Nyhetsbrev med senaste nytt från AllAgeHub. Du får detta nyhetsbrev eftersom du aktivt valt att prenumerera på AllAgeHubs nyhetsbrev. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här. 

 

En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster.

 
Illustration av Innovationsveckans hemsida samt AllAgeHubs logotyp

AllAgeHub arrangerar fyra seminarier inom välfärdsteknik, AI eller innovation på Innovationsveckan som du kan delta på digitalt.

Innovationsveckan (5–9 oktober) är en plattform för alla som utvecklar offentlig sektor. Veckan arrangeras av SKR, Vinnova, Upphandlingsmyndigheten och DIGG och alla aktörer som bidrar till att offentlig sektor kan möta framtidens utmaningar är välkomna att arrangera aktiviteter under veckan.

Här kan du läsa mer om våra aktiviteter.

 
Skärmdump av handbok om tillgänglig video

Enligt lagen måste filmer som publiceras offentligt och på intranät vara tillgängliga. Kortfattat kan man säga att du enligt lagen måste undertexta och syntolka dina filmer som du publicerar.

Här finns en handbok om hur du gör video som alla kan ta del av.

 
Utbildning om Tillgänglig video

Utbildningen går igenom hur man kan skapa tillgänglighet i videofilmer men även i videospelaren. Utöver detta så inkluderar utbildningen även hur man kan arbeta med områden som undertexter, syntolkning, textversion och teckenspråk.

Läs mer här.

 
Skärmbild på nyheten om 112-appen

SOS Alarms app för kris- och olycksinformation – 112-appen – uppdateras med nya funktioner. Nu ökar användbarheten för bland annat synskadade genom ett förbättrat kartstöd och ny information ifall användaren rör sig närmare eller längre bort från en olycksplats.

Läs mer här.

 
Skärmbild från SVTs nyhet

I våras köpte Mora kommun in fyra robotar i syfte att användas som ett stöd när elever inte själva kan närvara på plats i klassrummet.

Två elever har testat robotarna i skarpt undervisningsläge. Klicka på länken och se hur roboten togs emot och blir en del av klassrummet.

Läs mer här.

 
Digitala betaltjänster för alla

Digitala betaltjänster har slagit igenom på bred front, både hos kommersiella och offentliga aktörer. Men samtidigt är det många, till exempel personer med kognitiva nedsättningar, som tycker att det är svårt att använda sig av tjänsterna.

För att överbrygga den klyftan ska Funka, tillsammans med Länsstyrelsen och finansiering från Post- och Telestyrelsen, ta fram och testa en digital plattform som lär ut när och hur man använder betaltjänster.

Läs mer här.

 

Digital offentlig service ska vara tillgänglig. Kravet på tillgänglighet finns i lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Här hittar du information om vilka som omfattas av kraven i lagen, vilka kraven är och när de ska vara uppfyllda.

Läs mer här.

 
Digitala möten som fungerar för alla

När digitala möten görs mer tillgängliga fungerar de bättre för alla, med eller utan någon funktionsnedsättning. Nu har Myndigheten för delaktighet tagit fram en checklista för sådana möten.

Läs mer här.

 
Höstbild på en bänk vid en sjö

Digitalvardochomsorg.se är en kompass för vård, omsorg och socialtjänst när förändringen och omställning från analog och fysisk  till digital behövs på grund av Corona. Här kan man direkt hitta länkar till samverkansaktörernas specifika material som samlats och skapas för att möta den nya utmaningen. Här publiceras sammanställningar och erfarenheter, forskning och relevant kunskap.

Läs mer.

 
Bild på MFDs webbsida om yttrandet på utredningen om välfärdsteknik i äldreomsorgen

Myndigheten för delaktighet (MFD) ser positivt på utredningens förslag och bedömningar. MFD vill dock understryka vikten av att vård- och omsorgsåtgärder inte sker mot den enskildes vilja. MFD anser att det behövs vägledning om hur personalen i sjukvården och socialtjänsten ska agera för att inhämta samtycke av den enskilde vid användning av välfärdsteknik eller andra insatser.

Läs mer här.

 
Bild från webbsidan om seminariet

Den 28 augusti bjöd IT&Telekomföretagen in till ett webbinarium om framtidens teknik i omsorgens tjänst. Här kan du se webbinariet i sin helhet och ta del av presentationen.

Läs mer.

 
Bild på tre svampar i höstmiljö

Bildstöd – hur fungerar det? Föreningen DHB har med stöd av Allmänna arvsfonden tagit fram en digital kurs i bildstöd du kan gå med i utan kostnad.

Läs mer här.

 
Höstbild på en bänk vid en sjö

Nu startar filmserien där SKR modellkommuner beskriver arbetet med att verksamhetsutveckla sin äldreomsorg genom digitala lösningar. Kalmar kommun är först ut och berättar bland annat om vikten av digitalisering och spännande satsningar som är på gång.

Läs mer här.

 
FacebookLinkedInHome Page

Dela nyhetsbrevet på:
Facebook | LinkedIn | Twitter

AllAgeHub

Ett initiativ av GR-kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö med Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) som projektägare.