Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

Nya möjligheter ur något svårt

Ingenting blir som det var förut. Nu kan vi göra allting annorlunda. 

Det är den känslan, insikten och förhållningssättet som jag personligen har landat i efter det senaste halvårets kaotiska tillvaro som helt ställts på ända av den förhärskande pandemin. För egen del innebär det till exempel att jag värdesätter relationer till andra ännu mer och jag har bestämt mig för att leva mer aktivt. Så när någon frågar när vi kan återgå till allt som det var innan det elaka viruset började spridas, så tänker jag att det kommer nog aldrig att ske. 

Och det märks ju också hos många andra. Ganska snabbt har vi vant oss vid att det ändå är helt okej att träffa varandra även om det sker med viss fysisk distans och på lite andra sociala villkor än tidigare. Jag försöker inte förringa det faktum att pandemin har orsakat enormt lidande för många, men min poäng är att vi måste ta ansvar för att lära oss något av det och skapa något positivt av det vi har. Innerst inne vill de flesta känna trygghet med sig själva och med sin omgivning. Och den trygghetskänslan vilar på många ben. 

Vi är sociala av naturen och vill höra ihop och höra till. Samtidigt skapas barriärer för att vi ska känna trygghet i och med vår omgivning. I det här nummret av Up to date skriver vi om många produkter som tillsammans hjälper till att göra vardagen enklare och säkrare, dvs mer trygg. Nedan kan du läsa om bl a Athmers tätningströsklar som står emot både brand och rök samt Geze koncept om hygienisk och barriärfri öppning och stängnig av entrédörrar.

 

Med vänliga hälsningar

Patrik Östlund

Två draghandtag, samma c/c - mått

Två modeller av draghandtag med samma centrumavstånd mellan infästningsskruvarna (380mm). Draghandtagen är framtagna och producerade för att klara alla typer av offentliga miljöer och institutioner. Dold infästning på båda varianterna, såväl på G1002-13 som på G1002-14. Rördiametern är 32mm och materialet är syrafast stål, SS2343 i alla synliga delar. De båda modellerna finns i blankpolerat och mattborstat utförande.

DRAGHANDTAG G1002-14 PRF TYP-D 32/380

 •  Blankpolerat, syrabeständigt rostfritt stål SS2343 i alla synliga detaljer
 • Monteringsbult M10
 • För dörrtjocklek 55-90 mm
 • C/C-mått infästning 380 mm
 • Samma c/c-mått som G1002-13 vilket gör det lätt att byta om 179-behör krävs
 • Art Nr: 152151

Läs mer här>>

DRAGHANDTAG G1002-14 MRF TYP-D 32/380

 •  Mattborstat, syrabeständigt rostfritt stål SS2343 i alla synliga detaljer
 • Monteringsbult M10
 • För dörrtjocklek 55-90 mm
 • C/C-mått infästning 380 mm
 • Samma c/c-mått som G1002-13 vilket gör det lätt att byta om 179-behör krävs
 • Art Nr: 123460

Läs mer här>>

DRAGHANDTAG G1002-13 PRF TYP-C 32/380

 • Blankpolerat, syrabeständigt rostfritt stål SS2343 i alla synliga detaljer
 • Monteringsbult M10
 • För dörrtjocklek 55-90 mm
 • C/C-mått infästning 380 mm (Samma som G1002-14 vilket gör det lätt att byta)
 • Fungerar bra ihop med de flesta nödutrymningshandtag
 • Art Nr: 152150

Läs mer här>>

DRAGHANDTAG G1002-13 MRF TYP-C 32/380

 •  Mattborstad, syrabeständigt rostfritt stål SS2343 i alla synliga detaljer
 • Monteringsbult M10
 • För dörrtjocklek 55-90 mm
 • C/C-mått infästning 380 mm (Samma som G1002-14 vilket gör det lätt att byta)
 • Fungerar bra ihop med de flesta nödutrymningshandtag
 • Art Nr: 123459

Läs mer här>>

Källhänvisning: Göthes Industribeslags webbshop


Athmers nya automatiska tätningströskel Schall-Ex L 15/30 WS

Den senaste plattformen för trädörrar, särkilt avsedda för:

 • Brandklassade dörrar
 • Ljudklassade dörrar
 • Rökklassade dörrar
 • Tillgänglighetsanpassade entréer

Den nya STADI familjen

Athmersnya tätningströsklar STADI är baserade på en gemensam modern plattformför systemdörrar av stål och aluminum, särkilt avsedda för:

 • Ljudklassade dörrar
 • Brandklassade dörrar
 • Rökklassade dörrar
 • Tillgänglighetsanpassade entréer

För mer information om Schall-Ex L 15/30 WS och/eller STADI familjen kontakta gärna Per Yman på per.yman@gothes.se

Källhänvisning: Text och bild från Athmer


Varför inte ett OLDA dörrstopp i marmor, ek, läder eller kolfiber?

