Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Studie- och jobbsökarträffar i höst

Nu har vi öppnat dörren till satsningen Kraftsamling Norra Bohuslän – först ut är jobb- och utbildningsträffar för dig som funderar på vidareutbildning eller som vill byta yrkesbana. 

Inget är som vanligt och vårt samhälle har satts på paus. Trots stöd till utsatta företag och enskilda är det många som känner oro. För dig som söker jobb eller känner att du riskerar att förlorar jobbet – välkommen att vara med på vår jobb- och utbildningsträff där du kan orientera dig i vad som erbjuds på hemmaplan och av samhällets aktörer när det gäller jobb och studier. Nu kör vi andra tillfället på tisdag 24 november kl 17:30 - 19:00. Träffen webbsänds för en smittsäker tillvaro för alla.

Läs mer på 
stromstad.se

Inbjudan och anmälan hittar du här


Detta gör vi också

Motståndskraft och förändringsvilja är viktigt i det gemensamma arbetet för att stärka Strömstads företag och arbetsmarknad. I fokus just nu står arbetet för att bilda ett omställningskontor med syftet att hjälpa enskilda och utsatta företag genom coronakrisen.

Strömstads kommun ger sedan tidigare stöd till enskilda som har särskilda utmaningar på arbetsmarknaden. Via vår vuxenutbildning tar sig varje år hundratals personer vidare mot nya jobb – nu med öppet sök i alla kommunerna i norra Bohuslän. Tillsammans med andra aktörer i regionen arbetar vi för att förbättra möjligheterna för företag att utveckla sina affärsidéer och fortbilda personal. Vi etablerar en näringslivsfunktion och jobbar i nätverk för samråd med lokala företag, samt anställer projektmedarbetare, projektledare och arbetsmarknadskonsulent som bland annat ska jobba mot målet att öka sysselsättningen i Strömstad.

Här har vi samlat info för dig som söker jobb

Här har vi samlat info för dig som behöver ställa om ditt företag


Enkät om coronapandemins effekter skickas ut till företag i Strömstad

Arbetsförmedlingen Fyrbodal och Strömstad kommun har gemensamt tagit fram en enkät till företag i Strömstad. I syfte att få en bättre bild av nuläget hos företagen. Den kommer skickas ut via epost nästa vecka.

Svaren kommer kunna vara vägledande för oss alla i kommunen, såväl näringsliv som offentlig verksamhet, i omställningen av samhället utifrån rådande situation. 

Arbetsförmedlingen Fyrbodal och Strömstad kommun  ansvarar för enkäten och kommer att sammanställa svaren. Enkäten tar ca 10- 15 min att göra. Vi behöver ett bra underlag för statistiska analyser så vi värderar stort om så många som möjligt kan avara den tiden. Tack på förhand!


Bohuslän tar klivet mot en hållbar besöksnäring – Strömstad och Tanum först ut att ansluta sig till Hållbarhetsklivet!

Nu lanseras Hållbarhetsklivet, Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring där offentliga och privata aktörer agerar för att ställa om till ett hållbart samhälle. Hållbarhetsklivet är utvecklat av Turistrådet Västsverige och är direkt kopplat till flera av de 17 målen i Agenda 2030. Arbetet baseras på fyra grundläggande principer som blir utgångspunkten inom utveckling och marknadsföring av besöksnäringen i Västsverige. Principerna innefattar följande områden;

  • Så lite onödig miljöpåverkan som möjligt
  • Bra för både boende och besökare
  • Fler besökare när och där det inte är fullt
  • Fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter

Kommunstyrelsen i Strömstad har beslutat att ansluta sig till Hållbarhetsklivet och är tillsammans med Tanum först ut.

Nästa steg i hållbarhetsarbetet blir ett gemensamt webbinarium den 1 december för företagare, politiker och tjänstemän i hela Bohuslän.

Turistrådet har lanserat sajten hallbarhetsklivet.se där man har samlat initiativ från västsvenska besöksnäringsföretag och kommuner, som berättar hur de själva arbetar med hållbarhet i sina verksamheter.

Läs mer på stromstad.se


Webbinarium för besöksnäringen Energi- och klimatomställning "Watts in it for me?"

Dett blir startskottet för det gemensamma hållbarhetsarbetet för besöksnäringen i Bohuslän!

De kommunala energi- och klimatrådgivarna och Ett enat Bohuslän bjuder in till ett kostnadsfritt webbinarium.

Tone Bekkestad, meteorolog och inspiratör, ger föreläsningen "Go green by black numbers".

