Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

"Den dagen vi slutar bli bättre, är samma dag som vi slutar vara bra"

Ett citat jag hörde av en kollega häromdagen fick mig att tänka till. Är det rent av skadligt att gå runt och vara nöjd? Ja förmodligen, om det är ihållande.

Målsättningar och ambitioner är något framgångsrika företag kontinuerligt bearbetar. Företag som kännetecknas av stolthet i det de gör och framgångarna de skapar. Utvecklingen består mer av delmål som i ett större sammanhang skapar morgondagen. 

I dessa Corona tider har vi sett många kreativa lösningar på att smidigt ta sig runt problem och helt enkelt bli bättre. 

Göthes med sin snart 160-åriga historia har tagit sig genom otaliga cykler av framgångar och motgångar. Som en del i en kedja är vi samtidigt inte starkare än vår svagaste länk. Tillsamans med starka affärspartners har vi hittat vägar att hela tiden bli bättre. Vi är aldrig helt nöjda men alltid stolta. Något som jag och mina kollegor känner i dessa virustider.

Att bli äldre är inte detsamma som att bli mindre utvecklingsbenägen, i alla fall inte för oss!

 

 

Med vänliga hälsningar

Patrik Östlund

DÖRRTRYCKE D6696

Dörrtrycke D6696 passar de flesta cylinderlås i 50 och 70-dorn. Den diskreta och klassiska formen gör att trycket passar i många olika miljöer på såväl invändiga som utvändiga dörrar.

Finns i Krom och Nickel med olika skruvlängder.

Läs mer här>>

ELSLUTBLECK 992 ASSA

ASSA ABLOY Elslutbleck 992 med dubbla vridfall som passar till dörrar med krav på dörrautomatik, brand, utrymning och återinrymning. Konstruerat för användning i dörrar i kombination med förreglade dubbelfallås.

Läs mer här>>

DÖRRSTÄNGARHUS DC700G-FM SI ASSA

DC700G-FM Free Motion är en dörrrstängare för brand och rökavskiljande dörrar med frisvingfunktion. Lämpar sig för övervakning av en eller flera brandklassade dörrar. Dessa dörrar finns exempelvis inom sjukhus, äldreboende, barnstugor, hotell samt offentliga lokaler.

Läs mer här>>

UTRYMNINGSBESLAG STEP EXIT ST17903 & ST17904

STEP Exit är ett nödutrymningsbeslag i rostfritt stål (matt eller polerat) för slagdörrar där du vill skapa en säker utrymning med ett enkelt handgrepp. Certifierad enligt SS-EN 179:2008 tillsammans med STEP 110 och STEP 120 eltryckeslås. STEP Exit har en mycket lätt och fin gång som gör det enkelt att trycka ner handtaget. Det har även en grundare konstruktion vilket medför att du kan montera STEP Exit i dörrar med A/B-mått ner till 20 mm utan att behöva använda en distansplatta.

Läs mer här>>

DÖRRSTOPP D3 HÖ/VÄ ROSTFRI INKL MONTERINGSKIT

Dörrstopp D3 skonar dörrblad, karm och gångjärn samt dörrstängare/dörrautomatik. Samtidigt ökar säkerheten och minskar underhållskostnaderna. Passar även i glaspartier i fasad med sidoljus. Dörrstoppet tar emot och dämpar dörren varsamt vid öppning. Lämplig för aluminium-, stål- och trädörrar inom och utomhus. Dörrstopp D3 kan med fördel monteras i anslutning till dörrar och entréer i offentlig miljö som skolor, sjukhus, idrottsanläggningar med mera.

Läs mer här>>


OLDA lanserar en ny automatisk karmregel - OLDA 102 HZA

Den unika karmregeln 100 HZA som monteras i karmen över dörrbladen lanserades 2016 som en unik och extra brandsäker automatisk låsning av passivt dörrblad på pardörrar tillverkade av stål- och aluminiumprofiler.

Figur 1- Den nya och bredare karmregeln OLDA 102 HZA samt OLDA 100 HZA monterad i en dörrkarm ovanför dörrbladen

Sortimentet utökas nu med OLDA 102 HZA för att klara dagens bredare karmbredder genom ett utökat cc-mått mellan aktivator och regel samt ökad regelprojektion för säkrare låsning.