Intresset för dörrstopp och dörrkoordinatorer ökar ständigt, speciellt efter införandet av pulverlack i både vitt och grått samt rostfria beslag. Under den senaste tiden har allt fler önskat specialanpassningar med unika färger.

Detta har resulterat i att OLDA ibland tar fram bland annat dörrstopp i unika RAL eller NCS färger enligt kundens specifikation. Vanligtvis tar det mellan två och fyra veckor att ta fram en specialkulör, beroende på hur ovanlig kulören är.

Nu utökar OLDA dramatiskt möjligheten att specialanpassad färg, struktur och mönster genom ett nytt samarbete som ger mer än 4 000 olika varianter att välja på genom vattenöverföringsteknik!

Själva tekniken (WTP) går ut på att en mönsterfilm läggs på en stilla vattenyta, för att sedan aktiveras och lösas upp. Sedan dippas produkten genom mönstret, tvättas och torkas, kontrolleras och slutligen skyddlackeras innan produkten är klar för leverans.

Att kunden även kan påverka mönster och struktur på ytan ger helt nya möjligheter för dörrbeslagen att antingen helt smälta in i sin omgivning och/eller försköna sin omgivning på ett helt nytt sätt genom att sticka ut rejält.

Det går till och med att skapa sin helt unika kombination av färg, struktur och mönster om man inte hittar något som passar bland de 4 000 olika varianterna.

OLDA Innovation har sedan 1992 skaffat sig lång erfarenhet av utveckling, konstruktion och tillverkning av automatiska & manuella kantreglar, dörrstopp, dörrkoordinatorer, handtag, skyddade golvbleck, karmöverföringar samt glid-, styr och slutbleck.

Vill du veta mera om specialanpassade dörrbeslag från RZ OLDA Innovation AB? Kontakta Per Yman på per.yman@gothes.se

Källhänvisning: Text och bild från OLDA Innovation


Hygienisk och barriärfri öppning och stängning av entrédörrar

Hygienisk och beröringsfri in- och utpassering

Automatiska dörrsystem ger en hygienisk, bekväm och barriärfri in- och utpassering i offentliga byggnader, hotell och kontor och är särskilt lämpade för vårdcentraler och sjukhus, inklusive operationssalar. Dörrarna öppnas automatiskt utan att besökaren behöver använda händerna, vilket förhindrar att bakterier överförs.

Modern och diskret design

I representativa lokaler är det viktigt att dörrarnas design harmonierar med byggnadens övriga arkitektur. Ett bra exempel är köpcentret Mall of Scandinavia i Solna där vi försett dörrbladen med en svart ram som döljer dörrautomatiken – en kundanpassad lösning som bidrar till det estetiska uttrycket.

Energieffektiv passage mellan inre och yttre utrymmen

Eftersom automatiska dörrar endast öppnas när det behövs minimeras inflödet av kall utomhusluft vilket sparar energi. ECdrive T2 är ett automatiskt linjärt skjutdörrssystem med termiskt separerade dörramar och ett bra alternativ ur energisynpunkt.

För mer information om GEZE system lösningar kontakta Per Yman på per.yman@gothes.se

Källhänvisning: Text och bild från GEZE

FORMANI tillverkar exklusiva dörr-, fönster- och möbelbeslag och grundades i Holland 1989.

Namnet FORMANI är en kombination av de italienska orden forma och mani som betyder; ”shape for the hands”.

Sedan 2008, när Pim Aarts, VD och ägare förvärvade företaget, har FORMANI kommit att bli en ledande tillverkare och ett välkänt internationellt varumärke inom ”holländsk design” med en rad populära och ikoniska produkter som säljs i 45 länder över hela världen. Exklusiv parter i Sverige är Göthes Industribeslag.

Formani har tillsammans med Göthes Industribeslag nu utvecklat och lanserat en serie designtrycken och beslag anpassade för skandinavisk låsstandard.

Med FORMANI får du en genomgående design på beslagen i hela huset, från dörr och fönster till badrumsinredning.

För mer information, kontakta gärna Per Yman på per.yman@gothes.se alt. vår orderavdelning order@gothes.se eller 010-482 40 25

Kamerapaket till oslagbart kampanjpris!

