Nyhetsbrev om wellbeingturism oktober 2020. Problem att läsa nyhetsbrevet, se det i webbläsaren.

Wellbeingturism skapar harmoni och balans för sinne, kropp och själ, för både gäster och värdar. Allt sker i ett hållbart samspel med lokalsamhället och miljön

Besök vår internationella hemsida www.wellbeingtourism.com

Var med och skapa #homesofwellbeing


Nyhetsbrev om wellbeingturism

Spakänsla med blomma, rullad handduk och en oskarp buddha med ljus i bakgrunden.

Härliga höst

Insatsen med att sprida konceptet wellbeingturism har nu tagit fart på riktigt. I våras började vi sakteligen med att besöka företagare som var intresserade av att bli pilotföretag inom satsningen. Under sensommaren och hösten 2020 har vi fortsatt detta arbete och besökt allt fler företag som är nyfikna att hoppa på satsningen. Vi har nu även börjat testa våra wellbeingkriterier, ett självutvärderingstest där både företagare och vi nom SB WELL kan se om företagens affärsidé ligger i linje med wellbeingkonceptet, visar en helhetlig hållbarhet och dessutom gör gott för kropp, sinne och själv, för sina besökare, sig själva och sin omvärld.

Under hösten och våren kommer vi att lyfta några av de företag vi besökt. 


Nya medlemmar i SBWELL familjen!

Det finns så många fantastiska företag i vårt län, vi blir imponerade, inspirerade och fulla av beundran i alla möten med dessa entreprenörer. Medvetenheten och ansvarskänsla för en hållbar turism, en hållbar verksamhet och att vara en världsmedborgare som inte har rättigheter att minska eller ta bort möjligheten för våra barn att uppleva jorden på samma sätt som vi haft möjligheten till är fantastisk. Dessa företag som med själ och hjärta vill erbjuda välmående till kunder som kommer så väl från orten som längre ifrån.

Vi söker nu fler företag som känner att de tillhör branschen wellbeingföretag snarare än "hotell-", "restaurang-", "event-"branschen. Det vill säga, företag som vill knytas ihop med andra genom de värderingar de delar snarare är erbjudande de tillhandahåller. Företag som vill samlas under ett gemensamt paraply och varumärke, wellbeingturism. Vi kommer att marknadsföra dem och din kommun genom vår nya hemsida, SB WELLs Wellbeingatlas, och visa och vara er "hållbara sida".

Är du intresserad eller känner någon som kan vara intresserad av att vara med i vår "wellbeing-familj"? Kontakta oss gärna för mer information!


Vi önskar ett varmt välkommen till

Kollberggården

Kollberggården är en plats för finna ro och återhämtning samtidigt som det är en plats med energi, glädje och kärlek. Med hänsyn och omsorg för människa och omvärld, medvetenhet om att skapa en plats för hälsa och välmående, har Malin Kollberg och hennes familj varsamt renoverat sin anrika öländska gård. I den nytillbyggda yogastudion möts man av stillhet och känslan av frihet. Utanför breder Ölands vackra natur ut sig. Här strosar islandshästar och gårdens små höns trivsamt omkring. Kollberggården bjuder in till vila och återhämtning, personlig utveckling och minnesvärda möten med islandshästen. Kollberggården erbjuder bland annat boende i stugor och B&B, yogakurser, workshops, retreater med vegetarisk, ekologisk och närproducerad mat, ridning och härliga stunder på gårdens utespa.

Tofvehult - A way of life

Långt in i den Småländska skogen, utanför Västervik, idylliskt mitt emellan två sjöar, Toven och Ålsjön, ligger den gamla släktgården Tofvehult. Här driver Lena och Peter en boendeanläggning och kursgård med konferens, retreater och mycket mer. Tofvehults filosofi kring hållbarhet, värdskap med fokus att erbjuda en naturlig, lugn och rofylld miljö utgör grundstommen i denna verksamhet. Lena, som också är en framgångsrik kokboksförfattare, erbjuder kurser, seminarier, samtal och mysiga fikastunder där maten består av egenodlade grönsaker, ekologiskt och lokalproducerat. Här ska varje måltid bjuda på en njutning för alla sinnen. Gårdens skrymslen och undangömda rum har inretts för kreativa stunder för den som vill måla, skriva, samtala eller umgås till god mat och dryck. Den vedeldade bastun med stora fönster som vetter rakt ut i det gröna bjuder in till återhämtsamma bad.

