12 november 2020

Brexits betydelse för svenskar.
Intervju med ambassadör Torbjörn Sohlström.

Den stora förändringen med brexit för enskilda personer är att den fria rörligheten försvinner.

Sveriges ambassadör i Storbritannien, Torbjörn Sohlström, berättar om vad svenskar som lever i Storbritannien idag, eller planerar att flytta dit före årsskiftet, bör göra.

 
Läs mer →
 
 

Utan er - inget Svenskar i Världen.
Era behov och upplevelser sätter agendan.

Det är när topplocket går som de flesta hör av sig till oss. Er ilska, frustration och behov ligger till grund för det arbete vi gör. För individuellt stöd hänvisar vi till olika experter eller våra representanter världen över. Frågor som berör tusentals svenskar lyfter vi med belutsfattare och myndigheter. Just nu pågår en insamling av namn och en där vi vill få in era berättelser för att påverka den nya migrationslagen. Hoppas ni vill vara med och sätta även den agendan. 

 

Skriv under vårt upprop.
Hjälp till att påverka migrationslagen.

Arbetet med att ta fram ett remissvar för att påverka den nya migrationslagen pågår. Till vår hjälp har vi ett team på Elison Wahlin Advokatbyrå som hjälper oss pro-bono med att nagelfara remissen för att säkerställa att utlandssvenskarnas perspektiv lyfts fram.

I samband med att vi ska lämna in vårt remissvar vill vi addera en namnlista. Målet är 5 000 undersrifter. All hjälp med att sprida insamlingen bejublas. 

 
Läs mer →
 
 

Skicka in era berättelser.
Påverka migrationslagen med er verklighet.

Till vårt remissvar gällande den nya migrationslagen vill vi skicka med exempel ur verkligheten. Har du erfarenhet av att ha flyttat hem till Sverige med din partner som kommer från ett land utanför EU/EES, eller är du kanske mitt uppe i processen? Dela med dig!

 
Läs mer →
 
 

Vad gäller arvsrättsligt?
Vår expert reder ut begreppen.

Frågor om arv ska normalt prövas i det land där den avlidne hade hemvist och enligt det landets lag. En person kan dock i ett testamente bestämma att lagen i det land där han eller hon var medborgare ska tillämpas i stället. Vår partner Elison Wahlin Advokatbyrå reder ut begreppen.

 
Läs mer →
 
 
 

"Taiwan can help".
Del av Asiens vagga och utveckling.

Svenska Handelskammaren i Taipei ser ett väloljat maskineri och konkurrenter hjälpa varandra under pandemins framfart. Läs vd Fredrik Boyes berättelse om Taiwan som en synnerligen viktig ekonomisk hub i Asien.

 
Läs mer →
 
 

Hur öka andelen utlandsstudenter? 
Livefika med experter om ny rapport.

I en alltmer globaliserad värld kommer vi behöva än fler svenskar med utlandserfarenhet. Men en ny rapport från Svenskar i Världen och Swedish International Students and Alumni (SISA) visar att utvecklingen går åt fel håll. Snart kör vi ett spännande webinar med höjdpunkter från rapporten och samtal med några av de universitet som har lyckats bäst med att få ut svenska studenter.

 
Läs mer →
 
 

Årets representant.
För heroisk insats i Peru.

Svenskar i Världens nomad-representant Joakim Söder gjorde i våras en enastående insats med att hjälpa hem strandsatta svenskar från ett coronanedstängt Peru. För detta utnämndes han till Årets representant och får, förutom äran, ett Storytelabonnemang. Läs Joakims egna ord om sin insats.

 
Läs mer →
 
 

SISA lanserar ny reportageserie.
Läs mer om utlandsstudier.

Vår samarbetspartner Swedish International Students and Alumni (SISA) har lanserat en ny fräsch webbsida och en helt ny reportageserie om hur det är att studera utomlands.

 
Läs mer →
 
 

Svenska värderingar - finns de?
Nyutgiven bok av Lennart Koskinen.

Finns det några typiskt svenska värderingar? Svenskar i Världens vice ordförande Lennart Koskinen kartlägger och nyanserar begreppet i sin nya bok "Svenska värderingar? Den svenska värdegrundens dilemma". 

 
Läs mer →
 
 

Senaste nyheterna.
Fler nyheter finns på vår hemsida. 

2020-11-05
Om samordningsnummer i Swedish Press
I novembernumret av Swedish Press kan du  läsa om vårt påverkansarbete rörande samordningsnummer.
Läs här →

2020-11-03
En karriär utomlands smäller alltid högt
Vi gästar karriärpodden Rat Race. Ett intressant samtal om en karriär utomlands, vilka utmaningar som finns, men också hur den kan öppna många dörrar.
Läs här →

2020-11-02
Har pandemin drabbat expat-livet negativt?
Vår representant i Hongkong, Ingrid Reinli, har tillsammans med kollegor tagit fram en undersökning där över 500 expatriater har skrivit om sina upplevelser.
Läs här →

2020-11-01
Spännande praktikplats för vass student
I vår kommer vi att vässa argument och arbetsmetoder för att göra Utlandssvenskarnas parlament till det viktigaste forumet någonsin. Join us!
Läs här →

2020-10-16
Sista ordet sagt om grundpensionsförslaget
Utbetalning till utlandet kvarstår, men hur kommer det nya grundpensions-förslaget att påverka medföljande partner? Vi har nu lämnat in vårt remissvar.
Läs här →

 
Alla nyheter →
 
 

Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 

Tack till Volvo Group, Medicover, H&M, Essity, SEB, Handelsbanken, Atlas Copco, Ericsson, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Grant Thornton, IDTM, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.