Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Laboratoriet med lång erfarenhet, stor kunskap och professionell rådgivning

NYHETSBREV OKTOBER 2020

Varför ökar stora blodmasken? 

Samtidigt som det görs fler och fler kontroller för stor blodmask kommer det rapporter som säger att stora blodmasken ökat kraftigt, hur kommer det sig? Det finns flera svar på den frågan.

Ett svar är helt enkelt just att det görs fler kontroller! Förr gjordes inte alls lika många så man visste helt enkelt inte att förekomsten fanns. Man avmaskade på rutin och förlitade sig på att man på så sätt höll markerna rena. 

Om kontrollerna görs vid fel tillfälle kan man få falskt negativa svar. Det tar minst ett halvår från att hästen smittats tills man kan se förekomsten. Gör man kontrollen för tätt inpå en avmaskning, eller efter att det t.ex. var vinter för ett halvår sedan och hästen inte var smittad innan dess, är det alltså inte meningsfullt. 

När bara hästar som haft förekomst i provet avmaskas kan det mycket väl innebära att hästar som går eller gått på samma marker men inte visat förekomst i provet, ändå bär på larver från stora blodmaskar. Det syns inte i analysen förrän larverna blivit vuxna, och då har dom redan börjat smitta markerna på nytt. Fler hästar smittas, som smittar fler hagar. Dom hästar som avmaskades återsmittas. Avmaskas inte alla hästarna i hagen finns smittan kvar, år efter år, och sprider sig dessutom ännu mer.

Hästar reser mycket och importerna är många.Vi släpper ut nya, oavmaskade hästar på markerna utan att veta om dom är smittade. Tar man hem en ny häst som inte visat förekomst i en analys kan den ändå bära på larver - när det syns i analysen är det för sent, då är marken redan smittad!

 

På Equippo lab ser vi inte riktigt lika stor ökning som framkommit i rapporterna. Vi tror att det dels kan bero på att vi har duktiga kunder som följer vår rådgivning!Hur får man hagarna rena från stora blodmaskar?

Har man möjlighet att avmaska hästarna, flytta dom till en ren hage och låta den smittade vila ca 1,5 år, så är det en jättebra lösning! Men tyvärr ser inte situationen riktigt ut så hos dom allra flesta. Måste man använda smittad mark kan man bara få den ren genom att alla hästar som går där strikt följer ett avmaskningsprogram där syftet är att bryta maskens livscykel genom att det aldrig kommer ut nya ägg. Kommer det ut ägg har man misslyckats, då är marken smittad igen och man behöver börja om. Masken har en lång livscykel och därför blir det rätt många avmaskningar. Nu har vi ju lärt oss att vi ska försöka dra ner på antalet avmaskningar för att minska resistensutvecklingen, men då är det bättre att låta bli att avmaska när det inte är höga värden av små blodmaskar eller finns annan anledning till avmaskning, och avmaska ordentligt när det väl behövs. Annars leder det bara till att man får fortsätta avmaska eftersom man aldrig blir av med problemet.

För att inte riskera att få in stora blodmaskar i hagarna bör man alltid avmaska nya hästar. Även om dom har ett provresultat som visat på ingen förekomst så kan dom som sagt ändå bära på larver. 

Man kan inte göra odlingsanalyser under tiden hästarna går på avmaskningsprogrammet eftersom mening är just att det inte ska komma ut några ägg, och ägg behövs för analysen. Grundanalyser går att göra under tiden ändå eftersom små blodmaskar har mycket kortare livscykel. 

 


Har din häst haft stor blodmask?

Har eller har din häst haft stor blodmask? Hur hanterade du det och blev du av med smittan? Skriv och berätta! Allting kommer naturligtvis vara helt anonymt. 

Skriv till: info@maskkontroll.se

Som tack är du med i utlottningen av maskkontroller!

Vi vill gärna veta

- När din häst var smittad,- Vad du gjorde åt det,- Vilken rekommendation du fick - Om smittan finns kvar (hos din eller andra hästar) 

Eller om det är något annat du vill berätta!

 

 


MÅNADENS PRODUKTTIPS

Radital värmesalva

 

En fantastisk linimentsalva som inom några minuter ger djupverkande värme och lindrar smärta i muskler, senor och leder.  Lika bra till dig som till din häst!

 


Förväxla inte laboratorierna!

Tyvärr finns det små laboratorier som på många sätt liknar oss då de använder sig av samma eller liknande namn på bl.a. analyser. Ett professionellt laboratorium har stor kunskap och lång erfarenhet av analyser och hästars parasiter. Equippo lab startades 2008 och vår erfarenhet sträcker sig ännu längre tillbaka.

Var därför noggrann när du väljer laboratorium så att du vet att inte bara dina prover hanteras med största säkerhet, utan även att den stora kunskapen och erfarenhet finns för att du ska kunna lita på analyssvar och rådgivning. 

   


Nya förpackningar

Ser dina beställda maskkontroller lite annorlunda ut när du får hem dom än du är van vid? Vi håller nämligen på att förnya vårt emballage! Var noga med att följa instruktionerna när du skickar in dina prover.

ANALYSER

SKICKA DINA PROVER I GOD TID!

Posten kan numera ta 3 dagar innan den når fram så posta dina prover senast på tisdagar för att vi säkert ska få dom innan helgen!


Vilka analyser ska jag välja?

Det finns en mängd olika analyser, hur vet man vilken man ska välja? Här kan du få hjälp och vägledning!


PRODUKTER

Du vet väl att vi även säljer en del hästprodukter?

Framförallt har vi inriktat oss på veterinärvårdsprodukter som inte alltid är så lätta att få tag i. Ladda upp förrådet så att det du behöver finns hemma när olyckan är framme.


FirstVet kan hjälpa dig med råd och recept efter att du fått ditt provsvar

FirstVet kan efter videosamtal med häst och djurägare, förskriva avmaskningsmedel baserat på hästens ålder, tidigare utförda behandlingar, smittryck, betes-rutiner samt individuellt resultat av träckprov som bifogas vid bokning.


Equippo lab

Box 24

745 21 Enköping

Tel. 0171-14 22 00

org.nr 556774-6531

info@maskkontroll.se

Följ oss på facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.