Nyhetsbrev från Film i Väst. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Peter Possne, produktionschef, och Ulrika Grönérus, kommunikationschef, presenterade Film i Västs höst med inspelningar och premiärer. 

Film i Väst presenterade den västsvenska filmhösten 2020

På en pressträff den 27 augusti presenterade Film i Väst höstens premiärer och inspelningar.
Bland höstens premiärer märks bland andra Peter Dalles film Tills solen går upp med en stjärnspäckad ensemble, en ny Sunefilm och en film om monsteragenten Nelly Rapp baserad på Martin Widmarks populära barnböcker samt flera nya tv-serier.

– Under hösten har vi premiär för sju filmer på biograf och fem tv-draman på SVT, TV4/CMore och Viaplay. Det är tuffa Corona-tider för svenska biografer, men vi hoppas att våra samproduktioner ändå ska lyckas locka en så stor biopublik som möjligt. Vi har exempelvis fyra filmer som är riktade mot barn och familj, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Här kan du se hela pressträffen på Youtube.

Här kan du läsa om alla premiärer på bio och tv.


Lisa Carlehed spelar Kristina i Erik Poppes filmatisering av Vilhelm Mobergs Utvandrarna, som spelas in i Västra Götaland.

Hannes Holm regisserar filmatiseringen av Tage Danielssons klassiker Karl-Bertil Jonssons julafton, som spelas in i Västra Götaland. 

Rekordmånga inspelningar i regionen 2020

När film- och tv-dramavärlden lamslagits av Corona-epidemin har verksamheten ändå fortsatt i Västra Götaland, Skandinaviens ledande filmregion och till hösten spelas åtta nya filmer och två tv-serier in i regionen.

Bland filmerna som spelas in i regionen i höst finns bland andra Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton med Hannes Holm som regissör, ungdomsfilmen Så jävla easy going som baseras på Jenny Jägerfelds bok och storfilmen Utvandrarna. Dessutom är det många filmer som postproduceras i regionen.

– Under det här året sker det 18 inspelningar av svenska och internationella filmer och tv-draman i regionen, vilket är i paritet med tidigare år. Pandemin har dock satt sina spår. Det har blivit betydligt tuffare att spela in film och tv-drama på grund av den pågående pandemin och Film i Väst har fått gått in med betydligt större insatser i flera av årets projekt för att säkerställa att produktionerna ska kunna färdigställas. Vi är stolta över att kunna bidra till att hålla igång en väl fungerande svensk filmindustri, säger Peter Possne.

Här kan du läsa mer om filmer och tv-draman som spelas in i Västra Götaland under hösten.


Fredrik Wikström Nicastro, SVP International Production på SF Studios.

Lena Rehnberg, producent på StellaNova Film.

Film i Väst Talks: Svensk film globalt?

10 september klockan 14.00 sker nästa Film i Väst Talks, i ett direktsänt samtal mellan producenterna Lena Rehnberg, StellaNova Film och Fredrik Wikström Nicastro, SF Studios, om vad som kan göra svensk spelfim mer framgångsrik globalt. Samtalet modereras av Tomas Eskilsson, strategichef på Film i Väst. Vi återkommer med mer information.


Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, tv-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 161 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 325 nomineringar. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

facebooktwitterinstagram

 Du får detta nyhetsbrev som samarbetspartner eller vän till i Film i Väst.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.