Lisesgården

Liselottes och Maggans naturupplevelser på Lisesgården ligger strax utanför Gullabo, i Torsås kommun. Den relativt nystartade verksamheten är vackert och rofyllt belägen, mitt ute i naturen mellan välskötta skogsbetesmarker och den lummiga skogen. Här erbjuder Lise och Maggan bland annat in till härliga skogsbad och intressanta kulturhistoriska guidningar. Under tiden snickrar Liselotte, som äger fastigheten tillsammans med sin man, flitigt på den gamla gården som i framtiden ska bli till en riktig wellbeingplats, med ett skafferi av olika aktiviteter som gör gott för både sinne, kropp och själ. Berättarstuga, bakning av surdegsbröd i den vedeldade bakugnen, växtfärgning och vävning samt mat- och dryckesprovning är några av idéerna i den vackra gamla gårdsbyggnaden.


Kunskap

Utbildning i Wellbeingturism! 

Wellbeingturism kommer att erbjudas som kurs för företagare i turismbranschen i höst på Linnéuniversitetet. Den är en av ett antal korta, kompetenshöjande distansutbildningar – moduler – för människor som jobbar i kultursektorn eller besöksnäringen. Inga förkunskaper krävs och deltagandet är helt kostnadsfritt tack vare en donation från Familjen Kamprads stiftelse.

I kursen om Wellbeingturism går vi genom olika delarna av wellbeingturism, hur wellbeingturism skiljer sig från andra typer av turism, relevanta målgrupper och trender, unique selling points och naturligtvis: goda exempel som inspiration för att utveckla egna nya tjänster och produkter.

Lämplig kurs för er som vill utveckla affärsidéer och turism på ett hållbart sätt med intentionen att göra gott, att ha en positiv inverkan på människor, både gäster och värdar samt omgivningen, planeten, i nuet och i framtiden.

Läs mer om Wellbeingkursen och anmäl dig innan 26:e November
Läs mer


Inspirationsdag för turismföretagare

Datum: 4 november
Tid: 09.30-15.00

Anmäl dig senast den 22 oktober 2020 till annacarin.palsson@lansstyrelsen.se.

 

Vill du få inspiration för att starta upp ett företag inom turism eller vill du utveckla din befintliga verksamhet mot ett mer hållbart och nytänkande sätt att arbeta? Följ då med på en inspirationsresa till två spännande turistverksamheter.

På förmiddagen besöker vi Ödevata FiskeCamp. Här har man satsat stort på innovativa hållbara lösningar såsom biokolsproduktion och akvaponi, vilket lockar besökare från när och fjärran.

Under eftermiddagen besöker vi Grimsnäs Herrgård som har hållbarhet i fokus i alla delar av verksamheten och som har en fantastisk mångfald i sin turistverksamhet med utflykter, god mat, fest och konferensarrangemang och boende.

Mer information finns via Länsstyrelsens hemsida


Ätliga ”Bi-produkter” från bikupan

Datum: 31 oktober
Tid: 09.00-16.00

Anmäl dig senast den 25 oktober 2020 till cecilia.kilbride@lansstyrelsen.se.

Välkommen till en dag där allt kretsar kring biprodukter. Våra bin förser oss inte enbart med honung, från bikupan kan vi bland annat utvinna bivax, propolis, pollen, bi-bröd och drottninggelé. Men hur producerar vi dessa biprodukter på ett säkert sätt? I denna kurs får du tips på olika metoder och hur samt goda råd om hygien och hantering. Du får lära dig vad biprodukterna kan användas till och vad forskningen säger om produkterna. Du får också information om vad du kan säga till dina kunder om biprodukter och vad som är lämpligt att skriva på förpackningarna.

Mer information finns via Länsstyrelsens hemsida


Bi-produkter för hudvårdsprodukter

Datum: 1 november
Tid: 09.00-16.00

Förutom kursen i ätliga biprodukter anordnas den 1 november även en kurs i hudvård från bikupan!

