Hej alla SVN-vänner!

Nu har hösten kommit med stormsteg och förhoppningsvis har många av oss fått njuta av lite höstlov och allhelgonahelg. På SVN har vi påbörjat förberedelserna och haft en första Kick Off för 2021 års Almedalsvecka med flera medlemmar. Vi kommer att bjuda in till fler planeringsträffar för Almedalen 2021 så håll utkik på vår hemsida. SVN har även påbörjat arbetet med nomineringen till 2020 års Giraffpris. Styrelsen har haft en spännande och innehållsrik strategidag, där flera nya ideér och planer arbetades fram. Vi fortsätter även arbetet med vår satsning i väst och bjuder in till ett event tillsammans med Chalmers på Lindholmen och fortsätter att samverka med andra CSR-nätverk. Vi lever vårt mantra ”Vi ställer inte in, vi ställer om” och tillgängliggör alla aktiviteter också via webb under rådande situation och coronarestriktioner.

Ta hand om varandra där ute.


SVN har startat upp arbetet inför Almedalen 2021

SVN har haft en första kickoff inför Almedalen med medlemmar, via Zoom och några var även fysiskt på plats. Almedalsveckan 2021 kommer att genomföras och invigs söndagen den 4 juli 2021. Almedalsveckan arbetar nu med olika scenarier, där man utgår ifrån att det kommer att vara annorlunda och finnas spår av restriktioner. Vi kommer att hålla våra medlemmar uppdaterade om detta. SVN kommer att boka Campus Gotland som vanligt och ni är redan nu välkomna att anmäla ert intresse att boka lokaler och event på info@svnsweden.se. SVN kommer att bjuda in till fler planeringsträffar inför Almedalen 2021. Håll utkik på vår hemsida.

Vi har också pratat med Mia Stuhre som är projektledare för Almedalsveckan och hon hälsar att Almedalen 2021 blir av och hälsar oss varmt välkomna!


Ny medlem – Yrkeshögskolan/Yrkesakademin

Vi välkomnar vår nya medlem Yrkeshögskolan, Yrkesakademin, där Lena Flodin, en av tre utbildningschefer i Yrkesakademin, är vår kontaktperson. Lena berättar att Yrkesakademin tillgängliggör utbildningar i hela landet, där hållbarhet är i fokus på flera spetsutbildningar. Yrkesakademin är en av de marknadsledande anordnarna av yrkeshögskoleutbildningar, och vänder sig till vuxna som vill stärka sin kompetens. Det finns utbildningar från undersköterska med inriktning neuropsykiatriska funktionshinder till arbetsledare – hållbar grönyteförvaltning och trafiklärare. De flesta utbildningarna bedrivs på distans.  

Yrkesakademin har idag ca 1800 YH-studerande. 


Vill du ha hjälp med att anordna seminarier och utbildningar

Om ni funderar på att anordna utbildningar som SVN kan hjälpa till med inom hållbarhetsområdet så hör gärna av er till oss på info@svnsweden.se så kan vi diskutera upplägg. Vi hjälper även gärna till med att genomföra seminarier eller event tillsammans mer er, samt att marknadsföra era seminarier som ni själva anordnar. Hör av er till oss så marknadsför vi via våra kanaler, vårt nyhetsbrev, kalendarium samt sociala medier.


Giraffprissnack

Den 19 oktober hade ett Giraffprissnack med vår vinnare Parul Sharma. Trots att Parul fått ännu ett uppdrag sedan sist, nu som ordförande i Amnesty Sverige, så tog hon sig tid att medverka på vårt seminarium. Deltagarna fanns både på plats och på Zoom. Vi inspirerades av Parul och hennes tankar om hållbarhet, både personlig och global. Seminariet var också en kickstart för nominering till nästa års Giraffpris, där vi uppmuntrar våra medlemmar till att börja nominera någon person eller organisation som stuckit ut halsen och ligger i framkant inom hållbarhet.

Läs mer om giraffpriset och / eller nominera på https://www.svnsweden.se/giraffpriset


Mikrofonden berättade om samhällsnyttiga investeringar

Den 2 november hade SVN ett frukostseminarium där Mikrofondens VD Ylva Lundkvist Fridh berättade om några av de över 100 samhällsnyttiga investeringar som Mikrofonden gjort, om olika finansieringsverktyg och om hur andra organisationer kan samarbeta med och investera i Mikrofonden för att bidra till fler samhällsnyttiga affärer. Länk till seminariet kommer att läggas ut på SVNs hemsida.


