Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Klart att omställningsstödet förlängs

Regeringen har meddelat att Omställningsstödet för företag förlängs för att gälla även maj, juni och juli.
Ansökan öppnade den 19 oktober via Skatteverket.

För att stödet ska beviljas krävs att företaget för maj 2020 haft ett omsättningstapp på mer än 40 procent jämfört med maj 2019. För att stöd ska beviljas för juni och juli 2020 krävs att företaget haft ett omsättningstapp på mer än 50 procent jämfört med juni och juli 2019.

Företaget ska ha redovisat en nettoomsättning om minst 250 tusen kronor under det senaste räkenskapsåret. På samma sätt som tidigare ges omställningsstöd med 75 procent av det procentuella omsättningstappet, beräknat på företagets fasta kostnader för maj-juli 2020.  

Läs mer på Regeringen.se


Ny möjlighet att söka statligt stöd vid inställda kultuarrangemang

Kulturrådet fördelar nu 881 miljoner kronor ur regeringens nya krisstöd till kulturen. Stödet är uppdelat i två bidragsformer, varav den första omfattar inställda och uppskjutna kulturevenemang i Sverige till följd av covid-19. Ansökan öppnade den 15 oktober 2020. 

Stödet omfattar evenemang som riktat sig till allmänheten och ställts in eller skjutits upp med anledning av covid-19 för perioden 1 juni-30 september 2020. Man kan få stöd för högst 75 procent av intäktsbortfall eller merkostnader upp till en miljon kronor och högst 50 procent över en miljon kronor. 

Stöd kan sökas av bland annat arrangörer av:
• konserter (sista ansökningsdag den 29 oktober 2020)
• scenkonstföreställningar (sista ansökningsdag den 28 oktober 2020), och
• utställningar, föreläsningar och liknande evenemang (sista ansökningsdag den 27 oktober 2020).

Ett helt nytt stöd som ska gå till särskilda behov i kulturlivet öppnar den 22 oktober 2020. 

Mer information och ansökan finns här


Digital föreläsning om E-handel

Tid: fredag 23/10 kl 8.30-10.30

Kom igång med din e-handel och ta den till nästa nivå genom denna specialanpassade grundkurs.

Hur fungerar e-handel och vilka möjligheter erbjuder den? Vad behövs för att lyckas och hur börjar man?

Hur utvecklar jag min e-handel och får den att växa? Vilka utmaningar finns och hur sker försäljning i olika kanaler?

Få svar på dessa frågor och mer genom att anmäla dig nu!

anmäl dig till:
naringsliv@tanum.se
När du anmält dig skickar vi en länk till den digitala föreläsningen.

Seminariet presenteras av Tanums kommuns näringslivsenhet i samverkan med Företagsarenor Väst

Kraftsamling norra Bohuslän

Strömstad kommun arbetar tillsammans med kommunförbundet Fyrbodal i ett kompetensförsörjnings projekt, kraftsamling Norra Bohuslän.

Projektet söker just nu en processledare för att samordna aktiviteter för att ytterligare accelerera arbetet i rådande läge. 

Se annonsen här

I projektet gör vi nu tillsammans med Arbetsförmedlingen en kompetenskartläggning för Strömstad och övriga Fyrbodals kommuner. Syftet är att samla data och säkra upp behovsbilden, för att underlätta personalomställningar och lättare styra utbildningsutbudet lokalt.

Arbetsförmedlingen kommer under v. 45 att skicka ut en enkät till företag i Strömstad och Fyrbodal för att samla upp behovet.  Syftet med enkäten är rikta insatser för rekryteringsutbildning och kompetensförskjutningar vilket underlättar planering och insatser.

Läs mer om Kraftsamling Norra Bohuslän


Cityindex - omsättningen i Strömstads centrum ökade 2019

Den 14 oktober träffades fastighetsägare, företagare och kommun på Laholmen för presentation av cityindex 2020. 

Syftet med rapporten Cityindex är att beskriva utvecklingen inom detaljhandeln, restaurangnäringen, hotellbranschen och kommersiella servicefunktioner inom Sveriges 104 stadskärnor. Cityindex tas fram av Fastighetsägarna och HUI Research.

2019 blev ett bra år för Strömstads stadskärna som ökade sin totala omsättning med 3,3 procent. Bäst gick det för stadskärnans hotell, restauranger, caféer och övrig kommersiell service. Det följer trenden i landet och branscherna har gynnats av att svenskar lägger allt mer pengar på upplevelser. Det var också dessa branscher, tillsammans med beklädnad och dagligvaror, som drabbades hårdast i Strömstads stadskärna när coronakrisen slog till med full kraft under våren 2020. Det visar rapporten Cityindex som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna.

Hotellen i Strömstads stadskärna ökade under 2019 sin omsättning med 7,7 procent. Även café- och restaurangnäringen ökade sin omsättning med 4,1 procent. Kommersiell service som består av flera olika typer av aktörer, exempelvis frisörer, barberare, skönhetssalonger, kemtvätt och skräddare ökade sin omsättning med 23,2 procent, dock omsätter denna delbransch minst totalt sett i stadskärnan. Modehandeln har generellt haft det svårt i våra stadskärnor på grund av konkurrens från köpcentrum, handelsplatser och e-handeln, men i Strömstad ökade modehandeln sin omsättning marginellt med 0,1 procent. Däremot minskade försäljningen inom hem och fritid med 0,6 procent.

