16 oktober 2020

Förnya passet i utlandet.
Komplicerat, dyrt och tidskrävande.

På vårt första möte med Sophie Tzelidis på UD diskuterade vi passfrågan. Varför ser systemet ut som det gör? Hur ser UD på problematiken med förnyelse av pass i utlandet?

Under mötet lyfte vi de problem som utlandssvenskar möter i samband med passförnyelse utomlands. Säkerhetsaspekter och EU-förordningar påverkar vissa beslut, men i andra fall handlar det om kostnader och politisk vilja. Vi summerar och lägger planen framåt. 

 
Läs mer →
 
 

Utlandssvenskarnas röst i Sverige.
Definitivt ingen floskel.

Pass- och migrationsfrågor är klart överrepresenterade i våra inkorgar och telefonsamtal, och vår första diskussion med vår kontaktperson på UD rörde därför passfrågan. Inte mindre än fyra remisser tronar på vårt bord – genom våra svar säkerställer vi att utlandssvenskarnas perspektiv beaktas. Som grädde på moset kan nu alla medlemmar ta del av olika expertutlåtande gällande internationella äktenskap och anhöriginvandring. Slutligen, någon som noterar att nyhetsbrevet har fått ny skrud? Vi tackar designern Tore Claesson för det!

 

Tid för förändring i migrationspolitiken.
Politiker, lyssna på utlandssvenskarna.

Så kom den i alla fall ut på remiss, den oeniga Migrationskommitténs resultat ”En långsiktigt hållbar migrationspolitik”. Trots att vi har fört samtal med sakkunnig till justitie- och migrationsministern, försett Migrationskommittén med exempel ur verkligheten och vår resolution samt lyft utlandssvenskarnas perspektiv i en debattartikel i Svenska Dagbladet, noterade vi till vår förvåning att den remissinstans som företräder 660 000 utlandssvenskar inte fanns med på remisslistan. Vår respons: Vi kommer självklart inkomma med ett svar ändå!

 
Läs mer →
 
 

Vad gäller vid anhöriginvandring?
Vår expert svarar.

Väldigt många utlandssvenskar vänder sig till oss med frågor om ansökan för uppehållstillstånd för sin partner. Som migrationslagen ser ut idag kan processen vara lång och svår. Vår expert Niclas Elison, från Elison Wahlin Advokatbyrå, beskriver närmare hur processen ser ut.

 
Läs mer →
 
 
 

Internationellt äktenskap?
Vår expert reder ut frågorna.

Att gifta sig är inte alltid en bröllopsvals på rosor, speciellt inte om du saknar koll på de lagar och regler som gäller. Vår expert på Advokatbyrå Tove Sjövall reder ut vad som gäller om brudparet kommer från olika länder och giftermålet äger rum i ett tredje land.

 
Läs mer →
 
 
 

Essity under pandemin.
Från ord till handling.

Under pandemin har Essity gått från ord till handling baserat på sina ledord om att bidra till samhället, bry sig om sina medmänniskor och säkerställa bolagets framgång genom att fortsätta att leverera till sina kunder och konsumenter. Essity är huvudpartner till Svenskar i Världen sedan årsskiftet.

 
Läs mer →
 
 

Sök "Settle Status" före nyår.
Uppmaning till svenskar i UK.

Svenska ambassaden i London uppmanar alla svenskar boende i Storbritannien att ansöka om Settle Status före den 31 december 2020. Detta då EU:s fria rörlighet upphör den 1 januari 2021.

 
Läs mer →
 
 
 

Senaste nyheterna.
Fler nyheter finns på vår hemsida. 

2020-10-15
Sugen på ny karriär?
Då vill vi tipsa om tjänsten Exparang som matchar seniora nyckelpositioner till styrelser, interimsuppdrag  och fasta anställningar. Som SVIV-medlem tillhör du den exklusiva skara som får tillgång till tjänsten där du utan kostnad kan lägga upp din profil och ta del av karriärmöjligheter. I dagsläget är Exparang något som annars bara  är tillgängligt för invite-only!
Läs här →

2020-10-15
Har du detta på din bucketlist kan du vara vår nya praktikant
Ansvarig för fredsavtalet mellan Israel och Palestina, vinnare av Guldpennan eller upphovsmakare till en viral succé?  I vår kommer vi satsa järnet på att vässa argument och arbetsmetoder för att göra Utlandssvenskarnas parlament till det viktigaste forumet någonsin. Vill du vara med?
Läs här →

2020-10-13
Har du erfarenhet av remissarbete och vill göra utlandssvenskarnas röst hörd?
Just nu har vi många viktiga remisser på vårt bord. Om du har erfarenhet och vill hjälpa till så kontakta oss på sviv@sviv.se så berättar vi mer.

2020-10-13
En eller ett - nu finns det en app som lär dig skilja på dem
Swedish for Professionals lanserar en ny app för att hjälpa personer att lära sig vilka substantiv som paras ihop med en eller ett.
Läs här →

2020-10-12
Svenskan går bananer - en bok om översättningar
Är du intresserad av det svenska språket och översättningar? Lys förlag har lanserat en ny bok om översättningar skriven av Alexander Katourgi. 
Läs här →

2020-10-07
Utlandssvenskars syn på samordningsnummer
Har du stött på problem med ditt barns samordningsnummer är du inte ensam. Vi har nu tillfört utlandssvenskarnas perspektiv i utredningen.
Läs här →

2020-10-05
”Linguine con cozze" - en matresa till Syditalien
I en värld med reserestriktioner får vi resa via magen istället. Förutom smarrigt recept berättar Wenche och Janne om sitt familjeprojekt på italienska klacken.
Läs här →

 
Alla nyheter →
 
 

Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 

Tack till Volvo Group, Medicover, Essity, SEB, Handelsbanken, Atlas Copco, Ericsson, H&M, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Grant Thornton, IDTM, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.