Inspireras av den kända TV-meteorologen som föreläser om kreativa lösningar på klimathotet och hur företag når lönsamhet genom att satsa på gröna investeringar.

Datum: 1 december
Tid: 13.00-15.00
Anmäl dig här senast 27 november.
Här kan du läsa inbjudan


Förlängda stödåtgärder för företag

Regeringen har vidtagit nya åtgärder för att stötta svenska jobb och företag genom krisen. Flera stöd kommer att förlängas. Det handlar bland annat om korttidspermittering, anstånd med skatteinbetalningar, omställningsstöd och omsättningsstöd till enskilda näringsidkare. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Lista över förlängda stöd:

  • Förlängd korttidspermittering i upp till sju månader
  • Omställningsstöd i tre ytterligare månader
  • Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare i tre ytterligare månader
  • Förlängd möjlighet till anstånd med skatteinbetalningar
  • Lättnader i a-kassan för företagare förlängs

Läs mer på regeringen.se


Miljonstöd till kompetensinsatser i utsatta branscher

Covid-drabbade branscher får en möjlighet till kompetensutveckling. Trygghetsfonden TSL har beviljats på 75 miljoner kronor för att stärka anställdas kompetens och gynna företagens konkurrenskraft. 

Handeln, besöksnäringen, industrin och delar av transportbranschen är de sektorer som har drabbats hårdast av coronakrisen. Många företag håller sig fortfarande flytande med hjälp av korttidspermitteringar men det är samtidigt viktigt att se till att hänga med kompetensmässigt trots stiltjen. Annars kan startsträckan bli farligt lång när hjulen börjar rulla igen.

Därför har Europeiska socialfonden, ESF, beviljat Trygghetsfonden TSL ett projekt på 75 miljoner kronor för kompetensutveckling på företag i branscher som påverkats negativt av covid-19. Projektet ”Kompetens för konkurrenskraft – för individer och företag” sträcker sig fram till 31 december 2022.

Läs mer


KGH Customs utökar sin personalstyrka. 

Det händer positiva saker i Strömstad, KGH har under hösten utökat och rekryterat ca 20 nya kollegor dels till komplettering för befintlig verksamhet samt för att starta en helt ny avdelning som kommer arbeta med Brexit relaterade frågor och tulldeklarationer. 

Företaget kommer även att komplettera sitt kontor på Tången i Strömstad med plats för ytterligare ca 30 personer som väntas stå klart 1 april, till dess kommer det nya teamet att lokaliseras temporärt på Hotell Laholmen som varit mycket behjälpliga med att hitta lämpliga och inte minst Covid-19 säkrade lösningar tills den nya kontorsenheten är på plats.KGH ser positivt på framtiden och vill fortsätta att utvecklas både sina kollegor och som företag. 

Under året har KGH blivit uppköpta av den danska koncernen Maersk, KGH har också blivit utsedd till Årets Karriär företag i Sverige.  

Är du intresserad av att bli en del av KGH’s växande team kontakta Operations Manager Martin Andersson martin.andersson@kghcustoms.com


Fixa laddplats på jobbet!

Vill du som företagare se till att dina anställda kan ladda bilen på jobbet? Just nu fokuserar projektet Fixa Laddplats på att hjälpa dig genom processen att fixa laddlösningar.

Antalet elfordon i Sverige ökar kraftigt och kommer att öka ännu mer de närmaste åren. Med det ökar behovet av att kunna ladda sin bil - även under arbetstid. Vill du som arbetsgivare veta hur du ska gå tillväga? Hur debitering fungerar, hur man skriver en offertförfrågan eller vilka bidrag som finns att söka? Tveka inte att ta kontakt med projektet Fixa Laddplats som drivs av Energikontor Väst/Innovatum Science Park.

Kontakta projektledare för Fixa laddplats på jobbet: Rikard Pettersson, rikard.pettersson@energikontorvast.se

Eller läs mer på: energikontorvast.se/fixaladdplats

NYTT FRÅN FÖRETAGSARENOR VÄST

Webbinarium "Vägar till bättre lönsamhet"

I dessa tider är det viktigare än någonsin att ha kontroll på ditt företags ekonomi. Företagsarenor Väst bjuder 25 november in till webbinariet "Vägar till bättre lönsamhet". Det finns platser kvar om du inte redan anmält dig.

Martin Gunnarsson, rådgivare på Almi Företagspartner, kommer att lära dig mer om:

- Hur ska man tänka kring prissättning
- Strategier kring nyckeltal
- Strategier kring finansiering

Inbjudan och information om anmälan finns här.

