Nyhetsbrev med senaste nytt från AllAgeHub. Du får detta nyhetsbrev eftersom du aktivt valt att prenumerera på AllAgeHubs nyhetsbrev. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här. 

 

En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster.

 
Dekorativ illustration

I våras kunde vi glädjas åt att Vinnova beviljade AllAgeHub projektmedel till ”Testbädden AllAgeHub”. Nu är arbetet i full gång med utvecklingen av en användardriven testbädd.

Projektet är finansierat av GR-kommunerna och Vinnova fram till 2023. Arbetet kommer att genomföras i tre faser där första fasen handlar om att samla erfarenheter från befintliga miljöer och initiativ och skapa en första version av testbäddsmodellen.

Läs mer här.

 
Skärmdump från filmen

Se AllAgeHubs nyproducerade film om den innovations- och utvecklingsprocess som genomfördes på Kaggeledsbackens BmSS under hösten 2019 och våren 2020. Processen genomfördes inom ramen för AllAgeHub och i filmen intervjuas några av dem som medverkat i processen.

Se filmen här.

 
AllAgeHub på Innovationsveckan

Den 5–9 oktober deltog vi för andra året i rad i Innovationsveckan som är en plattform för alla som utvecklar offentlig sektor. Veckan arrangeras av SKR, Vinnova, Upphandlingsmyndigheten och DIG. 

Här kan du, fram till den 23 oktober, ta del av en del av de webbinarier som spelades in under veckan.

 
Vård på distans illustration

Region Jämtland Härjedalen har stora ekonomiska problem. Regionen har tvingats låna pengar för att kunna bedriva sjukvården. Sedan ett par år tillbaka har regionen därför sjösatt ett pilotprojekt där patienter själva övervakar sin sjukdom i hemmet.

Läs mer om satsningen här.

 
Skärmbild från SnAKKet går-bloggen

SnAKKet går är en blogg som vill sprida kunskap, inspiration, goda exempel, omvärldsbevakning samt tips och råd. Bloggen vänder sig främst till dig som är personal inom IFO-FH Boende och Personligt stöd.

Kika in på bloggen här.

 
Grundbok i eHälsa

Nu kommer den första tvärvetenskapliga introduktion till e-hälsa för studenter inom hälso- och sjukvård. Boken sträcker sig över tre huvudområden och förutom forskning inom e-hälsa refererar författarna även till aktuell forskning inom sociologi, organisationsteori, förändringsledning (change management) samt ledarskap- och managementforskning.

Läs mer här.

 
Skärmdump från SKRs sida

Sveriges Kommuner och Regioner utsåg den 1 juni 2020 tio kommuner som ska fungera som modell för äldreomsorgens digitalisering. Genom korta filmer beskriver de kommunerna arbetet med att verksamhetsutveckla sin äldreomsorg genom digitala lösningar. Klicka på länken för att komma till en samlingssida dessa filmer finns länkade till.

Läs mer här.

 
Framsidor från tidskriften "Forskning om funktionshinder pågår"

"Forskning om funktionshinder pågår" är namnet på en tidskrift som bevakar aktuell forskning om funktionshinder inom Sverige.  Forskning om funktionshinder pågår kan prenumereras som en pdf-fil eller som papperstidning. Den är kostnadsfri och ges ut 4 gånger per år. För att spara både pengar och miljön välj helst en pdf-prenumeration.

Klicka här för att komma till tidskriftens hemsida.

 
Bild av DIGGs sida

Offentliga aktörers webbplatser och mobila applikationer ska vara tillgängliga. Kravet finns i lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Hos Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, hittar du vad du måste göra för att leva upp till lagen.

Läs mer här.

 
Bild på PwCs rapport-sida

Den pågående pandemin har bidragit till att användningen av befintliga tekniska lösningar i många regioner ökat dramatiskt, silos har rivits, beslutsvägar har kortats ner och efterfrågan på utbildningar inom vården har skjutit i höjden.

Läs PwC:s rapport.

 

I denna krönika skriver Marie Sjölinder, senior forskare, RISE, om begreppet ”äldre” och hur det är förknippat med en rad föreställningar och stereotyper. Dessa negativa stereotyper påverkar även hur vi kommunicerar och interagerar då vi möter någon som vi kategoriserar som äldre.

Läs krönikan här.

 
Bild på webbinariets informationssida

Den 22 oktober arrangerar IT & Telecomföretagen ett webbinarium där den digitalt framgångsrika kommunen Sundsvall visar hur de arbetat för att bygga morgondagens digitala infrastruktur redan idag.

Läs mer och anmäl dig här.

 
Funktionsrätts evenemangssida

Funktionsrätt Västra Götaland ger löpande intressanta seminarier digitalt. Håll koll på deras sida så att du inte missar något intressant.

Läs mer här.

 
Bild av rapportens framsida

I maj publicerade Myndigheten för delaktighet en rapport som visar att personer med intellektuell funktionsnedsättning, som grupp lever i en mycket ojämlik situation i förhållande till andra grupper i samhället. Många personer lever i ett utanförskap, inte minst digitalt.

Läs mer här.

 
FacebookLinkedInHome Page

Dela nyhetsbrevet på:
Facebook | LinkedIn | Twitter

AllAgeHub

Ett initiativ av GR-kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö med Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) som projektägare.

Samverkansparter

Forskningsmiljöerna AgeCap och GPCC vid Göteborgs Universitet, CVA och Building futures vid Chalmers tekniska högskola samt CVS vid högskolan i Borås.

Pensionärsorganisationerna 
PRO och SPF Seniorerna

Sahlgrenska Science Park

Business region Göteborg

Västra Götalandsregionen, 
Koncernstab Hälso- och sjukvård, avdelning Vårdens digitalisering och DART. 


Finansiärer

13 GR-kommuner 
Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö

Vinnova

Västra Götalandsregionen
Regionutvecklingsnämnden