Rapport från strategidagen med styrelsen

Den 7 oktober hade styrelsen en energirik strategidag med olika workshops med spännande ämnen som förhoppningsvis ger avtryck på arbetet framåt. Vi hade en workshop om ”Hållbarhetsgymmet” där vi förde en dialog om hur vi ska stärka SVN:s roll som ett hållbarhetsgym, d v s du köper ett medlemskort och går till gymmet, men det är du som tränar.

De huvuddelar som vi pratade om och kommer att arbeta vidare med var att förstärka den nationella närvaron med början i västra Sverige. Vi hade även en dialog om Almedalen, där vi kommer att ha en förstärkt närvaro på plats med komplettering digitalt. Vi diskuterade även Nätverkens nätverk, d v s att utveckla samarbetet med andra lokala nätverk och aktörer.

Kommande seminarier och event

En ny berättelse – en process för liv och arbetsliv i transformation med GNH

9 november, 08:30 - 10:30, Lilla Nygatan 13, Stockholm eller via Zoom

Anna Rosengren, senior etikkonsult och grundare av GNH Sweden samt Jani Saarisivu, CEO för GNH Leadership, berättar om processen och hur du och dina sammanhang kan vara en del av den. Processen kommer att innebära ett ramverk baserat på forskning, metoder och inspiration.


Hur kan vi styra mot hållbarhet?

30 november, 15:00, Lindholmen Science Park eller via Zoom

Filip Johnsson, professor i Uthålliga energisystem, Chalmers tekniska högskola, berättar om sin studie som bl a pekar på att det finns risk att företagen ”grönmålar” genom att fokusera på mål där de redan presterar bra. Filip berättar om de resultat som studien kommit fram till och hur vi kan styra mot hållbarhet. Det kommer också att finnas möjlighet att nätverka och utbyta erfarenheter med andra hållbarhetsintresserade.

SVN förstärker sin närvaro i västra Sverige, och eventet är ett startskott för det och kommande aktiviteter i regionen.


Årets medlemsglögg i Gamla Stan

16 december, 15:00 - 17:00, Lilla Nygatan 13, Stockholm

Vi kommer naturligtvis att “corona-säkra” vår glögg enligt de rekommendationer som gäller vid tillfället! 

Varmt välkomna! 

Nytt i nätverket

Hur får vi Hållbarhet att hända?

11 november, 8:45 - 12:00, Livesändning från Arena Varberg

CSR-Väst bjuder in till Hållbarhetsdagen Halland med fokus på konkreta exempel i enlighet med FN:s globala mål. Huvudtalare är Jan Eliasson, f d vice generalsekreterare i FN.


Hållbarhet med knappa resurser

18 november, 13:00 - 15:00, digitalt via Zoom

CSR-Skåne bjuder in till träff i "Hållbarhet med knappa resurser". Många organisationer kämpar med att vilja driva ett proaktivt hållbarhetsarbete, men har svårt att avsätta resurser och hitta ekonomiskt stöd för detta. Under träffen kommer man att prata om hur man kan göra för att driva ett proaktivt hållbarhetsarbete med knappa resurser.


Det här med hållbarhet, är det värt resan för företag?

24 november, 9:30 - 10:30, digitalt via Zoom

CSR Sweden och Kunskapscentrum för Hållbarhet bjuder in till samtal mellan Annika Ramsköld Hållbarhetschef på Vattenfall och Annelie Börjesson ordförande på Svenska FN-förbundet. Varför företag överhuvudtaget ska engagera sig i hållbarhetsfrågorna. FN/Agenda 2030-perspektivet tillsammans med företagsperspektivet kommer att lyftas fram, med tips och råd om hur ett företag, stort eller litet ska tänka kring dessa frågor.

Moderator: Parul Sharma från Amnesty Sverige, SVN-vän och giraffprisvinnare 2019.


Introduktionskurs i praktiskt hållbarhetsarbete

CSR Skåne bjuder in till introduktionskurs i praktiskt hållbarhetsarbete, kursen ger grundläggande kunskap och verktyg att förstå de sociala och miljömässiga aspekternas betydelse för utvecklingen av det egna företagets identitet, värdegrund, image och varumärke.


Box 2035 | Lilla Nygatan 13 | 10311 Stockholm | 073-0896162
 info@svnsweden.se | Hitta till oss

facebooktwitterlinkedininstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.