Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

                   Nyhetsbrev september 2020

Tack för att ni deltog på PRIS kick-off

Den 10 september gick PRIS kick-off av stapeln. Vi i projektgruppen tycker att det blev en fantastisk dag och gläds åt ett stort engagemang och glada tillrop från deltagarna under dagen.

Ni som medverkade i workshopen gjorde ett suveränt arbete med ”nollmätningen”. Ett tips är att använda checklistan som ett redskap för att följa upp prao-arbetet i just er kommun. Vi vet att flera av er redan har använt den i olika sammanhang för att lyfta prao-frågorna internt.

PP-presentationen, svaren på mentifrågorna och chatt-inläggen från kick-offen är utskickade via mejl från Charlotta Levin, Region Skåne, måndagen den 14/9. I det mejlet finns också en länk för utvärdering av kick-offen. Vi har fått en del svar men vi skulle bli mycket glada om fler av er vill besvara den. Passa samtidigt på att ge oss nya uppslag på teman inför våra framtida events. Tack!

Projektgruppen PRIS-Prao i Skåne


Ny kollega

Sedan augusti välkomnar vi Malin Lang till projektet. Malin är vikarie för Ingrid Weimers som just nu är föräldraledig. Hon är anställd i Hässleholms kommun och jobbar mot kommunerna i östra Skåne. Malin har tidigare jobbat som projektledare i Burlövs kommun. Där har hon drivit olika ESF-projekt de senaste åren, både för Burlöv och i samverkan med kranskommunerna. Hon har erfarenhet av att driva projekt med både skola och näringsliv. Vi är mycket glada över att få välkomna henne till projektgruppen.


Under hösten växer www.praoiskane.se fram

Hemsidan Praoiskane.se kommer att vara en källa för alla som behöver hämta information om prao. Olika typer av innehåll som spänner mellan fakta och förutsättningar, till ren inspiration, kommer finnas på sidan.

Projektet kommer skapa innehållsfundamentet, men hela idén bygger på att ni som arbetar med prao bidrar till vad som kommer finnas på sidan: texter om kommunernas egna bästa berättelser, elevberättelser, flaggskeppsföretags- och arbetsgivarberättelser för att nämna tre innehållsområden.

PRIS vill därför att ni bidrar med exempel så att vi kan skapa den attitydförflyttning som vi strävar efter.  Att dela dessa berättelser på hemsidan är en viktig uppgift i frågan om att inspirera varandra. Fundera redan nu hur er kommun kan bidra med era bästa exempel. Vi hör av oss igen när det är dags att samla in dem.

Har ni önskemål om saker ni tycker att vi inte ska missa att ha med på hemsidan så går det bra att mejla annhild.mansson@iucsyd.se. Märk mejlet med ”Innehållsförslag till praoiskane.se”. Projektet strävar efter att sidan ska vara fungerande, om än inte i slutskick, till december månad.


Nytt event 1 december

Då är det dags för nästa event med namnet Verktyg för prao. Boka redan nu in datumet i era almanackor så ni inte missar dagen. I fokus kommer mötet mellan kommun och arbetsgivare stå. Ni kommer att både få bidra med och få ta del av de bästa kommun- och arbetsgivarexemplen och därtill få koll på de bästa aktörerna som utgör komplement till prao. Eventet kommer att genomföras i samarbete med UF (Ung företagsamhet). Mer info kommer i inbjudan.

Välkomna!


Nya vägar till samarbete

Två gamla kollegor inom Helsingborgs stad träffades över en kopp kaffe och pratade om sina olika uppdrag; den ena jobbar med sociala krav på Inköps- och upphandlingsenheten och den andra jobbar med Prao i Skåne på Skol- och Fritidsförvaltningen. En ny tanke uppstod, man skulle kunna skicka ett brev till upphandlade företag med förfrågan om praoplats. Med följetexten i ett mail “Den här kontakten utgår från de affärer vi gör tillsammans...” skickades under augusti ett brev till topp 100 av 2019 års mest upphandlade företag (mest värdemässigt sett) med uppmaningen att gå in på Samverka.nu och registrera sig som praoplats.
Under PRIS:s kickoff den 10 sept presenterades två upphandlade företag; Öresundskraft samt Karaten Bygg. De berättade hur de reagerade positivt på förfrågan och att de direkt satte igång det interna arbeten för att bygga bra praokoncept. Detta för att ge unga praoelever så bred och inspirerande bild av arbetsplatserna och de olika yrkena som möjligt. 
Har ni också provat något annorlunda sätt att nå nya arbetsgivare? Tipsa oss för spridning och inspiration till kollegorna inom Skåne.


Ungdomars perspektiv på prao 

Under hösten kommer vi att samla in elevers praoberättelser. Vi har formulerat ett antal frågor och använder oss av ett engelskt utvärderingsverktyg som heter Sensemaker. Det inleds med att ungdomarna formulerar en kort berättelse/upplevelse, ett så kallat narrativ, och sedan skattar de sina svar utifrån sin berättelse enligt trianglar eller skalor. Svaren aggregeras och blir synliga som förtätningar och man kan undersöka vilka typiska berättelser som kopplas till vissa faktorer. På så sätt producerar Sensemaker grupperingar av berättelser i vilka man kan se nya typer av samband och kontexter.

Insamlingen av berättelser och data kommer att kunna göras både genom länk eller app och enkäten är helt anonym. Eftersom vi från projektguppen inte har direktkontakt med skolorna behöver vi er hjälp i kommunerna för att nå skolor vars elever har praoat i våras eller praoar nu i höst. Det ska vara spridning på berättelserna såväl geografiskt som demografiskt. Därför vill vi ha in praoberättelser från hela Skåne. Kontakta pia.zachrison@helsingborg.se för mer info och anmälan.


Följ oss på LinkedIn "PRIS-Prao i Skåne"

linkedin


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.