Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

 

 • Sjukhusfrågan
 • Näringslivsranking
 • Flyg från Örnsköldsvik
 • Industriprogrammet och T4
 • IUC
 • Utvecklingscheckar
 • Ny medlem LM-rör
 • Föreläsning med Gunnar Wetterberg

Sjukhusfrågan

Som ni kanske har sett i media så står Region Västernorrland inför nya besparingsåtgärder på länets sjukhus. Vi har tagit del av besparingsförslaget och kommer att föra en dialog med Region Västernorrland kring åtgärderna ur ett tillväxtperspektiv, dvs hur viktigt en fungerande vård är och sjukhusets betydelse för att kunna attrahera personal till ett växande näringsliv här i Örnsköldsvik.


Näringslivsranking

Svenskt Näringsliv släppte den 23 september resultatet från sin enkät där Örnsköldsviks kommun hamnade på plats 275 av 290. Resultatet är en försämring jämfört med 2019 års resultat. Från NIS (Näringsliv i samverkan) gör vi vad vi kan för att påverka. Det handlar om våra insatser för kommunikationer, kompetensförsörjning, infrastruktur, export och handel.

Vi för en dialog med kommunledningen om vikten av förbättrad service i syfte att skapa bättre förutsättningar för tillväxt. Det är också viktigt hur bilden av industrin förmedlas i olika media då det påverkar hur allmänheten ser på företag och företagande. Om du har förslag på goda nyheter såsom investeringar, utveckling eller nya produkter och marknader så kontakta gärna ÖAs reporter Viktor Holmström som nås på 070-7499125 eller på viktor.holmstrom@allehanda.se

Du kan läsa mer om rankingen för Örnsköldsvik, under fliken Presentationer kan du välja Enkätresultat och då få fram en pdf som beskriver frågeställningarna och resultatet. 


Flyg från Örnsköldsvik 6 dagar i veckan

Amapola fortsätter att flyga mellan Örnsköldsvik och Arlanda, men nu med en betydligt bättre tidtabell. Amapola har nu skrivit ett Interlineavtal med SAS som kommer att  verkställas i slutet på oktober. Interline innebär att man kan checka in väskan och den följer med hela vägen, man behöver inte själv hämta ut den vid mellanlandning.

 • OER-ARN Må-Fr 06.45 – 07.55, Sö 16.10-17.20
  (tom 14 okt gäller Må-Fr 07.10-08.20)
 • ARN-OER Må-To o Sö 17.50 – 19.00, Fr 17.00-18.10

Den nya tidtabellen gör att man kan resa till Stockholm över dagen eller vidare i Europa samma förmiddag. Läget är fortsatt kritiskt då det är få som reser över huvud taget och det är då extra viktigt att flyga via Örnsköldsvik för att  vi ska ha möjlighet till kommersiellt flyg med bättre frekvens i januari 2021 då den upphandlade trafiken upphör.

Biljetter bokar man på Amapolas hemsida eller via sin resebyrå. 


Industriprogrammet och T4

Industriprogrammet antog totalt 16 elever inom svets och cnc vilket är ett fullt program och det är mycket glädjande.

Till Teknikprogrammets åk 1 antogs 60 lever varav 33 % var tjejer jämfört med 2019 då det var 18%. Alla insatser som ni företag gör för att ta emot elever på studiebesök och Teknikbussar med mera bär frukt.

På Teknikprogrammets fjärde år antogs 9 elever till 9 platser – totalt är det således populärt att söka utbildningar med inriktning mot teknik.


IUC - Industriellt utvecklingscentrum

Jonas Carlsson hade i somras i uppdrag för Region Västernorrland att göra en förstudie för att undersöka företagens intresse och behov av utvecklingsinsatser för tillverkande företag med upp till 250 anställda. Intresset var stort och det har lett till att en projektansökan har lämnats in för att under två år genomföra utvecklingsinsatser ute hos företag i Västernorrland samt att utforska hur en gemensam samverkansplattform skulle kunna se ut. Besked om projektansökan går igenom kommer i december. Projektet omfattar 9 Mkr.


Nytt medlemsföretag

Vi hälsar LM-rör välkomna som medlem. De arbetar med prefabricering av rörsystem och tryckkärlskonstruktioner samt containerlösningar, licenssvetsning, oljecisterner,reservkraft och byggstål.

Utvecklingscheckar

Det finns möjlighet att söka Utvecklingscheckar på upp till 150 kkr för företag med upp till 249 anställda. Tidigare har gränsen varit för företag upp till 50 anställda. Det här gäller till och med 2021-12-31 och för ej påbörjade insatser.


Digitala frukostseminarium via Produktionslyftet

2020-10-09                               

Att bygga en företagskultur som bejakar förändring, förbättring och förnyelse

2020-11-06                               

Att få medarbetarnas engagemang

2020-12-11                               

Att leda för digital utveckling


Föreläsning med Gunnar Wetterberg


Den 11 november kl 15-16.00 gästar Gunnar Wetterberg oss för att berätta om sin nya bok "Ingenjörerna". Han beskriver på ett livfullt sätt ingenjörernas betydelse för Sveriges utveckling och det moderna samhället. 

På bild: Gunnar Wetterberg

Örnsköldsvik är en stad med starka ingenjörstraditioner och entreprenöriellt teknikutnyttjande så vad passar bättre än en föreläsning som bidrar till yrkesstolthet och teknikens betydelse för Örnsköldsvik. 

Mer information om hur du anmäler dig kommer senare. Föreläsningen kommer att ske i Kempesalen med plats för  max 50 personer alternativt kan du delta via länk. Föreläsningen genomförs i samarbete med Komtek - en separat föreläsning kommer att genomföras för skolelever.

Föreläsningen är kostnadsfri och riktar sig till ÖIGs medlemmar

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.