Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Svenska URPREMIÄRER september 2020


Bild: Teaterrepubliken

SKIDKUNGEN  av Manda Stenström

Inspirerad av Petter Northugs dramatiska självbiografi "Min historia".

Han tränade hårdare och blev bättre än alla – 2 OS-guld och 13 VM-guld talar sitt tydliga språk – men sedan gjorde han ett ödesdigert misstag och förlorade nästan allt. Petter Northug är en kontroversiell ikon inom den annars så artiga skidsporten och här berättas den sanna sagan om honom, norsken som var så mycket bättre än oss svenskar.

Roller:Språk: Sv  Publik: Vuxna

Premiär den 29/8 på Teaterrepubliken


WikiImages/Pixabay

ÆDNAN av Linnea Axelsson
Dramatisering: Irena Kraus och Malin Stenberg

Ædnan är en berättelse om tre generationers kvinnor från tidigt 1900-tal till vår tid. Det är en berättelse om rätten till land som förvägrats. Om gruvor och reglerade älvar som beskär deras liv. Om ett språk som ger sig av från människorna. Det är en berättelse om dem som söker sig till rötterna. Och dem som söker sig till svenskheten. Skärva för skärva, generation för generation, växer det känslomässiga landskapet fram i detta storslagna drama.

Roller: 6 skåd.   Publik: Vuxna

Premiär den 4/9 på Giron Sámi Teáhter/Riksteatern


Bild: SMOT

INNAN JAG ÖPPNAR MINA ÖGON  av Emma Broström

En dag är Franks föräldrar borta. Är det hans fel? Motvilligt anförtror han sig till två klasskamrater och tillsammans ger de sig iväg för att hitta dem. Innan jag öppnar mina ögon är en psykologisk thriller om vänskap, medmänsklighet och hopp.

Det har pågått en tid att en kyla har smugit sig in staden. Något händer utanför dörren och det kommer ständigt närmare. Nyheterna rapporterar om annalkande stormar och ökenlandskap som breder ut sig. Boris, Frank och Max märker att något oroar de vuxna. Det är upp till pojkarna att ensamma vända verkligheten.

Roller: 3 (1k, 2m)  Publik: Från 10 år.

Premiär den 6/9 på SMOT


Nina Jeppsson, Dramaten

TILL KÄRLEKENS ANTARKTIS 
av Nina Jeppsson, fritt efter en bok av Sara Stridsberg

Nina Jeppsson går på insidan av Sara Stridsbergs bok Kärlekens Antarktis i en experimentell monolog. Det handlar om längtan efter att ge upp, att släppa taget. Och om dess (skenbara) motsats: att längta, att sträcka sig mot världen, att älska, och försöka hålla kvar även när man vet att man kommer förlora allt. En scenisk undersökning av människornas, kärlekens och tidens orimliga villkor.

Roller: 1 (1k)  Publik: Vuxna.

Premiär den 16/9 på Dramaten


Bild: Wikimedia Commons

GUSTAV VASA AV AUGUST STRINDBERG 
av Joakim Steen

Dramatikern Joakim Sten har arbetat med Strindbergs Gustav Vasa som ett raster för en nyskriven monolog. Den är en skildring av makt och en undersökning av en medelålders man fångad mellan rollerna som lands- och familjefader. En människa som kommer till insikt om att det han kanske måste offra för att behålla makten är det sista av sin medmänsklighet.

Roller: 1 (1k)  Publik: Vuxna

Premiär den 17/9 på Strindbergs Intima Teater


Bild: Örebro Teater

STACKARS BIRGER  av Martina Montelius

Stackars Birger är en spring-i-dörrarna-tragedi om övergreppens dominoeffekter, som inbjuder till högljutt flabbande och en stunds lindring av samtidsångesten. En på samma gång hejdlöst rolig och djupt allvarlig berättelse om maktmissbruk och hämnd.

Pjäsen bygger på Martina Montelius bok med samma namn, som har kallats för den första #metoo-romanen. Nu får berättelsen urpremiär som pjäs. Martina Montelius står själv för dramatiseringen.

Roller: 5 (3k, 2m)  Publik: Vuxna.