Datum: 25 november
Tid: 12.30-13.30


Ny möjlighet för affärscoachning för lokala företag

Missa inte nytt tillfälle att kostnadsfritt arbeta ihop med en professionell affärscoach! Maritim Utveckling i Bohuslän kommer i december starta upp en ny omgång med  affärscoachning  

Se filmen om affärscoachningsprojektet!
Se filmen här
och här i kort version

Intresseanmälan gör du till ingela.skarstrom@stromstad.se

Nytt från Marina näringar!

Alger från Kosterhavet i en ny Vermouth 

Företaget Spriteriet lanserar en Vermouth med svensk sockertång från företaget KosterAlg. 

 Det tog ett år, men nu är den klar. 

Vermouthen från företaget Spriteriet är nu framtagen för att kunna göra en perfekt Dry Martini och produkten har fokus på sälta och örtiga smaker av skog, mark och hav. 

 Vinet kommer från Les Caves de Pyrene i Loire, västra Frankrike. Ett vinkollektiv lett av engelska naturvinslegendaren - Eric Narioo. Sist men inte minst kryddas den med torkad sockertång från företaget KosterAlg, med odlingar i Kosterhavet 

Tång är en viktig upptagare av koldioxid i hav och för varje ton tång som odlas binds ca 150 kg koldioxid samtidigt som odlingen motverkar övergödning av våra hav. Samtidigt är tången en smaksättare som tillför en naturlig sälta och en svag hint av umami och hav. 

 KosterAlg är ett företag med rötterna i Strömstad och är glada att kunna medverka till ytterligare en bra produkt inom dryckessegmentet. Företaget har även kunder såsom Klocktornet som destillerar Gin samt Smögenbryggar’n som brygger öl – båda med produkter smaksatta med svensk tång. 


Från Webben

Företagarhjälpen Fyrbodal

Företagarhjälpen är en kostnadsfri rådgivningstjänst för dig som driver företag i Fyrbodalsregionen och som påverkas av Corona-pandemins konsekvenser.
Läs mer

 

 

Tillsammans för ett besökssäkert Strömstad

På kommunens hemsida har vi samlat skyltar och affischer med viktiga budskap som kan sättas upp på relevanta platser.
Här kan du ladda ned matrialet 

Regler för restauranger och krogar

Folkhälsolsomyndigheten har sammanställt frågor och svar för nya regler för restauranger och krogar. 

Frågor och svar

Strömstad levererar!

Aktörer i Strömstad som under rådande omständigheter hjälper till med inköp, har avhämtning och hemleverans av mat och andra varor.
Läs mer

 

Håll dig uppdaterad!

Vi uppdaterar kontinuerligt vår sida för dig som företagare med aktutell information om coronakrisen.
Läs mer

Kostnadsfri nulägesanalys!

Navigera och parera. Gå från tanke till handling på 30 dagar. Connect ger er möjligheten att göra en genomlysning av er verksamhet för att konkretisera ert nuläge och diskutera möjliga vägar framåt. Läs mer

 

 

Företagsakuten

Företagsakuten fyrbodal erbjuder gratis rådgivning för företag med utmaningar till följd av Coronakrisen

Läs mer

Governmental support to companies in the Corona situation

Business Sweden har sammanställt information om regeringens olika stödpaket på engelska

Läs mer

Räkneverktyg från företagarna

Företagarna har tagit fram användbara verktyg för att räkna hur ditt företags kostnader sänks med korttidsarbete

Räkna ut korttidspermeteringFöretagslots

Strömstad Kommun har temporärt förstärkt stödet till näringslivet med en företagslots för hjälp och vägledning kring de lokala, regionala och nationella stödinsatser som finns.

Välkommen att kontakta
Leon Eriksson
Företagslots
Telefon 0766-977641 (Telefontid 8.00-12.00)
E-post leon.eriksson@stromstad.se


Övrig kontakt

Allmänna frågor, tillståndsfrågor (livsmedel, miljö, bygglov, alkohol):

Kommuncenter,
0526 - 190 00, kommuncenter@stromstad.se

Frågor vattenbruk och marina näringar:
Ingela Skärström
0705-815723
ingela.skarstrom@stromstad.se

Markförfrågningar och företagsetableringar:
Kristin Ulfstad, mark- och exploateringschef,
0526 - 191 54, kristin.ulfstad@stromstad.se

Mats Brocker, kommundirektör,
0526 - 190 10 mats.brocker@stromstad.se

Övriga frågor, näringsliv:
Richard Holm
Näringslivsutvecklare 
0526- 191 69
richard.holm@stromstad.se
facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.