Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Svenska URPREMIÄRER oktober 2020


Illustration: Lisa Vaccino Foto: Markus Garder

DARK MINDS av Isabel Cruz Liljegren

En fysisk skräckföreställning om tankens kraft och om "fake news".

Fyra personer stämmer träff i en gympasal där, enligt en vandringssägen, fyra ungdomar hittats döda under oförklarliga omständigheter. De kommer över ett antal inspelningar från ungdomarnas sista kväll i livet och bestämmer sig för att återskapa kvällen för att fylla i luckorna och försöka förstå vad som verkligen hände. Ett maktspel tar sin början inom gruppen och alla försöker de  kontrollera varandra. Men så visar det sig att denna vandingssägen är en bluff. Eller är den det?

Roller: Publik: Från ca. 14 år

Premiär 2/10 i Brandbergshallen/Riksteatern


Bild: Teater Gyllene Draken

DET INGEN FÅR VETA OM PAPPA  av Lucas Svensson

En föreställning om längtan och frihet.

Aj har flyttat med sin mamma till Sverige från Finland. Hon ska börja i en ny klass. Barnen skrattar åt hennes namn. Läraren ber henne att berätta lite om sin familj. Då vill Aj hellre sjunga en sång ...

Skådespelaren Aja Rodas pappa satt i fängelse under stora delar av hennes uppväxt. Det var en barndom med ensamhet, skamkänslor och lögner. Att vara barn till en förälder som sitter i fängelse påverkade hela hennes uppväxt och hur hon formades som människa. Dramatikern Lucas Svensson har intervjuat Aja och skrivit en pjäs inspirerad av henne berättelse.

Roller: 2 (1k, 1m)  Publik: Från ca. 10 år

Premiär 5/10 med Teater Gyllene Draken på Dieselverkstaden


Foto: Matilda Rahm

CHEFEN  av Malin Axelsson

Ett absurt, komiskt och mörkt kontorsdrama om våra innersta begär.

Den nyblivna mellanchefen Jenny längtar efter något omstörtande. Hon vill driva igenom storslagna visioner på det stora företaget. Men snart sugs hon in i det obegripliga maktspel som pågår i den stenhårda chefshierarkin. Likt en maffia släntrar cheferna mellan lunchrestaurangen och mötesrummen. Och ur företagets dunkla djup bubblar känslokladd upp som inte alls ryms i de mallar och system som hon ska jobba efter.

En surrealistisk samtidsskildring på managementspråk med porriga skräpmejl, uppfuckade PowerPoint-presentationer och medarbetarsamtal från helvetet.

Roller: 5 (3k, 2m)  Publik: Vuxna

Premiär 5/10 på Lunds Stadsteater, en samproduktion av Riksteatern och Kulturhuset Stadsteatern


Illustration: Johanna Kallin

FIRMA MASKER OCH MAGI  av Lotta Olsson & Ulf Nilsson

En förtrollande musikal där allt är på riktigt!

En ängslig lillebror och hans kaxiga storasyster är på väg från skolan när dom plötsligt väljer en helt ny väg hem. Tänk om den leder till något dom aldrig sett förut? Syskonen hittar affären ”Firma Masker & Magi” och går in. Här finns fantastiska uppfinningar och konstiga masker. Den teatrala butiksägarinnan skrämmer barnen. Hon är upprörd för att Doktor Magi har råkat ut för en olycka och hamnat på sjukhus, och hon vill förstås hälsa på. Kan barnen passa butiken när hon är borta? De måste bara lova att inte gå in i det hemliga labbet …

Roller: 3 + 1 musiker  Publik: Från ca. 8 år

Premiär 6/10 på Riksteatern, Hallunda


RICHARD II OCH FRAMTIDEN  av Ulf Peter Hallberg

En tidsresa på blankvers om hopp, förfall och konstens betydelse.

Följ med på en personlig, humoristisk och egendomlig resa genom tid och rum, via renässansens mörker, murens fall 1989, östra Europas nuvarande politiska dilemma och samtidens Coronasituation.

Den unga kvinnan Esther från Ungern tar sig genom Silverporten till pestens London 1593. Där möter hon Shakespeares favoritskådespelare Burby och Kempe.

“Därute dör var tredje människa; vid Themsens strand, Londons gränder: lik. Och vi två sparkar ut henne i natten? Hon vill bara veta lite mer. Hur ska hon klara sig?”

Roller: 3 (1k, 2m)  Publik: Vuxna

Premiär 9/10 med Långsjö Teater på Dieselverkstaden 


BLIXTRA, SPRAKA, BLÄNDA!  av Manda Stenström, fritt efter en bok av Jenny Jägerfeld

En story som måste skrivas.