Premiär den 19/9 på Örebro Teater


Foto: Matilda Rahm

LÅNG NATTS FÄRD MOT DAG 
av Åsa Lindholm, efter en idé av Sylvia Rauan

Lena, Miriam, Ebba har känt varandra sedan studietiden. På senare tid har Lenas extravaganta barndomsvän Jackie anslutit och de fyra har skapaat en tradition av att gå på olika kulturevenemang tillsammans, för att sedan diskutera verket över ett glas vin. Men denna kväll blir eftersnacket hemma hos Lena inte alls trevligt.

Lång natts färd mot dag är en nyskriven, mörk komedi med hög igenkänningsfaktor och humor. Den berättar om perspektiv och privilegier och hur svårt det är att få syn på sig själv.

Roller: 5 (4k, 1m)  Publik: Vuxna.

Premiär den 19/9 på Kulturhuset Stadsteatern


Foto: Matila Rahm

JAG STANNAR TILL SLUTET av Stina Oscarson efter en bok av Fatemeh Khavari

Det här är berättelsen om hur jag 17 år gammal blev ledare för tusentals ungdomar. Och hur vi tillsammans skapade en rörelse som var så stark att den kastade in regeringen i en kris.

Jag stannar till slutet handlar om Fatemeh Khavari och om hur organisering, ickevåld och allas demokratiska rättigheter kan skapa förändring i ett samhälle. Hennes sittstrejk varade i 58 dagar och i maj året efter röstade riksdagen igenom förslaget att 9 000 ensamkommande unga får ny möjlighet att stanna i Sverige.

Roller: 1 (1k)  Publik: Unga och vuxna.

Premiär den 19/9 på Stadsteatern Vällingby/Husby


Marie Delleskog, Göteborgs Stadsteater

VAR ÄR MIN MAN? av Ylva Lööf

Bollan och Andreas skulle åldras tillsammans. De längtade efter att få ta barnbarnen till Liseberg. Att få åka karusell och äta spunnet socker med dem. Det blev inte så. De hann inte. När Andreas insjuknar i Alzheimers sjukdom sätts den trygga tillvaron på paus. En drabbande monolog om att vara nära anhörig under en svår period i livet.

Roller: 1 (1k)  Publik: Vuxna

Premiär den 21/9 på Göteborgs Stadsteater


Bild: Oktoberteatern

VÄGEN  av Anis Hamdoun

På en våt gata en stilla vårnatt i Sverige samlas fyra vänner. De har tillsammans korsat medelhavet i en gummibåt, på flykt undan krig i det land där de föddes.
Där växte de upp, utbildade sig, drömde. Nu börjar de om från noll. Ett nytt liv, ett nytt språk, i ett nytt land. Det här är berättelsen om de som alldeles nyss lämnade allt de älskade och tog sig över havet till Europa.

Vägen är en nyskriven pjäs av den syriske dramatikern Anis Hamdoun som lever i exil i Tyskland sedan 2013.

Roller:Språk: Ty, Sv  Publik: Unga och vuxna

Premiär den 25/9 på Oktoberteatern


Bild: Malmö Stadsteater

HALVA MÅNEN av Roland Schimmelpfennig, svensk översättning av Ulf Peter Hallberg

En kärleksberättelse för vår tid. I en sliten förort bor en man som säljer färsk frukt och grönsaker. Han kallas Kinesen men är inte kines. Egentligen är han nog poet och varje frukt han säljer har en historia. Den unga kvinnan Olga börjar jobba i hans butik och de blir kära. Det kommer aldrig att hålla säger folk, de är för olika och han är på tok för gammal för henne. Samtidigt kommer det en cirkus full av magi till förorten och Olga möter en yngre man, Libanesen som inte är libanes. Men det finns ju alltid två sidor av samma historia, eller hur? Vad finns i fantasin och vad finns i verkligheten?

Roller: 5 (2k, 3m)  Publik: Från 15 år  Språk: Ty, Sv

Premiär den 25/9 på Malmö Stadsteater


Pjäspresentationerna är hämtade helt eller delvis från teatrarnas hemsidor.


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Franka, Lena och Sara

PS. En del pjäser kan vi inte skicka innan de fått sin urpremiär, men vi noterar gärna ditt intresse och skickar så snart som möjligt. DS.


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.