Den fungerar precis som en vanlig automatisk kantregel, den aktiva dörren trycker in en kolv som reglar den redan stängda passiva dörren.

För att minimera nödvändigt urtag ur karmprofilen har 102 HZA även en minskat bygghöjd för att förenkla monteringen ytterligare.

Bakgrunden till karmreglar är att en traditionell kantregel ibland försvårar, i värsta fall försvagar dörrens prestanda, sett ur ett brandsäkerhetsperspektiv. Genom att montera 102 HZA i karmen blir ingreppen i dörrbladen minimala då man endast behöver montera glid- och slutbleck på ovansidan. 

Figur 2 - Den nya automatiska karmregel OLDA 102 HZA har hela 100 mm i cc-mått mellan aktivator och regel

Den automatiska karmregeln 102 HZA har en Ø 14 mm regel med ett ökad cc-mått till aktivatorn från 60 till 100 mm, vilket gör den bättre anpassad till de ökade karmbredder som dagens profiltillverkare efterfrågar. Dessutom är även djupet minskat från 42 till 38 mm jämfört med 100 HZA.

Figur 3 - Den nya och bredare karmregeln OLDA 102 HZA möjliggör en kompakt och förenklad integration av mikrobrytare på själva aktivatorhuset istället för dra signalkablar till det passiva dörrbladet.

Regeln har tvingande funktion och är justerbar. Med aktivatorn fortfarande utskjuten 5 mm har regeln en projektion på 17 mm och en justerbarhet på +9 / -2 mm. Med helt intryckt aktivator uppnås en regelprojektion på 26 +2 / - 2 mm.

Den ökade totalbredden på stolpen från 136 till 200 mm ger en möjlighet att integrera en mikrobrytare på själva aktivatorhuset, vilket gör det möjligt att använda karmen istället för det passiva dörrbladet för att dra nödvändiga signalkablar. För närvarande testar OLDA olika tekniska lösningar tillsammans med ledande tillverkare av aluminium- och ståldörrar.

OLDA Innovation har sedan 1992 skaffat sig lång erfarenhet av utveckling, konstruktion och tillverkning av kantreglar, dörrstopp och koordinatorer.

Vill du veta mera om kantreglar från RZ OLDA Innovation AB?
Kontakta Göthes Industribeslag på 010 – 483 40 25

Källhänvisning: Text och bild från RZ OLDA Innovation AB


Källhänvisning: Text och bild från Athmer

AGB - Alban Giacomo Spa är ett italienskt företag som tillverkar premiumbeslag för fönster och dörrar sedan 1947.

Tillverkningen sker i Bassano del Grappa i norra Italien.

Bland de 25 000 artiklar som ingår i AGB-sortimentet hittar man ett brett utbud av lås och beslag med olika tekniker och standarder, allt för att passa många olika marknader och sektorer. Sortimentet inkluderar ett stort utbud av lås och beslag för innerdörrar, utrymningsdörrar, skjutdörrar.

Under de senaste decennierna har AGB fokuserat på innovation genom att utforma ett av marknadens bredaste sortiment av magnetlås, bland annat:

POLARIS 2XT & REVOLUTION XT skapades med material för att säkerställa att låset fungerar även i miljöer med extrema väderförhållanden (hög fuktighet, damm, kemiska medel).
Låskolven reglas automatiskt in i slutblecket när dörren når sitt stängda läge vilket betyder hög komfort då ingen fallkolv slår emot kanten på ett slutbleck.

Läs mer här>>

TOUCH är den senaste AGB-innovationen. Som namnet antyder tillåter det att öppna dörren med den mest enkla och naturliga gesten: en touch!

TOUCH är en patenterad justerbar kontaktfri magnetisk lås / dörrhållare. Hållkraften kan justeras för olika avstånd mellan karm och dörrblad.

Med AGB Touch öppnar man dörren med enbart ett lätt tryck (eller drag) beroende på vilken sida om dörren man befinner sig.