Penny Löwe är den yngsta person som någonsin vunnit Augustpriset. Boken har knappt svalnat från tryckeriet innan alla börjar fråga efter nästa. Men Penny har skrivkramp. Hon förklarar tystnaden med att det alltid var planen: att bli ett "one-hit wonder". Under sömnlösa nätter tröstar hon sig själv med att följa Youtube-stjärnan Lola. Som av en händelse möts tjejerna vid en bardisk och en hisnande vänskap utvecklas. Äntligen kan Penny skriva! Tillsammans skapar de en amoralisk urkraft och knappt har det generösa bokförskottet hunnit in på kontot innan det är förbrukat på en vansinnesfärd genom Londons nattliv.

Roller: 1 (1k)  Publik: Vuxna/Unga vuxna

Premiär 10/10 på Folkteatern Göteborg


Foto: Mikael Sundberg

ROMEO OCH JULIA PÅ GULLBACKEN 
av Anders Duus

En kärlekshistoria om den längtan som vi alla bär inom oss.

På äldreboendet möter vi den ensamma, döva Johanna som inte har tillgång till sitt eget språk, teckenspråk, tills Roberto, som också är döv, flyttar in. Äntligen vaknar Johanna till liv igen. Passion uppstår bland demens och sjukdom. Ur växande kärlek, Shakespeares blankvers, okunnig vårdpersonal och oförstående anhöriga får kampen för den hemliga kärleken ännu mer glöd.

Romeo och Julia på Gullbacken är en pjäs om kärlek i livets slutskede och den längtan som vi alla bär inom oss; längtan att bli älskad och förstådd på sitt eget språk. Vad händer när vi blir äldre? Vilken omsorg har vi rätt till på ålderns höst?

Roller: 5 (2k, 3m)  Publik: Vuxna/Unga från ca. 13 år

Premiär 13/10 med Tyst Teater/Riksteatern i Jönköping


Foto: Matilda Rahm

DE NÄRMASTE av Lolo Amble

"Jag fick så bråttom ut ur hissen med matkassarna när vi sågs i eftermiddags… Så jag hann inte fråga: Ville du berätta allt för mig?"

Välkomna in i Lolo Ambles gåtfullt underhållande pjäs där tre olika sällskap avslutar kvällen i varsin hall under tre årstider. Det är syskonen, barndomsvännerna och paret som har väninnan på besök. Vem står man egentligen närmast? Sig själv, ens närmaste eller någon som dyker upp i en matbutik och sagt att han vill berätta allt?

Roller: 3 (2k, 1m)  Publik: Vuxna

Premiär 13/10 på Kulturshuset Stadsteatern/Soppteatern


Bild: Kungliga Operan

KLAUS NOMI  av Lucas Svensson
MUSIK Gustav Mahler, Klaus Nomi, Henry Purcell, Camille Saint-Saëns m. fl.
NY MUSIK Jonas Redig

Ikonen Klaus Nomi öppnar sitt hjärta!

Han hörs, han syns, han känns. Den tyska kontratenoren, syntpopparen och stilikonen Klaus Nomi är genom hela sitt liv långt ifrån lagom. Men i denna banbrytande avantgardist ryms också en stark längtan efter samhörighet och kärlek. Med vibrerande kraft och gripande hudlöshet öppnar den döende Klaus Nomi sitt hjärta för publiken och ger samtidigt röst åt världens ensamma konstnärssjälar och udda fåglar.

Roller: 1 (1m) + orkester   Publik: Från ca. 16 år

Premiär 17/10 på Kungliga Operan


Foto: Getty Images

PAPPAS FÖDELSEDAG  av Alejandro Leiva Wenger

En mörk komedi om smärta som går i arv i generationer.

Vinglasen är fyllda och på bordet står en korg nybakade chilenska piroger. Det är pappas födelsedag och familjen är samlad. Äldsta dottern Norma är där tillsammans med syskonen Claudio och Isabel. Men stämningen är tryckt. Pappan, som inte har varit sig själv på länge, verkar alltmer frånvarande; hans minnen från det förflutna får dåtid och nutid att flyta ihop till en enda röra. 

På sina olika sätt försöker syskonen hantera sin fars tilltrasslade värld och hans nya egenheter. Allt ställs på sin spets då en oväntad gäst anländer till kalaset. En gäst som de yngre syskonen bara minns som ett gulnat fotografi. Det kan inte vara sant.

Roller: 7 (3k, 4m)  Publik: Vuxna

Premiär 30/10 på Kulturhuset Stadsteatern


Pjäspresentationerna är hämtade helt eller delvis från teatrarnas hemsidor.


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Franka, Lena och Sara

PS. En del pjäser kan vi inte skicka innan de fått sin urpremiär, men vi noterar gärna ditt intresse och skickar så snart som möjligt DS.


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.