Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


NYTT FRÅN DEN NORDISKA TEATERHORISONTEN


Foto: id23/unsplash

FYRA DAGAR AV NÄRHET
av Pipsa Lonka, översättning Sofia Aminoff

Händelserna utspelar sig på ett hotell vid havet, i hotellrummen och på restaurangen. Och på sandstranden där ett stim döda fiskar har sköljt upp, över vilken en flock måsar hungrigt kretsar i skyn.

Fyra dagar av närhet är en posthumanistisk pjäs; ett dramatiskt poem om måsar och människor. Om att leva i samexistens med djur som varken är vilda eller tama, och om en mänsklighet som både ger och tar. Alla är vi oskiljbara delar av samma ekosystem.

Pipsa Lonka  är en av Finlands viktigaste dramatiker. Lonka har fått flera internationella priser, bl.a. Prix Europa och Heidelberg Stückemarkt, och hon har två gånger vunnit det finska Lea-priset.

"Fyra dagar av närhet" har urpremiär på Teater Viirus i Helsingfors den 19/2 2021.

Roller: valfritt  Publik: Vuxna  Språk: Fin, Sv


Bild: Sverre Bjertnæs

MINNETRILOGIEN

- MINNER OM OSS / DU FINNES / JEG GLEMMER

Tre enaktare av Arne Lygre

Livet är en serie ögonblick, några mer minnesvärda än andra. Du växer upp, kanske hittar du kärleken. Så får du barn, kanske ett hus, en trädgård. Du följer ditt barn till skolan, går till jobbet, träffar människor. Och dagarna går. De fogar sig snyggt in i ledet. Det är inte något du funderar på. Men på några sekunder kan allt förändras. Förgäves kommer du att försöka hålla liv i det som var.

En familj upplever hur allt vänds upp och ner när tragedin drabbar dem. En kvinna och en man älskar varandra, men mannen är gift med en annan. En mor och en dotter försöker försonas.

Pjäserna kan spelas var för sig eller alla tre tillsammans som en helaftonsföreställning.

Arne Lygre (f. 1968) är en internationellt hyllad författare och dramatiker. Han debuterade som dramatiker 1998 med "Mamma og meg og men". Sedan dess har det blivit 8 kritikerrosade pjäser. Hans verk har iscensatts världen över och är översatta till 13 språk.

Premiär på Trøndelag Teater den 14/11 under titeln "Bjertnæs, Lygre".

Roller:  Minner om oss: 3 (1k, 2m); Du finnes: 2 (1k, 1m); Jeg glemmer: 2 (2k)
Publik: Vuxna  Språk: No


Foto: Jose Pablo Garcia/Unsplash

DER HAN ER REIST TILBAKE FRA 
av Fredrik Brattberg

Den lilla familjen ska flytta, Han, Hon och Sonen. Från ett hus till ett annat. Sonen står vid det kasserade kylskåpet och gråter. Varken Han eller Hon lyckas få ur honom vad problemet är. Hon flyttar saker mellan det gamla huset och det nya. Han hittar ett foto av den lilla stugan i skogen där han växte upp med sin mor. Hon flyttar saker. Han hamnar i grubblerier. Hon flyttar saker. De ringer från affären om det nya kylskåpet. Kan det levereras om en timme? Är de hemma då? Han vill åka till stugan i skogen, vill visa sonen sin uppväxtplats. Hon undrar hur det ska gå med det nya kylskåpet. Han sätter sig i bilen. Sonen ska med. Hon vill också med. De far till skogs. Tiden upplöses. Slutligen kommer de hem, Hon och Sonen. Till det nya huset. Hon tar sonen vid handen och går in i det nya livet. Han är kvar i drömmen om moderns famn.

Fredrik Brattberg är en av våra mest intressanta dramatiker och han är flerfaldigt prisbelönt. Brattbergs författarskap har en egensinnig och absurdistisk klang. Han skyggar varken för svärtan eller för humorn. Ofta arbetar han med omtagningar som belyser till synes alldagliga skeenden och gör dem speciella, som satte han vår vardag under mikroskop och förstorade upp den, likt en teaterkonstens Lennart Nilsson.

Roller: 3 (1k, 2m varav ett barn)  Språk: No


Bild: Cut the Cord Theatre

Å TELLE TIL NULL  av  Kristofer Blindheim Grønskag

Ett tågrace med tre ungdomar som vill visa upp sig på nätet. En stalker som skickar meddelanden till en realitystjärna. Två ungdomar som spenderar sin fritid med att tvätta smutsiga tågvagnar. Ett mobboffer som tvingas stjäla fyrverkerier från ett lager. Den nya pojken som vill imponera med ett luftgevär, men som i slutänden råkar döda en ko. Genom tio sammanvävda scener räknar stycket ner till en Big Bang och berättar på så sätt en historia om att vara tonåring. Det handlar om positionering, om äkta känslor och konsekvenserna av de egna handlingarna. Och allt detta i en allt mer mediedominerad värld. Å telle til null tickar på som en bomb, med samma explosivitet som tonårslivet har ibland.

Kristofer Blindheim Grønskag (f. 1984) debuterade 2009 med pjäsen ”Den elskede”, som vann både Amsterdam Fringe Bronze Award och tredje plats i norska teaterrådets manustävling. Hans verk har översatts till åtta språk och han har nominerats till flera priser för sina pjäser.
Kristofer Blindheim Grønskag är ny på Colombine. 

Roller: 17, många dubbleringar möjliga  Språk: No, Ty, Eng, Ung


Foto: John Baker/Unsplash


av Demian Vitanza

Tio ungdomar i en teatergrupp spelar sin sista föreställning. Därefter skiljs de åt och vi får följa ungdomarnas väg genom livet. Det blir inte riktigt som det var tänkt, livet, och ungdomar tar sig genom misslyckade kärleksrelationer, krossade yrkesdrömmar, känslor av främlingskap, livslögner och slutligen mötet med döden. Men från denna framtid ser de ofta tillbaka på den tid då de var unga och höll på med teater. De minns till och med den specifika teatersituation som publiken bevittnar: det oskyldiga och vackra ögonblicket innan allt föll i bitar.
är en klok, omtumlande och existentiell pjäs för unga vuxna.

Demian Vitanza (f. 1983) är en prisbelönt författare och dramatiker. Han debuterade 2011 med den kritikerrosade romanen "urak". Hans pjäs "Tyngde" hade urpremiär på Nationalteatern hösten 2018 och för den tilldelades Vitanza  2019 års Ibsenpris.

Roller: 10 (5k, 5m)  Publik: Unga vuxna  Språk: No


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Lena, Franka & Sara

 


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/+46 (0)8 411 80 85, E-post:info@colombine.se, Hemsida: www.colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.