Vi ägnar hela dagen åt tillverkning av hudvårdsprodukter med bivax, honung och propolis. Vi går igenom olika råvaror och pratar om hur man kan utveckla egna recept och får veta vilka reglerna är för den som vill sälja sina produkter. Under dagen hinner vi tillverka fyra olika hudvårdsprodukter som alla får ta med sig hem. Vi kommer att hålla till i ett rymligt kök och arbeta i små grupper med god hänsyn till social distansering.

Läs mer om kursen via Länsstyrelsen hemsida


Rådslag 2020 - Livsmedel i Kalmar län

Datum: 17 november
Tid: 10.45-15.00
Plats: Digitalt
Anmäl dig senast den 11 november

 

 

Välkommen att delta i Rådslag för livsmedel i Kalmar län 2020!
Länets livsmedelsstrategi har nu funnits i fem år. Årets rådslag handlar om hur Kalmar läns livsmedelsbransch kan växa, långsiktigt och hållbart! Vad har hänt sedan sist och vad behöver göras i framtiden? Här får du information om vad som är på gång och du får möjlighet att nätverka och byta idéer!  

Rådslaget blir denna gång digitalt och är öppet för alla intresserade - företag, myndigheter, organisationer och privatpersoner med intresse för Kalmar läns livsmedelsbransch. 

Mer information via Länsstyrelsen hemsida 


Julmatrunda 28 nov och 5 dec

Inom det regionala livsmedelsstrategiarbetet planer Länsstyrelsen nu en julmatrunda i advent, med fokus på lokal mat. I år då pandemin förhindrar stora mötesplatser som marknader och mässor vill man försöka få konsumenterna att hitta ut till våra lokala matproducenter istället.

Länsstyrelsen har möjlighet att ta fram en karta som visar var de deltagande företagen finns och med en kort beskrivning av företagen. Projektet går under arbetsnamnet Julmatrundan och just nu söker Länsstyrelsen företag i hela länet som vill delta och finnas med på kartan. Det kan vara företag som finns i olika delar av livsmedelskedjan men fokus är på lokal mat. 

Är du nyfiken? Läs mer via Länsstyrelsen hemsida


Rådgivning inom Nya jobb

Vill du vidareutveckla din verksamhet eller funderar du på att starta en ny verksamhet? Länsstyrelsen erbjuder subventionerad rådgivning inom olika områden via projekt Nya jobb. Rådgivningen vänder sig till små och medelstora företag på landsbygden, utanför tätorter om 3 000 invånare i Kalmar län. Du kan bland annat få rådgivning inom

 • Natur- och upplevelseturism
 • Tillgänglighet
 • Öka din försäljning
 • Affärsrådgivning

Läs mer

Ju nu finns även flera kompetensutvecklingskurser ute!

 • 5, 12 och 18 november – Kurs i affärsutveckling – onlineutbildning
 • 19 november Kurs i marknadsföring och digital kommunikation - onlineutbildning
 • 26 januari – Matnästet, ett innovationsprogram inom förädling av livsmedel

Samtliga kurser läggs ut på Länsstyrelsens aktivitetskalender


Utbildningspaket för flerspråkiga naturvägledare

SLU erbjuder ett utbildningspaket för flerspråkiga naturvägledare - Med fokus på nya svenskar

 

Som ny i Sverige kan det ibland vara svårt att veta hur vår natur ser ut och vad man får göra i den, det utgör en utmaning för dem som är nyfikna och vill börja ge sig ut. Naturvägledning kan då vara ett sätt att stötta nyfikna att komma ut och börja upptäcka naturen. Som naturvägledare kan du stötta, och vara ”medupptäckare” och tillsammans skapa en relation till vårt natur- och kulturlandskap, skapa minnesvärda upplevelser och fördjupade kunskaper. Naturvägledning kan också skapa sociala interaktioner och ge nysvenskar en lokal förankring. När vi umgås i grupp, ute i naturen kan vi samtidigt också förbättra vårt välbefinnande och vår hälsa.

