Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Foto: Louise Glückeif Holmstrand

JONAS BRUN

Vi gratulerar vår dramatiker JONAS BRUN som också översätter årets Nobelpristagare i litteratur - Louise Glück - till svenska!

   Det hade snöat. Jag minns
   musik från ett öppet fönster.

   Kom till mig, sa världen.
   Jag menar inte att den 
   uttryckte sig i fullständiga meningar
   utan att det var så jag varseblev skönhet.

   (ur Averno av Louise Glück, svensk översättning av Jonas Brun)


Pjäser av Jonas Brun

 

INGEN JÄMFÖRT MED DIG

Stewe bor på landet tillsammans med sin man. Stewe är deltidsjobbande med ansvar för markservicen, hans partner den resande familjeförsörjaren. En kväll, när Stewes är ensam hemma, dyker hans gamla kärlek John upp. John har ett oklart, kanske kriminellt förflutet och har levt ett hårt liv. En gång, när de var unga, delade de två en sommar fylld av sex och intensitet. Så småningom förstår vi att det även finns helt andra, mörka hemligheter som  binder samman männen.

Ingen jämfört med dig är en dramatisering av Jonas Bruns kritikerhyllade roman med samma namn. Det är en pjäs om skuld och kärlek och den ställer frågan om det finns människor och händelser som inte går att undkomma.

Roller: 2 (2m)  Språk: Sv

 

ÖKNEN ÄR DIT MAN GÅR NÄR ALLT ÄR REDAN ÖVER

Utgångspunkten är den bibliska berättelsen om Kain och Abel. Pjäsen utspelar sig på en institution eller ett häkte, där Gud själv försöker utreda omständigheterna kring Abels död. Utanför samtalsrummet ligger det onåbara Eden, som står tomt sedan Adam och Eva fördrivits därifrån. Inne i rummet kallar Gud vittnen inklusive den döde för att lägga samman berättelsen om mordet.

Skickligt och fängslande bygger Jonas Brun en existentiell, brutal, respektlös och rolig text av alla mosaikbitar. En pjäs som berör på djupet och som ställer de stora grundfrågor som går genom alla människors liv.

Roller:Språk: Sv

 

SKUGGLAND

Gunnar Erikssons dramatisering av Jonas Bruns roman med samma namn.

I fokus för handlingen står Erik, 11 år, som tillsynes lever ett lugnt liv i en idyllisk villaförort. Men så dyker det upp en annan Erik, precis lika gammal och med samma namn. Här finns också en röd sportbil som kör runt i området och sägs plocka upp ensamma barn. Mellan Erik och Erik uppstår en symbiotisk vänskap med erotiska undertoner där kittet heter datorspelet ”Shadowland” och en gemensam vurm för Michael Jackson. När så den andre Eriks ”ambassadpappa” dör, och han själv försvinner spårlöst, antar pjäsen en gastkramande thrillerstämning.

Detta är en historia präglad av ett slags magisk realism om stark vänskap, jakten på en egen identitet, förlust och parallella världar i en alltmer diffust digital verklighet.

Roller: 1 (1m)  Språk: Sv


Vill du läsa?

Skriv så skickar vi!

/ Berit, Franka, Sara och Lena


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

homepagefacebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.