Läs mer här>>

Mekaniska lås

I AGB:s sortiment av mekaniska låshus finns bland annat:

PATENT PICCOLA som ofta finns monterade i italiensk eller franskproducerade dörrar vilka är vanliga på till exempel ambassader mm.

Göthes Industribeslag är exklusiv återförsäljare för AGB på den skandinaviska marknaden.

Läs mer här>>

Källhänvisning: Text från Göthes Industribeslag och bilder från AGB

Enkel och trygg nyckelhantering inom vård och omsorg

I dessa speciella tider är det särskilt viktigt att ha enkla rutiner och fokusera på att ta hand om de som verkligen behöver hjälp och stöd. Istället för att spendera tid på onödig administration och manuella kvittenslistor kan du med vår lösning enkelt och snabbt logga in och hämta rätt nycklar. Alla uppgifter hanteras digitalt vilket säkerställer att rätt nycklar lämnas ut till rätt person. Allt loggas automatiskt. För att göra det ännu smidigare kan vi använda dina befintliga passerkort med vår lösning.

Om en nyckel inte returnerades i slutet av ett skift kan systemet automatiskt skicka ett e-post som en påminnelse. Detta minimerar manuellt arbete, ökar säkerheten och skapar kontroll på alla nycklar under hela dygnet.

Välj mellan olika storlekar på nyckelskåp och hur du vill administrera er personal, brukarna och alla olika nycklar. Vi kan sedan skapa en lösning för er verksamhet baserat på hur ni vill arbeta.

För mer information kontakta Göthes Säkerhet på 010 483 40 60

Källhänvisning: Text och bild från ASSA ABLOY

Sänk verktygskostnaderna med upp till 50 %

Spara stora pengar genom att rekonditionera dina verktyg i solid hårdmetall upp till tre gånger hos vår rekonditioneringsservice. Nästan alla våra verktyg i solid hårdmetall lämpar sig för rekonditionering.

» Starta rekonditionering

Skär och underläggsplatta för gängsvarvning – så här gör du

För att välja bästa möjliga gängsvarvningsskär för din applikation måste du ta hänsyn till skärtyp, flank/radiell släppning och skärgeometri.

» Tips för gängsvarvning

Hur du ökar verktygslivslängden vid svarvning

De tre främsta bearbetningsparametrarna vid svarvning är hastighet, matning och skärdjup. Varje parameter har en inverkan på verktygets livslängd. Lär dig skapa en rutin för att förlänga verktygslivslängden vid svarvning.

» Läs mer

För frågor eller beställning ring Göthes Teknik på 010 - 483 40 80

Källhänvisning: Text och bild från Sandvik Coromant

SSF normer på remiss! prSSF 026 Utombordsmotorlås och prSSF 049 Hjullås på remiss

prSSF 026 Utombordsmotorlås (beteckningen prSSF betyder att det är ett förslag till norm och ännu ej fastställd) har under våren och sommaren 2020 reviderats och är nu ute på remiss. Arbetsgruppen som bestått av representanter från bl.a. Polisen, försäkringsbolag, tillverkare och provningslaboratorier har skapat ett normförslag med det ökade antalet utombordsbåtmotorstölder som grund.

Nuvarande normen SSFN 026 innehåller bl.a. hänvisningar till normer och standarder ej längre tillämpliga samt tekniska begränsningar mm. Utvecklingen med nya material och tekniska lösningar samt brottsmetoder gör nuvarande norm omodern.

Stöld av båtmotorer är vanligt och kostsamt för den utsatte samt för F-bolag. Syftet med denna reviderade norm är att den ska möjliggöra ”säkrare” lås med målsättningen att begränsa stölder av utombordsmotorer.

Bland nyheterna i normen är bl.a. nya provmetoder, ändrade tider och nya verktyg för provningen samt ny klassificering av lås för utombordsmotorer. Den reviderade normen innehåller dessutom krav och provmetoder för elektromekaniska lås.