Även Naturvårdsverkets satsning på Friluftslivets år, lyfter nysvenskar som en av huvudmålgrupperna. Satsningen genomförs för att få fler människor att prova på friluftslivet och samtidigt öka medvetenheten om värdet av att vistas ute i naturen.

Länk till utbildningspaketet

Friluftslivets år – hemsida


Webbinarium: Textilsmart – en satsning som inspirerar konsumenter

Datum: 25 november 
Tid: 10:00-11:00

Anmälan 

Välkommen på ett webbinarium om informationssatsningen Textilsmart! Syftet med Textilsmart är att höja kunskapsnivåerna bland svenska konsumenter om den miljö- och klimatpåverkan som vår textilkonsumtion orsakar. Genom lättillgängliga fakta och enkla tips vill vi inspirera till en mer medveten konsumtion.

Satsningen är resultatet av de regeringsuppdrag som Naturvårdsverket fick 2018 och genomförs av Konsumentverket, Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket.

Besök instagram @Textilsmart eller Textilsmarts webbplats.

Talare på webbinariet är Malin Viola Wennberg, textilexpert hos Naturvårdsverket och talesperson för satsningen Textilsmart.

 


Stöd som ger möjligheter

Nu går det att söka bidrag för Friluftslivets år!

För att genomföra Friluftslivets år finns nu möjlighet att söka bidrag för aktiviteter och kommunikation kring dessa eller andra aktiviteter som genomförs inom ramen för Friluftslivets år 2021. För aktiviteter som sker i naturen uppmuntras till information om allemansrätten.

De som kan söka är:

 • Ideella organisationer som varit verksamma i minst tre år, är självständiga och demokratiskt uppbyggda och i sin verksamhet respekterar demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering
 • Stiftelser
 • Kommuner och kommunsammanslutningar (som är juridiska personer)
 • Vill du veta mer om utlysningen? Besök Svenskt friluftslivets hemsida för mer information om vad som gäller för ansökan.

Mer information om friluftslivets år kommer snart, håll tillgodo med "luften är fri" den är dock fortfarande under uppbyggnad! Men du är varmt välkommen att anmäla dig till nyhetsbrevet om friluftslivets år!

Även om utlysning främst riktar sig till föreningar, stiftelser och kommuner, kan du som företagare knyta an till detta stora projekt på ditt vis. Samverka med en förening eller tematisera dina erbjudanden efter friluftslivets år. Dela gärna dina tankar och ideer på i Facebookgruppen ”Mötesplatsen för wellbeingföretag”! Läs mer!

Boka gärna ett möte med oss

Under hösten har du möjlighet att boka "hemma-hos" möte med oss för att få hjälp att utveckla din verksamhet eller dina erbjudanden i riktning till en hållbar turism som även inkluderar människors välmående. Vi kan hjälpa dig att hitta dina utvecklingsbehov eller ge tips och inspiration inom områden som du är intresserad av. 

Hör av dig till oss om du vill boka möte: christel.liljegren@energikontorsydost.se


Logga för SB Well och South Baltic programme

SB WELL – ska sätta södra Östersjöområdet (Sverige, Danmark, Tyskland, Polen och Litauen) på kartan som en internationellt ledande, attraktiv destination som främjar välmående för besökare, samhället och aktörer. Under 2019- 2021 kommer vi att förenkla för aktörer inom besöksnäringen att erbjuda produkter och tjänster inom wellbeing och att lyfta fram våra kustnära områden som attraktiva destinationer för wellbeing turism. I Sverige samverkar vi med Borgholms kommun, Ölands turism, samt Kalmarsunds Promotion.

Vi som jobbar med projektet

Loggor för Energimyndigheten, region Kalmar län, Energikontor Sydost, Länsstyrelsen Kalmar län och Linnéuniversitetet.

The contents of this newsletter are the sole responsibility of the author[s] and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the Managing Authority or the Joint Secretariat of the Interreg South Baltic Programme 2014-2020.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar inom turism eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

Energikontor Sydost är personuppgiftsansvarig för detta nyhetsbrev. Läs om hur vi hanterar personuppgifter. Nyhetsbrevet skickas ut via tjänsten Getanewsletter och dina kontaktuppgifter sparas där endast så länge du finns med på prenumerantlistan.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.