Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Välkommen Richard Holm, ny näringslivsansvarig!

Den 1 september började Richard Holm som näringslivsansvarig i Strömstads kommun. Richards roll blir att arbeta med frågor som rör företagsetableringar, företagssupport och en breddning av näringslivet i Strömstad.

Richard har sin bakgrund som forskare inom strömningsfysik vid KTH i Stockholm och Chalmers i Göteborg. Med tiden har han kommit att arbeta med affärsutveckling och med sig i bagaget har han både nationell och internationell arbetslivserfarenhet kring affärsutveckling och projektledning. Samverkan mellan näringsliv, offentliga sektorn och akademin har varit ett genomgående tema.

Senast arbetade han på uppdrag av nederländska utrikesdepartementet med fokus på strategisk utveckling i Norden. Richard debuterar nu som kommunanställd och ska jobba med strategiska frågor kring näringslivet på kort och lång sikt. Bland annat ingår att leda olika näringslivsinitiativ men också att hålla i företagsbesök och bidra till näringslivsrådets arbete. Det blir också till att hantera de prövningar som coronapandemin medför på näringslivet och som påverkar oss alla.

– Det finns ett marknadstänk i Strömstads kommun som är spännande. Där vill jag gärna vara med på tåget. Jag tror att jag kan dra stor nytta av min bakgrund för att skapa hållbara satsningar, attraktiva arbeten och till syvende och sist en vardag som ger balans i livet i Strömstad, säger han.

Richard bor i Onsala i Kungsbacka, men tanken är att hitta ett boende i Strömstad. Med ett stort fritids- och naturintresse ser han och sambon fram mot att utforska och upptäcka närområdet både i den gröna skogen och det blåa havet.

Vi hälsar Richard varmt välkommen till Strömstads kommun och önskar lycka till med det arbete han har framför sig!


Omställningsstödet förlängs

På grund av pandemins fortsatt negativa påverkan på företag föreslår regeringen att omställningsstödet förlängs till månaderna maj, juni och juli 2020. 

För att stödet ska beviljas krävs att företaget för maj 2020 haft ett omsättningstapp på mer än 40 procent jämfört med maj 2019. För att stöd ska beviljas för juni och juli 2020 krävs att företaget haft ett omsättningstapp på mer än 50 procent jämfört med juni och juli 2019.

Företaget ska ha redovisat en nettoomsättning om minst 250 tusen kronor under det senaste räkenskapsåret. På samma sätt som tidigare ges omställningsstöd med 75 procent av det procentuella omsättningstappet, beräknat på företagets fasta kostnader för maj-juli 2020.  
Läs mer på Regeringen.se

Stöd till enskilda firmor

Regeringen föreslår också ett stöd för enskilda näringsverksamheter och på grund av coronaviruset har drabbats av minskad omsättning i företaget.

Förslaget innebär att du kan få ersättning med upp till 75% av tappad omsättning. För att ta del av stödet måste du ha haft en omsättning om minst 200 000 kronor föregående år. Stödet kommer vara uppdelat i tre stödperioder, mars – april 2020, maj 2020 och juni – juli 2020. Föregående års månad eller månader kommer utgöra referensperiod för de perioder du ansöker om stöd. 

Du kan få stöd på totalt 120 000 kronor, fördelat på de respektive stödperioderna mars – april 48 000 kronor, maj 24 000 kronor och juni – juli 48 000 kronor.

Läs mer på regeringen.se


Svinesundskommitténs arbetsutskott möttes på gränsen

Den svensk-norska gränsen mellan Viken och Västra Götaland har varit stängd sedan i mars men det gränsöverskridande arbetet inom Svinesundskommittén fortsätter. I fredags möttes Svinesundskommitténs arbetsutskott på Gamla Svinesundsbron, vilket var det första fysiska mötet sedan februari månad.

”Det är av stor betydelse för det fortsatta gränsregionala samarbetet att vi behåller det goda samtalet” säger Linda Engsmyr, ordförande för Svinesundskommittén.

Läs mer om Svinesundskommitténs möte här:

https://svinesundskommitten.com/nyheter/arbetsutskottet-mottes-pa-gransen/


Lunchwebbinarium - Så får du din hemsida att sälja mer

Att Googla efter något är så vanligt idag och de flesta företagen vill öka sin synlighet.

Det är här sökoptimering kommer in i bilden. SEO (”search engine optimization”) är arbetet du gör på din hemsida så att sökmotorerna lätt ska hitta dina produkter och tjänster. Med fler besökare på din hemsida kan du få fler nya kunder.  Sökoptimering är därför ett mycket viktigt verktyg.

Anna guidar er genom begreppen och ger er konkreta tips och råd på hur ni kan arbeta med er hemsida för att öka antalet besökare och inte minst hur ni kan öka antalet besökare som faktiskt blir kunder.   

Föreläsningen är kostnadsfri.

När du anmält dig skickar vi en länk till den digitala föreläsningen

anmäl dig till: naringsliv@tanum.se

Elenor Olofsson, Näringslivsutvecklare, Tanums kommun

elenor.olofsson@tanum.se     Tel 0525-18109


Kraftsamling för kompetensutveckling i Norra Bohuslän

I Strömstad samlades nyligen representanter från kommuner, myndigheter och lärosäten för att kraftsamla kring kompetensförsörjning i Norra Bohuslän.

