Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


NYA PJÄSER FÖR BARN OCH UNGA


KRONAN  av Cristina Gottfridsson

En oemotståndlig historielektion för skrattlystna!

Tre drottningar ur Sveriges historia sitter på ett moln. De pratar om drottninglivet; om att ärva en position och vara utvald av Guds Nåde - eller inte, och om makt, vanmakt och maktlöshet. Det är Filippa från England som tvångsgiftes med Erik av Pommern när hon var 10 år, Karin Månsdotter som var en fattig, föräldralös bondflicka innan hon först blev frilla till Erik XIV och sedan hans drottning. Och så är det Désirée, en bortskämd köpmansdotter från Marseille, som gifte sig med Jean Baptiste Bernadotte som i sin tur rekryterades som Kronprins i Sverige, vilket gör Désirée till stammoder för dagens svenska kungahus.

Kronan väntar på sin urpremiär!

Roller: 1-4 skådespelare  Språk: Sv  Publik: Från 10 år


Bild: Ung Scen Öst

ORKA MERA - ORIENTERA!  av Manda Stenström

Nilla är en hejare på orientering, men hennes tvillingsyster är bäst. Clara är rena proffset på onlinespel, men hennes mamma bryr sig bara om orientering. Jämt pratar hon om de där fantastiska tvillingarna som hon är tränare för. I gryningstimmen mellan en supertidig löprunda och en misslyckad gamingnatt möts Nilla och Clara. Två väldigt olika personer, men med samma känsla av att alltid komma i andra hand. Frågan är hur långt de är beredda att gå för att själva få en plats i ljuset.

Roller: 3 (3k)  Språk: Sv  Publik: Från 11 år


Bild: Pygméteatern

FÅNGA TIDEN!  av Lucas Svensson

Alla känner av tiden och alla vet vad den är. Klockan tickar, räknar fram sekunder, minuter och timmar, som blir till dagar, månader och år. Också hunden och hästen och fågeln känner den. Ibland verkar tiden gå snabbt och bara flyger fram och ibland kryper den fram outhärdligt långsamt. Ibland bara flyr den och vi undrar vart den tog vägen. Kanske kan vi fånga den?

"filosofiskt finurlig” /SvD

Roller: 2 + dockor  Språk: Sv  Publik: Från 4 år


Foto: Chrisander Brun, Riksteatern

DARK MINDS  av Isabel Cruz Liljegren

Fyra personer stämmer träff i en gympasal där några ungdomar, enligt en legend, hittats döda under oförklarliga omständigheter. De kommer över ett antal inspelningar från ungdomarnas sista kväll i livet och bestämmer sig för att återskapa kvällen för att fylla i luckorna och försöka förstå vad som verkligen hände. Ett maktspel inleds inom gruppen och alla försöker kontrollera varandra. Men så visar det sig att denna vandringssägen är en bluff. Eller är den det?

"en rafflande nagelbitarskräckis" /SvD

Roller:Språk: Sv  Publik: Från 14 år


Och vi påminner om:


KOMMA HEM av Lucia Cajchanova

Ibland är det lättare att berätta andras historier än sin egen. Och ibland berättar andras historier ens egen, fast på ett annat sätt. Genom Sonjas, Anas och Olles berättelser lär vi känna flickan Mina som hellre vill bli kallad Scheherazade. Flickan som en gång förlorade allt utom sina drömmar. Det blir berättelser om uppbrott, avsked, drömmar och om att plantera om sina rötter; att skapa sig ett hem som kanske är annorlunda än det man tänkt sig.

Roller: 1 (1k)  Språk: Sv  Publik: Från 10 år


Foto: Emmi Roosling, Byteatern

NATTFOLKET  av Isa Schöier

I en nära framtid finns det inte plats för alla. De som lever på dagen har ett eget hem. Men de som ser till att allt fungerar, jobbar om natten och kallas Nattfolket - de har ingen egen plats. Dagsfolket och Nattfolket lever i skilda världar. Sonya delar sitt rum med Akka, en flicka från Nattfolket. När Sonya är i skolan sover Akka i hennes rum och delningen av rummet ska ske utan att det märks. Men små tecken börjar ändå synas i rummet och trots att de skiljs åt av regler, fördomar och strukturer söker tjejerna sig till varandra. När Akka sedan blir sjuk måste Sonya samla mod och ge sig ut på ett farligt uppdrag.

"En gripande framtidsskildring (...) mycket sevärd" /Barometern

Roller: 3 (2k, 1m)  Språk: Sv  Publik: Från 10 år


Bild: Mungo Park

PIGEN MED BOMBERNE  av Tue Biering

Flickan med bomberna är grannens dotter. Hon planerar att bomba sin skola och ett köpcentrum. Hon dyker upp plötsligt, ur en död vinkel. Ingen kunde förutse det – och nu försöker alla förstå och förklara.

Pigen med bomberne består av fragment från många olika berättelser. De har inte hänt i verkligheten. Det är heller inte flickan som är huvudpersonen, utan det är snarare alla vi som försöker förstå henne som står i fokus. För vad händer med oss ​​när vi tappar orienteringen och tvingas frukta det vi såg som tryggt och snällt?

"Tue Biering har begået en genistreg (...) Uhyre interessant" /CPHculture

Roller: 3 (3k)  Språk: Dan  Publik: Från 15 år


Vill du läsa?

Skriv till oss - vi skickar så gärna!

Berit, Franka, Sara och Lena


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm
E-post: info@colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.