Kamerapaket bestående av;

 • 1 st. Honeywells 30-serie inom-/utomhus Minidome kamera HC30W45R3 med 5MP Full HD 1080p. Vandalsäkert kamerahus och kameran har en prestanda med lågt ljus (0,03 lux i färgläge) och Smart IR upp till 30 meter. Inbyggd analys rörelsedetektering, Intrångsdetektering, Personräkning. Intern lagring: upp till 256 GB Micro SD-kort (ingår inte).
 • 1 st. Honeywells 30-serie inom-/utomhus Bullet kamera HC30WB2R1 med 2MP Full HD 1080p, Prestanda med lågt ljus (0,065 lux i färg läge). Smart IR upp till 50m IR-avstånd. Inbyggd analys rörelsedetektering, Intrångsdetektering, Personräkning. Robust kapsling IP66. Intern lagring: upp till 256 GB Micro SD-kort (ingår inte).
 • 1 st. Honeywells 30-serie NVR HN30080202, 8 kanaler 4K (8MP). 8 POE. 2 TB. Fullt utrustade NVRs. Visa 1 till 4 kanaler samtidigt med synkroniserad realtids uppspelning på din bildskärm


LÄTT ATT ANVÄNDA.
 Tillsammans med 30/60-seriens kameror, plug and play gör installationen snabb och enkel, POE med fullständiga kanaler gör det enkelt att använda och sparar också totalt ägandekostnad.

Samtliga produkter uppfyller NDAA Avsnitt 889 (non-Chinese, icke kinesiska komponenter).

För mer information, kontakta oss på Göthes Säkerhet 010 - 483 40 60.

 

KAMPANJPRIS: 8900:- exkl moms  (rekomenderat pris 13590:- exkl. moms)

Kampanjpris giltigt till 20/12-2020

I priset inkluderas ej installation och driftsättning.

Källhänvisning: Text och bild från Honeywells

Mitee-Bite OD-Clamps - smart uppspänning

Amerikanska Mitee-Bite kommer med nyhet efter nyhet. Som den expert man är inom området uppspänning så har vi nu fått in ett bearbetningsbart spännelement för uppspänning av oregelbundna detaljer. Spänner runt detaljen, som kan vara liten och oregelbunden eller lång och ha oregelbunden form. Två modeller i olika storlekar för att klara olika behov. Höga spännkrafter.

MB OD Clamp finns i två storlekar och kan greppa oregelbundna detaljer upp till 15,88 mm samt 45,72 mm. Platsen för detaljen fräses ut i mitten på spännelementet enligt önskad form.

MB OD Clamp är perfekt för uppspänning av detaljer med oregelbunden form eller där maximal åtkomst och höga spännkrafter krävs.

För mer information eller beställning kontakta Göthes Teknik på 010 483 40 80

Källhänvisning: Text och bild från Mitee-Bite

IoT – uppkopplade produkter och säkerhet

IoT, Internet of Things är samlingsnamnet på alla de produkter vi har och som på något sätt är anslutna till varandra och internet på olika sätt. Smarta hus/fastigheter är en företeelse som växer och blir allt mer populär. Det underlättar och förenklar vardagen för de flesta men hur är det med säkerheten på de uppkopplade produkterna och hur kan de påverka t.ex. uppkopplade larm och lås? Genom uppkopplingen kan produkten i värsta fall samla på sig känsliga data eller styras över internet.

SSF har sedan våren 2020 arbetat med en ny norm prSSF 1120 IoT - Uppkopplade enheter - Krav och provning.

Syftet med normen är att ta fram en norm som omfattar krav och provningsmetoder för IoT produkter. Kraven ska avse produktens säkerhet mot otillbörlig möjlighet till digitalt intrång, tillse att producent tillhandahåller säkerhetsuppdateringar mm.

Målet är att en färdig norm ska finnas under början av 2021.

Källhänvisning: Text och bild från Stöldskyddsföreningen

Ny bättre frisökning i Webbshopen

Nu kan du som användare av vår webshop enklare hitta rätt produkt utan att få för många träffar som särskiljer sig.

 

 • Benämning går nu att skriva i flera ord och det läggs ihop, prioriteras och sorterar bort det som inte har de orden. Tidigare räckte det om ett ord var med i benämningen eller artikelnummer.
 • Orden behöver inte vara i rätt ordning och det räcker att skriva del av ord. Exempel Elsl Step 40 och ni får bara fram Elslutbleck Step 40. (Längre fram kommer då alternativa produkter dyka upp när du går in på en artikel)
 • Leverantörens artikelnummer är sökbart på de första siffrorna/bokstäverna. Tidigare kunde man få träff mitt i.
 • Våra artikelnummer är bara sökbart om hela artikelnumret skrivs. Tidigare kunde man få träff mitt i.


Fler synonymer kommer in allt eftersom vilket också ökar chansen att få rätt träff. 

Har du som användare några önskemål på vår webbshop hör gärna av dig till Nils Danielsson på nils.danielsson@gothes.se


Vi arbetar efter gällande GDPR bestälmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


Följ oss på Social Media

facebooklinkedininstagramyoutubepinterest

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.