Fyrbodals kommunalförbund driver sedan tidigare projektet Strategisk kompetensförsörjning som nu utökats för att särskilt fokusera på de kommuner i regionen som drabbats hårdast av coronapandemins effekter på främst besöksnäring och handel.

Dagen innehöll presentationer och informationsutbyte mellan de olika organisationerna och kantades av ett konstruktivt idéarbete där deltagarna bland annat fick prioritera vilka effekter som är allra viktigast att projektet ger och ge förslag på hur det ska gå till.

De långsiktiga effekterna av projektet väntas vara att:

  • Höja utbildningsnivån
  • Skapa förutsättningar för ett mer differentierat näringsliv
  • Förändra attityder hos unga när det gäller högre studier
  • Bryta utanförskap och segregation
  • Stärka kopplingarna mellan utbildning och näringsliv
  • Förse arbetslivet med rätt kompetens
  • Ett livslångt lärande, ökad delaktighet och konkurrenskraft

– Detta är en stor satsning i spåren av coronapandemin och fokus kommer att ligga på Strömstad, men vi samverkar med övriga kommuner i närområdet. Denna träff var starten på en omställningsprocess som ska göra verklig skillnad för företag och invånare i Norra Bohuslän, säger Sara Arvenberg, verksamhetschef för Strömstad Gymnasium och vuxenutbildning, som höll i träffen och ingår i projektet.

I Fyrbodals kommunalförbunds artikel får du mer information och uttalanden från deltagare


Träffa Almis rådgivare i Strömstad

Nu även förlängt ut oktober!

Varje torsdag och fredag  kommer de att finnas på plats i norra Bohuslän för att enkelt kunna träffa dig som behöver rådgivning när det gäller ditt företag. De kommer titta på nuläget, ekonomin och hur framtiden ser ut. De kommer även svara på frågor om Almis brygglån. Rådgivningen är självklart kostnadsfri.

Torsdagar:

Tedacthuset, Tanum
Kontakta Bengt Raner, 070-661 42 41, för att boka en tid.

Fredagar:

Scandic Laholmen, Strömstad
Kontakta Martin Gunnarsson, 072-008 05 70, för att boka en tid.

Läs mer om Almis brygglån


E-handel något för dig?

Företagsarenor Väst kommer i slutet av oktober att erbjuda en utbildning för dig som vill se om E-handel är ett bra komplement till din butik eller för dig som funderar att börja med E-handel.

Mer info kommer inom kort.


Från Webben

Företagarhjälpen Fyrbodal

Företagarhjälpen är en kostnadsfri rådgivningstjänst för dig som driver företag i Fyrbodalsregionen och som påverkas av Corona-pandemins konsekvenser.
Läs mer

 

 

Tillsammans för ett besökssäkert Strömstad

På kommunens hemsida har vi samlat skyltar och affischer med viktiga budskap som kan sättas upp på relevanta platser.
Här kan du ladda ned matrialet 

Regler för restauranger och krogar

Folkhälsolsomyndigheten har sammanställt frågor och svar för nya regler för restauranger och krogar. 

Frågor och svar

Strömstad levererar!

Aktörer i Strömstad som under rådande omständigheter hjälper till med inköp, har avhämtning och hemleverans av mat och andra varor.
Läs mer

 

Håll dig uppdaterad!

Vi uppdaterar kontinuerligt vår sida för dig som företagare med aktutell information om coronakrisen.
Läs mer

Kostnadsfri nulägesanalys!

Navigera och parera. Gå från tanke till handling på 30 dagar. Connect ger er möjligheten att göra en genomlysning av er verksamhet för att konkretisera ert nuläge och diskutera möjliga vägar framåt. Läs mer

 

 

Företagsakuten

Företagsakuten fyrbodal erbjuder gratis rådgivning för företag med utmaningar till följd av Coronakrisen

Läs mer

Governmental support to companies in the Corona situation

Business Sweden har sammanställt information om regeringens olika stödpaket på engelska

Läs mer

Räkneverktyg från företagarna

Företagarna har tagit fram användbara verktyg för att räkna hur ditt företags kostnader sänks med korttidsarbete

Räkna ut korttidspermeteringFöretagslots

Strömstad Kommun har temporärt förstärkt stödet till näringslivet med en företagslots för hjälp och vägledning kring de lokala, regionala och nationella stödinsatser som finns.

Välkommen att kontakta
Leon Eriksson
Företagslots
Telefon 0766-977641 (Telefontid 8.00-12.00)
E-post leon.eriksson@stromstad.se


Övrig kontakt

Allmänna frågor, tillståndsfrågor (livsmedel, miljö, bygglov, alkohol):

Kommuncenter,
0526 - 190 00, kommuncenter@stromstad.se

Frågor vattenbruk och marina näringar:
Ingela Skärström
0705-815723
ingela.skarstrom@stromstad.se

Markförfrågningar och företagsetableringar:
Kristin Ulfstad, mark- och exploateringschef,
0526 - 191 54, kristin.ulfstad@stromstad.se

Mats Brocker, kommundirektör,
0526 - 190 10, mats.brocker@stromstad.se


facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.