Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Namn åt de döda


Månadsbrev 2020-10 för Namn åt de döda


Bästa forskarvänner!

Nu drar vi igång långspurten inför utgivningen av nästa års Sveriges Dödbok. Vi behöver vara helt klara till sommaren 2021, och en lämplig dag att sätta som deadline är den 1 juli.

Erfarenheten från förra dödboken visar att de sista procenten är de tuffaste, eftersom en del folkrika eller på andra sätt svåra församlingar tenderar att bli kvar till sist. Tack alla för era insatser under dessa dryga två år vi jobbat med att registrera alla döda 1830-1859, och tack för att ni kämpar på in i kaklet. I tårtdiagrammet nedan framgår hur vi ligger till.

Kan vi hålla ungefär samma tempo in i mål så grejar vi detta.  Vänta inte för länge med att göra klart den adoption ni jobbar med. Då finns också tid att hinna ta en ny församling. Om var och en hinner med en ytterligare registrering så är vi på god väg! Tänk också på att det är naturligt att inte alla uppgifter går att hitta, eller går att hinna att forska fram. Släktforskningen måste ibland överlåtas till den som använder Sveriges Dödbok. Vi behöver alltså hålla ambitionsnivån på en rimlig nivå.

Jag vill även rikta mig till de som tidigare gjort stora insatser i Namn åt de döda, och som också får detta nyhetsbrev. Är det så att lusten att hjälpa till kommit tillbaka, tveka inte att höra av er. Kolla om några av era gamla församlingar fortfarande är lediga! Som tidigare kan man följa det pågående arbetet län för län här:

https://www.rotter.se/forbundet/nadd/soek-foersamling

2020 har varit ett märkligt år och pandemin har påverkat oss alla på ett eller annat sätt. I mina kontakter med er har jag fått många exempel på det. Det har i vissa fall inneburit att arbetet med NÅDD inte kunnat ha högsta prioritet, det verkliga livet måste alltid komma först. Å andra sidan har jag också ofta fått höra att NÅDD varit en välkommen sysselsättning när andra engagemang fått gå på sparlåga. Nu hoppas vi att allt snart ska kunna återgå till det normala.

I väntan på det, önskas alla en fin höst och så ses vi som vanligt i mejlboxen.

Anders Berg
Projektledare
Epost:  dodbok@rotter.se
Facebookgruppen: https://www.facebook.com/groups/1797004830532076/

 

2 083 församlingar/delar och 1 562 000 poster är klara per 2020-10-11.  Dessa har registrerats av  ca 390 volontärer (enskilda och föreningar).

 

Till höger ser vi vilka län som kommit längst och vilka där vi behöver jobba på. Ju mörkare färg desto större procent av församlingarna är klara i det länet.

Alla siffror i detalj finns på
https://www.rotter.se/data/dodbok/statistik%202021.html


Ett utskick från Sveriges Släktforskarförbund och projektet Namn åt de döda.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.