Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


URPREMIÄRER nov - dec 2020

(och tre Skandinavienpremiärer)


Bild: Den Nationale Scene

SLIK VAR DET  av Jon Fosse

Vilka är vi när vi närmar oss slutet; när arbetslivet är över, när vi tappar kraft och det som förut gladde oss försvinner bit för bit? Vad gör vi med dagarna som kommer och går? Och vad är det som väntar oss?

Med sin mycket speciella nerv och stil fångar Jon Fosse både det vardagliga och det universella. Med lätt hand går han djupt ned i de allra viktigaste frågorna om hopp, liv och död. Ålderdomen skildras klart och tydligt, och mellan raderna öppnar sig nya tankerum.

Roller: 1 (1m)  Språk: No  Publik: Vuxna

Urpremiär den 4/11 på Den Nationale Scene i Bergen


Bild: Aarhus Teater

ET JULEEVENTYR (A Christmas Carol)
av Jack Thorne, efter Charles Dickens roman

Charles Dickens tidlösa klassiker får nytt liv i en dramatisering av Jack Thorne!

Scrooge har ett hjärta hårt och kallt som sten, men så får han besök av fyra spöken, som alla har samma budskap: att han måste lära sig medmänsklighet för att inte dö och bli en osalig ande. Det är historien om en man som glömde att leva, men som på julafton får en sista chans att öppna sitt hjärta och förändra sitt liv.

Jack Thornes version är en teaterfest med mycket sång och dans. Och Thornes fokus på samhällelig rättvisa ger historien både modernitet och politisk udd.
Det går fint att använda julvisor från det egna landets tradition, om så önskas!

Roller: 15  Språk: Eng, Dan  Publik: Familj, från 6 år

Skandinavienpremiär den 5/11 på Aarhus teater


Bild: Dramaten

AMBULANS  av Paula Stenström Öhman

Ambulans utspelar sig i hjärtat på några människor som befinner sig i olika faser av kris och trauma. Kanske passerar dom just nu vårt kollektiva undermedvetna, en labyrintisk kulvert under en överfylld akutmottagning? Några flyr ner hit. Några är här för att hjälpa. Några hittar inte längre ut.

Det handlar om ögonblicket när det som inte får hända händer, om splitter och sirener och om att hitta vägen ut.

Roller: 4 (2k, 2m)  Språk: Sv  Publik: Unga/Vuxna

Urpremiär den 12/11 på Dramaten, i samproduktion med Lumor
Uppskjuten tills vidare!


Bild: Sverre Bjertnæs

BJERTNÆS, LYGRE 
MINNETRILOGIEN av Arne Lygre

Ett samarbete mellan konstnären Sverre Bjertnæs och dramatikern Arne Lygre.

Livet är en serie ögonblick; några mer minnesvärda än andra. Du växer upp, du kanske finner en partner. Så får du barn, kanske ett hus, en trädgård. Du följer ditt barn till skolan, går till jobbet, träffar människor. Och dagarna går. De fogar sig snyggt och prydligt in i raden. Det är inte något du funderar på. Men på några sekunder kan allt förändras. Förgäves kommer du att försöka hålla liv i det som var.

MINNETRILOGIEN består av tre enaktare som fortsättningsvis kan spelas tillsammans eller var för sig.

Roller:
MINNER OM OSS: 3 (1k, 2m)
DU FINNES: 2 (1k, 1m)
JEG GLEMMER: 2 (2k)

Språk: No  Publik: Vuxna

Urpremiär den 14/11 på Trøndelag Teater


Bild: Teatret Vårt

GREVINNEN OG HOVMESTEREN 2.0  av John Fiske

Vad är väl en jul- och nyårshelg utan den påstrukne betjäntens "schkål" och hans snubbel över det berömda tidgerhuvudet? Och vad händer när två helt oförberedda ståuppkomiker på kort varsel tvingas framföra sketchen? Vad handlar den egentligen om? Kan man ta sig friheten med egna tolkningar? Och sist men inte minst: vad får man skratta åt i dessa tider? "Cheerio, Miss Sophie!"

Roller:Språk: Eng, No  Publik: Vuxna

Norgepremiär den 19/11 på Teatret Vårt i Molde


Bild: Folkteatern Göteborg

MONSIEUR VENUS  av Malin Axelsson, fritt efter Rachilde

När du festat på stans alla bästa ställen, sett allt, träffat alla och ändå känner dig så otroligt uttråkad, vad gör du då? När Raoule träffar den unge Jaques sätter han igång något chockartat i henne och hon kan inte låta bli att förvandla honom till ett livs levande konstverk. När hon väl börjar finns det inget slut. Välkommen in i Monsieur Venus värld. Här finns åtrån och skratten. Sången och dansen är överallt! Här styr begäret och kreativiteten helt utan hämningar.

Roller: 6 (4k, 2m)  Språk: Sv  Publik: Vuxna

Urpremiär den 28/11 på Folkteatern Göteborg


Bild: Kulturhuset Stadsteatern

STATUS QUO  av Maja Zade

En svart komedi om ett spegelvänt samhälle där kvinnorna styr.

Den unge Alexander är ny på arbetsmarknaden. Han är attraktiv. Han är hungrig. Redo att visa framfötterna. Och cheferna visar snabbt sin uppskattning. Men blickarna, komplimangerna, skämten och ryggdunkarna övergå snart från vänliga till opassande. I pjäsen får vi följa tre olika Alexander på tre olika arbetsplatser. Gemensamt för dem alla är kampen för att bli tagna på allvar.

Roller: 5 (3k, 2m)  Språk: Ty, Eng, Sv, No  Publik: Vuxna

Sverigepremiär den 17/12 på Kulturhuset Stadsteatern


Foto: Matilda Rahm; Illustration: Lina Schnaufer

KULLA-GULLA  av Martha Sandwall-Bergström, i dramatisering av Åsa Lindholm

Berättelsen om Kulla-Gulla är berättelsen om ett Sverige för inte så länge sedan.

Gulla kommer från barnhemmet till Kullatorpet för att arbeta. Trots att arbetet är hårt trivs hon med sina många sysslor på gården och med att se efter husbondens barn. Hon är stark, Gulla, hon verkar ha ett ljus inom sig som ger henne en outsinlig kraft. När det avslöjas att hon är barnbarn till den rike patronen vägrar hon lämna fattigdomen för ett liv i lyx. Patron vill ge henne det liv hon en gång var född att leva, men ju äldre Gulla blir, desto tydligare ser hon orättvisorna, hon ser samhällets strukturer och vänta bara – hon kommer att vilja göra något åt det.

Roller: många  Språk: Sv  Publik: Familj, från 7 år

Urpremiär den 18/12 på Kulturhuset Stadsteatern


Pjäspresentationerna är hämtade helt eller delvis från teatrarnas hemsidor.


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Lena, Sara och Franka

PS. En del pjäser kan vi inte skicka innan de fått sin urpremiär, men vi noterar gärna ditt intresse och skickar så snart som möjligt. DS.


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.