditt bästa champagneglas. Själv använder jag Lehmann Jamesse Grand Champagne 45 cl. Se bild ovan.

Jag passar på att nämna att du som medlem i Champagne-klubben har 10% på alla vinglas (exklusive märket Zalto) hos vinglas.se. Ange koden spruceup-10 i kassan.

Anmälan
Anmäl dig genom att mejla till info@spruceup.se. Onlineprovningen är en livesändning och antalet platser är begränsade. Först till kvarn gäller. Du får alla instruktioner du behöver via mejl, tillsammans med din platsbekräftelse.


Efter onlineprovningen ...

... vill du säkert njuta av din flaska Notes Blanches till en bit mat. En riktigt trevlig kombination till den här champagnen är asiatiska grillade revben. På bilden har jag använt kamben från ibericogris.
Tänk på att ...
... marinera revbenen ordentligt i ingefära, honung, vitlök, hoisinsås, soja, chiliketchup, citronsaft och rörsocker. Koka sedan ner marinaden till en tjock sås som du ringlar över de grillade revbenen och lite ris. Garnera med sesamfrön och salladslök.

Notes Blanches och asiatiska ribs

Hoppas vi ses den 2 december.
Santé!
/Kåre

PS Rekommendera gärna dina vänner att gå med i Champagne-klubben. För ett lite roligare vardagsliv. Länk till medlemsansökan.


Kontaktinfo:
www.spruceup.se
Kåre Halldén
kare.hallden@spruceup.se
Tel: 0733624685

facebookinstagramhomepage

Du får det här glada meddelandet som medlem i SPRUCE UP!.
För avanmälan, klicka här.