Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev November

Oktober 2020

Oktober, mörkret gör entré, det smyger sig på både tidigt och sent och dagarna krymper. För mig är hösten en tid för eftertanke och avkoppling, det känns som kraven minskar och det är helt legalt att sätta sig i soffan med en god bok och ett kopp rykande te när skymningen faller. 

Pandemin håller oss fortsatt i ett bestämt grepp, men nog har vi lärt oss en hel del under året. Att hålla avstånd, jobba hemifrån, tvätta och sprita händerna och stanna hemma om man känner sig sjuk. Att vistas ute i samhället går bättre och bättre, det är okej att köa med två meters mellanrum, alla förstår varför. Det känns bra.

Vår verksamhet i SmåKom börja återgå till det normala bortsett från inställda konferenser förstås. I september genomförde vi äntligen en kommunbesöksresa, mycket intressant och givande, läs mer om denna längre ner i nyhetsbrevet.

// Charlotta, verksamhetsledare


Inställt höstmöte ... men Rikskonferens 2021

Årets höstmöte som skulle ägt rum den 19-20 november i Järfälla är inställt med anledning av pandemins rådande restriktioner.

Däremot planerar vi för att genomföra vår Rikskonferens på Lerdalshöjden i Rättvik den 21-23 april 2021 (v.16). Gör gärna en notering i kalendern redan nu. Vi kommer, som alltid, erbjuda ett brett program med intressanta föredragshållare. 

Kommuncheferna har länge efterfrågat tid för nätverkande i samband med våra konferenser och vår förhoppning är att kunna få till detta vid nästa års Rikskonferens.


Kommunbesök 21-22 september

Äntligen, ja, faktiskt äntligen, vågade vi oss ut på några kommunbesök igen, självklart välpreppade med handsprit. Att besöka våra medlemskommuner på hemmaplan är bland det mest givande i vår verksamhet. Det blir alltid bra diskussioner och tiden verkar aldrig räcka till ... men så är det ju när man har roligt sägs det.

Under två intensiva dagar besökte vi Storfors, Hällefors, Skinnskattebergs, Smedjebackens, Filipstads och Lekebergs kommuner. Frågor som var uppe till diskussion i samtliga kommuner rörde bland annat Trafikverkets verksamhet, strandskyddet och kommunutredningen. För övrigt diskuterades också problemen med social dumpning, lokalisering av statliga servicekontor, möjligheter och utmaningar i kommuner som växer, pågående statliga utredningar och bostadsbyggande.

Hällefors

Filipstad

Hällefors och Filipstad är två av våra nya medlemskommuner. I samband med vårt besök hälsades de välkomna in i SmåKom-familjen och vi är glada att de har anslutet sig till vår organisation. Ju fler vi är desto bättre påverkansmöjlighet har vi i kontakt med beslutsfattare i riksdagen och andra viktiga organisationer och verk.


Ny utredning SOU 2020:88

I början på september tillsatte regeringen en ny utredning "En effektiv ekonominstyrning i kommuner och regioner" (SOU 2020:88). SmåKom kommer följa den här utredningen då vi anser att den är av stort intresse för våra medlemskommuner och dess verksamhet. 

Syftet med utredningen är att ge kommuner och regioner goda förutsättningar att möta framtida utmaningar genom att föreslå ett sammanhållet regelverk för en effektiv ekonomistyrning i kommuner och regioner.

Utredningen leds av Clas Olsson, generaldirektör på Ekonomistyreningsverket, och den ska redovisas den 24 september 2021. Klicka här för mer information.


Lästips - Självstyrelsens potential

SKR värnar kommunal och regional självstyrelse och anser att den statliga styrningen ökat i omfång under de senaste decennierna. I en dagsfärsk rapport beskrivs motiven för Sveriges decentraliserade samhällsorganisation, den problematiserar också hur förhållandet mellan stat och kommun fungerar idag och diskuterar hur detta bör utvecklas framöver.

Rapporten är skriven av Bo Per Larsson, konsult och tidigare sektionschef på SKR med ansvar för bland annat demokrati, självstyrelse och statlig styrning.

Läs eller ladda ner rapporten här.


Följ oss på Facebook

Vill du veta mer om vad vi gör och hur vi jobbar i SmåKom? Då ska du följa oss på Facebook där vi löpande informerar om vår verksamhet samt delar inlägg och information som vi tror kan intressera dig.

Via vår FB-sida kan du också kontakta oss, snabbt och enkelt, genom att skicka ett meddelande. 

Hitta oss här!


Kontakt

Charlotta Haskovec, verksamhetsledare
E-post; charlotta@smakom.se
Telefon; 0706 725 649

www.smakom.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.