 

Indelningen av Strömstads stadskärna är enligt HUI reasearch centrumkärnan, Oslovägen och delar av prästängen. Petra Ohldin-Lampinen från Fastighetsägarnas branschorganisation höll i presentationen och redovisade statistik för utvecklingen i rikets och Strömstads stadskärna. Hon presenterade också trender kring invånare och konsumenters köpbeteende och trender för stadsutveckling i stort. Petra lyfte också vikten för samverkan mellan kommun, fastighetsägare och näringsliv för att bättre lyckas med en långsiktig stadssutveckling. 

Richard Holm och Leon Eriksson på Strömstad kommuns näringslivsfunktion redovisade vidare hur kommunen vill arbeta framåt med stadsutveckling. Att tillsammans med fastighetsägare, näringsliv och föreningar starta ett BID projekt (Business improvment district) för stadskärnan. Kommunen ansöker om medfinansiering från västra götalandsregionen för genomförande av projektet. Ett stort engagemang från alla parter och god samverkan med lokala näringslivet är en viktig förutsättning för att BID- projektet ska lyckas.

Är du är intresserad av ta del av hela rapporten Kontakta leon.eriksson@stromstad.se 


Lokala Företagsarenor - tillväxt på hemmaplan!

Företagsarenor Väst är en samverkansplattform i norra Bohuslän för företag, kommuner, forskare och offentlig sektor. Att vara del av Företagsarenor Väst innebär att man är en lokal mötesplats med affärscoachning, kompetensutveckling och en direkt väg till de kommunala funktionerna. Dessutom kanaliserar man kontakt med regionala testsiter, det regionala företagsfrämjarstödet och forskarvärlden.

Vår Lokala företagsarena i Strömstad är under uppbyggnad och vi tjuvstartar lite vårt arbete med att erbjuda e-handelsseminarier i samarbete med de andra arenorna. Vår webbsida kommer gå live inom ett par dagar. Vi är en samverkansplattform för företag, kommuner, forskare och offentlig sektor. Att vara del av Företagsarenor Väst innebär att man är en lokal mötesplats med affärscoachning, kompetensutveckling och en direkt väg till de kommunala funktionerna. Dessutom kanaliserar man kontakt med regionala testsiter, det regionala företagsfrämjarstödet och forskarvärlden.

Vår Lokala företagsarena i Strömstad är under uppbyggnad och vi tjuvstartar lite vårt arbete med att erbjuda e-handelsseminarier i samarbete med de andra arenorna. Vår webbsida kommer gå live inom ett par dagar. www.foretagsarenor.se


Ny omgång och möjlighet för affärscoachning för lokala företag.

Missa inte nytt tillfälle att kostnadsfritt arbeta ihop med en professionell affärscoach! Maritim Utveckling i Bohuslän kommer i december starta upp en ny omgång med  affärscoachning,  

Se filmen om affärscoachningsprojektet!
Se filmen här
och här i kort version

Intresseanmälan gör du till ingela.skarstrom@stromstad.se


Skagerrak konferensen 29 oktober

I år fysisk hub på Tjärnö labbet

Bli inspirerad av nya branscher och havets betydelse, lär dig mer om framtida näringslivsmöjligheter i Skagerrak och få det senaste inom sjömatstrenden; Scary seafood. Du kommer få möta duktiga föreläsare från olika branscher som forskning, start-ups och Investerarföretag. Konferensen er ett norsk-svensk samarbete där vi sätter Skagerraks möjligheter i fokus.

Konferensen är högaktuell för aktörer som arbetar ned  näringslivsutveckling baserat på marina resurser; Företag som representerar hele värdekedjan, investorer, branscher inom mat, hav och hållbarhet och politiker på regional och riksnivå.

Det finns möjlighet att deltaga både digitalt och fysiskt. Nytt för i år är att man kan deltaga fysiskt via hub på Tjärnö marina laboratorium.

Läs mer: skagerrak konferansen


Välkommen på digital företagarfrukost den 5 november 2020

Företagsarenor Väst presenterar ett interaktivt möte med företag i Bohuslän och Högskolan Väst.
Du fixar frukosten - vi står för inspiration och kunskap!

Kompetensförsörjning nu och framåt
Nyckelpersoner på Högskolan Väst intervjuas av Renée Daun, näringslivsutvecklare i Lysekils kommun, om de olika erbjudanden som Högskolan Väst har till företagen i Bohuslän.
Dagens gäst är Magnus Wall, VD på Graniten AB, som berättar om hur de samarbetat med Högskolan Väst i många år. Du medverkar genom en livechatt!

Resultat av enkät
Företag i tre av kommunerna har, under oktober månad, fått svara på frågor om  framtida kompetensförsörjning. Här presenteras resultaten som bland annat visar att en av de stora utmaningarna är att hitta rätt kompetens i närområdet. Vi diskuterar hur vi kan samverka delregionalt för att hitta lösningar.

