Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Fredagsstafetten är tillbaka!

Fredagsstafetten är stafetten där ni företagare bestämmer vart jag ska åka.

Nu har jag besökt den svenska mästaren i skog, Johan Hult och hans företag, Skaraborgs Skogstjänst.


Johan Hult framför en av sina skogsmaskiner.


Hur kommer det sig att företaget startade? 

Att det blev skogen som arbetsplats för Johan har fallit sig naturligt. Redan som barn gallrade han i skogarna på familjens marker i Brevik. Efter att ha gått ut som bästa elev på Sparresäters Naturbruksskola med inriktning skogsbruk så har Johan fortsatt sin karriär och är nu egenföretagare i företaget Skaraborgs Skogstjänst.

Skaraborgs Skogstjänst startade 2011 och har nu funnits i 9 år. Innan Johan tog steget till att bli egenföretagare så arbetade han för Svebråta Lantbruk och Enreprenad i Hjo.

Johan är en företagsam herre vilket vi kommer berätta mer om längre fram i reportaget.


Skotare är ett transportmedel av typ terrängfordon eller skogsmaskin som används för terrängtransport.


Hur ser framtiden ut för företaget?

-Jag tycker att framtiden ser ljus ut. Jag har väldigt mycket att göra även fast jag inte jobbar heltid inom skogen. Jag och min fru har även ett lantbruk som tar sin tid.

-När vi kör som hårdast i skogarna så involverar jag 3 personer i mitt företag och 4 maskiner.

Har du märkt av några effekter av pandemin?

Branschen i sig har varit drabbad av effekterna kring Corona då en hel del av det som vi tar ner i skogarna går på export. Som ett exempel så arbetar jag mot ett sågverk som har 90% på export till England. När inte båtarna kan komma och hämta så uppstår det ibland problem när logistikkjedjan rubbas. Det finns ett par sågverk runt om i Sverige som har fått anlägga större planer för att kunna lagra det sågade virket.

En av de lite svårare frågorna kring framtiden är svårigheterna att hitta personal som kan och vill arbete i skogen.

-Många av de ungdomar som kommer ut i skogen i början av karriären bränner faktiskt ut sig själva alldeles för snabbt. Man sätter sig i maskinen och kör alldeles för många timmar vilket gör att man tillslut inte ens orkar titta åt något trä alls.

-Sen är vi självklart hårt utsatta av konkurens från andra branscher. Det skriks ju precis lika mycket efter duktiga maskinförare inom anläggning så vi är många som vill åt samma kategori av människor.

Johans fru, Ida Hult är även hon involverad i ett av företagets ben hemma på gården i Brevik. Ida är också den som sköter företagets bokföring.

Utöver arbetet i skogarna runt om i Skaraborg så har företaget ytterligare ett ben att stå på. Företaget erbjuder sina kunder högkvalitativt och analyserat grovfoder och kraftfoder till hästar.


Vad är det bästa med att vara företagare i Karlsborgs kommun?

-Det bästa med att vara företagare i Karlsborg... Ja, egentligen kommer jag faktiskt inte på något som är dåligt och det är väl bra?

-Karlsborg är liksom hemma på något sätt. Vi har det bra i Karlsborg, det är fint och det finns faktiskt väldigt mycket att göra. 

-Jag är ju född och uppväxt ute i Brevik och kommer med all säkerhet att leva här i resten av mitt liv också.


Precis som vanligt så kommer det med en fråga från tidigare fredagsstafett och det var Lilles Entreprenad och Allservice som ville veta hur stora problem barkborren egentligen skapar och vad man gör för att hantera problemen som kommer med den?

-I vårt område runt Karlsborg så är vi relativt förskonade vad gäller barkborren. Det finns områden runt om i Sverige som har betydligt större problem med den. 

Barkborren är en av de allra skadligaste insekterna för det svenska skogsbruket. Angreppen av barkborren kan vara så pass skadliga att det kan döda ett helt skogsparti.

-Ett angrett av barkborren gör att veden infekteras. Borren gnager bort vattentransporten innanför barken vilket gör att trädet torkar och dör. Detta leder i sin tur att virket inte kan användas till sågtimmer. 

-Även om angripna träd används till att göra massaved eller energived och att det på så vis finns kvar ett värde i virket så är ett angrepp allvarligt för skogsägarna. Värdet minskar med ungefär 50% och det är viktigt att man försöker hindra spridningen så snabbt som möjligt.

-Det finns speciella fällor som placeras i skogen. De kan i en sådan fälla finnas uppemot 40 000 borrar vilket är lika många som kan finnas i en enda gran. Det krävs alltså en väldans massa fällor för att ha en chans mot borrarna.

-Denna sommar har dock varit bra för skogen och dålig för borren på grund av en regnrik juli. Det har enbart varit en svärmningsperiod och jag tycker att problemen minskat något i våra skogar runt Karlsborg.

Granbarkborren kan orsaka oerhörda probem för den svenska skogsnäringen.


Vem skickar ni stafettpinnen vidare till och finns det något särskilt du skulle vilja fråga?

Jag skulle vilja att stafettpinnen går vidare till Johan Friberg  Fribergs Entreprenad i Brevik AB och jag skulle vilja ställa en fråga till honom. 

-Du håller ju på med så många olika typer av grävjobb men finns det något drömprojekt för dig som grävmaskinist?

 


 

 

Johan Almgren
Näringslivsutvecklare
Karlsborgs Kommun

Storgatan 65
546 32 Karlsborg
Tfn 070-199 22 40
johan.almgren@karlsborg.se

www.karlsborg.se


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.