Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Fredagsstafetten besöker Friberg Entreprenad

Fredagsstafetten är stafetten där ni företagare bestämmer vart jag ska åka.

Nu har jag fått möjlighet att besöka Johan Friberg och hans företag, 

Friberg Entreprenad i Brevik AB.


Johan Friberg framför en av företagets 4 maskiner.


Jag träffar Johan Friberg och hans kollegor i en byssja i Gate strax utanför Hjo. Här befinner han sig för tillfället för att gräva ner elkablar som tidigare hängt i luften. Detta är ett av de områden som han och hans företag, Friberg Entreprenad i Brevik AB verkar inom.

Hur kommer det sig att företaget startade? 

Johan Friberg tog steget att bli egen företagare i början av 2018 och det är något han inte ångrat en sekund. Han startade sitt företag som enskild firma och ringde inledningsvis runt till sina kunder för att med hjälp av sin 5-tons grävmaskin utföra de jobb han kunde komma över. I slutet av 2018 så tog han steget att bilda aktiebolag och det var då satsningen tog fart på riktigt.

Om man söker efter information kring företaget så får man vara beredd på att leta en stund. När man väl får en träff så kan man se att företaget beskriver sig själva som "Liten grävfirma som gräver ner kabel/fiber även jordvärme, husdräneringar, husgrunder mm."

Man har medvetet valt en strategi som bygger på att det är "ringarna på vattnet" som ska ge företaget nya jobb. Man gör inte någon reklam för tjänsterna man erbjuder utan litar på att det är kunderna som ska rekomendera företaget till nya arbeten.

-Jag är nog ganska pedant och vill att det ska bli rätt från början. Vi är väldigt noga med att hålla en bra dialog med våra kunder för att undvika missar.


Här är hela styrkan samlad framför några av de maskiner man använder. Med på bilden är även Cim Ekvall från Cim Ekvall Åkeri & Maskin AB


Hur ser framtiden ut för företaget?

-Vi har verkligen massor att göra! Jag har gått från att i princip vara ensam i företaget till att i år tagit in Andreas och Joakim på heltid. Många av uppdragen vi utför kommer via beställningar från Vattenfall Service. Som det ser ut just nu så har jag jobb från nu till slutet av 2021.

-Vi skulle egentligen kunna bli betydligt större men det är precis som i andra branscher svårt att hitta bra folk att anställa.

-Samtidigt så är det rätt skönt att kanske inte vara för stor. Det är gött med vårt lilla gäng.

Johan samarbetar mycket med Cim på Cim Ekvall Åkeri och Maskin AB. Tack vare det goda samarbetet mellan killarna så kan logistiken med maskintransporter och grustransporter lösas på ett smidigt sätt. 

 

Att gräva ner elledningar i marken är ett sätt att säkra elförsörjningen till hushållen.


Vad är det bästa med att vara företagare i Karlsborgs kommun?

-Det bästa med att vara företagare i Karlsborg är precis som många andra har svarat tidigare. Karlsborg är hemma för mig och jag trivs bra med livet utanför jobbet. Rent jobbmässigt så är det perfekt då mycket av den hjälpen som jag kan behöva finns i min närhet.


Johan HultSkaraborgs Skogstjänst skickade med en fråga till dig. Han undrar om du har något drömprojekt i din roll som grävmaskinist?

-Ja, jag såg att han ställde den frågan... Jag har funderat massor och kommit fram till att exakt det som jag gör nu är det som jag drömt om.

-Jag har ju gått från att haft en dröm om att starta upp en egen grävfirma, vilket jag gjorde 2018. Att jag nu några år senare redan har två anställda på heltid men samtidigt få köra lite grävmaskin själv är precis det som jag drömde om när jag startade upp företaget.


Vem skickar du stafettpinnen vidare till och finns det något särskilt du skulle vilja fråga?

Jag skulle vilja att stafettpinnen går vidare till Andreas Nordqvist på Breviks Däck och jag skulle vilja fråga honom vad han egentligen har för vision med sitt företag?


Fredagsstafetten nästa vecka kommer att vara en special vilket innebär att stafetten på Breviks Däck kommer presenteras den 18/9.

 

 

Johan Almgren
Näringslivsutvecklare
Karlsborgs Kommun

Storgatan 65
546 32 Karlsborg
Tfn 070-199 22 40
johan.almgren@karlsborg.se

www.karlsborg.se


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.