Plats: Digitalt webbinarium från Högskolan Väst

Tid: 08.00-09.30 Anmälan gör du här
Sista anmälningsdag 1 november.
Har du frågor om mötet kontakta Renée Daun renee.daun@lysekil.se, 072-146 64 54


Träffa Almis rådgivare i Strömstad

Varje torsdag och fredag  kommer de att finnas på plats i norra Bohuslän för att enkelt kunna träffa dig som behöver rådgivning när det gäller ditt företag. De kommer titta på nuläget, ekonomin och hur framtiden ser ut och svara på frågor om Almis brygglån. Rådgivningen är självklart kostnadsfri.

Torsdagar:

Tedacthuset, Tanum
Kontakta Bengt Raner, 070-661 42 41, för att boka en tid.

Fredagar:

Scandic Laholmen, Strömstad
Kontakta Martin Gunnarsson, 072-008 05 70, för att boka en tid.

Läs mer om Almis brygglån


Webbinarium om hamnars utveckling - Den hållbara hamnen kräver hållbara tekniska lösningar

Alla Sveriges hamnar skall vara klimatneutrala 2030 och erbjuda sömlös mobilitet över alla transportslag samtidigt som deras roll är att vara en viktig motor i regioners och städers utveckling. Utveckling av hållbara hamnar är centralt för grön omställning och grön tillväxt där hamnen blir en del av det resilienta transportsystemet

Denna programsatsning samlar representanter från RISE, industri samt akademi för att i samklang med EUs ”Green Deal”, göra en nationell kraftsamling med fokus på den hållbarahamnen som nod i transportekosystemet. 

Tid: Onsdag 4 november  kl 09:00-11:00.
Anmäl  dig senast 3 november kl 16:00.    
Deltagandet är kostnadsfritt.
Läs mer och anmäl dig här


Nu kan du nominera till Miljöpriset och Stadsmiljödiplomet

Känner du någon som har bidragit till miljöförbättringar eller på annat sätt bidragit till den ekologiskt hållbara utvecklingen i Strömstad? Vet du någon som har förbättrat eller förskönat stadsmiljön? Nu söker miljö- och byggnämnden nomineringar till två priser.

Strömstads kommuns Miljöpris år 2020 och Strömstads kommuns Stadsmiljödiplom år 2020

Läs mer och nominera din kandidat här  
Sista dag för nominering är 15 november


Från Webben

Företagarhjälpen Fyrbodal

Företagarhjälpen är en kostnadsfri rådgivningstjänst för dig som driver företag i Fyrbodalsregionen och som påverkas av Corona-pandemins konsekvenser.
Läs mer

 

 

Tillsammans för ett besökssäkert Strömstad

På kommunens hemsida har vi samlat skyltar och affischer med viktiga budskap som kan sättas upp på relevanta platser.
Här kan du ladda ned matrialet 

Regler för restauranger och krogar

Folkhälsolsomyndigheten har sammanställt frågor och svar för nya regler för restauranger och krogar. 

Frågor och svar

Strömstad levererar!

Aktörer i Strömstad som under rådande omständigheter hjälper till med inköp, har avhämtning och hemleverans av mat och andra varor.
Läs mer

 

Håll dig uppdaterad!

Vi uppdaterar kontinuerligt vår sida för dig som företagare med aktutell information om coronakrisen.
Läs mer

Kostnadsfri nulägesanalys!

Navigera och parera. Gå från tanke till handling på 30 dagar. Connect ger er möjligheten att göra en genomlysning av er verksamhet för att konkretisera ert nuläge och diskutera möjliga vägar framåt. Läs mer

 

 

Företagsakuten

Företagsakuten fyrbodal erbjuder gratis rådgivning för företag med utmaningar till följd av Coronakrisen

Läs mer

Governmental support to companies in the Corona situation

Business Sweden har sammanställt information om regeringens olika stödpaket på engelska

Läs mer

Räkneverktyg från företagarna

Företagarna har tagit fram användbara verktyg för att räkna hur ditt företags kostnader sänks med korttidsarbete

Räkna ut korttidspermeteringFöretagslots

Strömstad Kommun har temporärt förstärkt stödet till näringslivet med en företagslots för hjälp och vägledning kring de lokala, regionala och nationella stödinsatser som finns.

Välkommen att kontakta
Leon Eriksson
Företagslots
Telefon 0766-977641 (Telefontid 8.00-12.00)
E-post leon.eriksson@stromstad.se


Övrig kontakt

Allmänna frågor, tillståndsfrågor (livsmedel, miljö, bygglov, alkohol):

Kommuncenter,
0526 - 190 00, kommuncenter@stromstad.se

Frågor vattenbruk och marina näringar:
Ingela Skärström
0705-815723
ingela.skarstrom@stromstad.se

Markförfrågningar och företagsetableringar:
Kristin Ulfstad, mark- och exploateringschef,
0526 - 191 54, kristin.ulfstad@stromstad.se

Mats Brocker, kommundirektör,
0526 - 190 10, mats.brocker@stromstad.se


facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.