Remisstiden pågår till den 25e september och remissen kan rekvireras via förfrågan till mats.moberg@stoldskyddsforeningen.se

 

Stölder av däck och fälgar från bilar har länge varit ett bekymmer för bilägare och försäkringsbolag. Ett hjul (däck och fälg) kan idag kosta allt från några tusenlappar till 10-tals tusen kronor och är ett eftertraktat byte för tjuven då det är lätt att sälja vidare.

En arbetsgrupp har därför reviderat nuvarande norm SSF 049 och det finns nu en remiss ute på det nya förslaget, prSSF 049 Hjullås - krav och provning. Den reviderade normen omfattar hjullås med mekanisk- eller elektromekanisk manövrering och är utökad med en ny klass för att vara anpassad till alla typer av hjullås.

Remissförslaget innehåller bl.a.:

  • nya klasser
  • nya verktyg vid provning
  • nya krav bl.a. krav på elektromekaniska cylindrar
  • nya prov och provmetoder

I arbetsgruppen har deltagare från motorbranschen, tillverkare av hjullås samt biltillverkare, Trafikförsäkringsföreningen, Larmtjänst samt provningslaboratorier. Den reviderade normen medger nu möjligheter till nya typer av lås samt andra tekniska lösningar.

Remisstiden pågår till den 11e september och remissen kan rekvireras via förfrågan till mats.moberg@stoldskyddsforeningen.se

Källhänvisning: Text från Stöldskyddsföreningen

Framflyttade mässor och workshops

I och med Covid-19 har många mässor och andra kundevent ställts in. Senaste tiden har dock många av dessa mässor flyttats fram med nya datum. Göthes Industribeslag med medarbetare hoppas att få se dig på någon eller flera av dessa tillställningar. 

  • GIB MÖTESARENA BAU München, Tyskland, där GIB kommer att bjuda in till en GIB GO BAU, tisdagen den 12 januari 2021 på Paulaner Brewhouse i München.
  • GÖTHES MÖTESARENA ON & OFF ICE i FALUN; onsdagen den 10 februari 2021.
  • GÖTHES MÖTESARENA NORDBYGG i Stockholm, 20 – 23 april 2021, med GIB GO EAST onsdagen den 21 april.
  • GÖTHES MÖTESARENA TRÄ & TEKNIK i Göteborg, 24 – 27 augusti 2021, med GIB GO WEST, onsdagen den 25 augusti.
  • GÖTHES MÖTESARENA ”MADE IN GERMANY” I Stuttgart, 23 – 25 September 2021, med Cannstatter Workshop, fredagen den 24 september.
  • GIB GO SOUTH ”160” i Malmö, torsdagen den 25 november 2021. (GÖTHES KONCERNEN Fyller 160 år, torsdagen den 25 november 2021).

Följ oss på Social Media

Göthes Gruppen (Göthes Industribeslag, Göthes Säkerhet, Göthes Teknik) finns på social media. Följ oss gärna via LinkedIn, Facebook och Instagram. Vi uppdaterar kontinuerligt med nya produkter och annan branschspecifik inormation vi tycker är av vikt. Nedan följer länkar till respektive social media kanal. 

facebooklinkedininstagramyoutubepinterest

”Svettekörka” – en spektakulär utomhusbastu, som ser ut att vara tagen rakt ur en StarWars-film, och vars plåtfasad består av hundra procent återvunnet material.

Svett - rena hälsokuren

Brukar du svettas mycket? Grattis! Då ger du nämligen en härlig kur för både din kropp och hud. När vi svettas reglerar nämligen kroppen naturligt kroppstemperaturen, men svetten innehåller också välgörande ämnen som finns naturligt i kroppen. När svetten öppnar hudens porer tvättar den huden ren från smuts, sköljer bort olja, återfuktar, peelar och läker sår, skriver tidningen MåBra. Men den har också en hälsoskyddande effekt. Proteinet dermicin, som brukar kallas för kroppens egen antibiotika, följer nämligen med svetten ut ur kroppen och väl på huden verkar detta dermicin skyddande mot bakterier och infektioner. Även svettens låga PH-värde är bakteriedödande. Men se till att ta en dusch efter att du svettats, så att fettsyrorna i svetten inte bäddar för nya bakterier.


Vi arbetar efter gällande GDPR bestälmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.