Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev November

September 2020

Årets första höstmånad gör entré, hög klar luft och mörkare morgnar och kvällar väntar, somriga sallader byts mot mustiga höstgrytor och tända stearinljus. Sveriges årstider med sina tydliga skiftningar har absolut sin charm.

I SmåKom har vi samlat ihop oss efter sommaren och genomfört ett styrelsemöte hos vår ledamot Hasse Jildesten i Storfors. Det var mycket trevligt att ses i verkligheten efter en vår kantad av digitala möten, att träffas och se sina medmänniskor i ögonen när man samtalar har ett stort värde. Samtidigt skänker vi möjligheten till digitala möten en tacksam tanke då det medfört att vi ändå kunnat ses löpande för att stämma av verksamheten trots pandemitider.

En del av vad som beslutades på vårt styrelsemöte och lite annat smått och gott hittar du här nedan.


Välkommen Filipstad!

När det dimper ner en förfrågan om medlemskap i inkorgen åker mungiporna upp. Styrelsen beslutade på senaste mötet att bevilja Filipstads kommun medlemskap i SmåKom.

Filipstad har nästan 10 600 invånare och är beläget i Värmlands län. I kommunen återfinns bland annat flera gruvor och hyttor, ett antal naturreservat, vackra kyrkor och Brattforsheden med sin unika växtlighet. Nog vet du också att Nils Ferlin sitter på en bänk och blickar ut över Skillerälven i staden och att de välkända bröderna John och Nils Ericson växte upp i orten Långban.

Vi välkomnar Filipstads kommun in i SmåKom-familjen!


Inställt höstmöte ...

Inte helt oväntat fattade styrelsen beslut om att ställa in årets höstmöte som skulle ägt rum på Lasse-Maja i Järfälla den 19-20 november. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är tydliga, att undvika stora folksamlingar är angeläget, och i dagsläget gäller fortfarande regeln om förbud mot sammankomster med fler än 50 personer. 

... men Rikskonferens 2021

Vi tror ändå att bättre tider kommer och styrelsen fattade därmed beslut om datum för nästa års Rikskonferens. Konferensen kommer att genomföras på Lerdalshöjden i Rättvik den 21-23 april 2021 (v. 16). Gör gärna en notering i kalendern redan nu, vi planerar för ett intressant och givande program och hoppas även kunna erbjuda kommuncheferna egen tid för nätverkande i samband med konferensen.


Kommunutredningen

SmåKom har nu skickat in sitt remissvar till Regeringskansliet gällande SOU 2020:8 Starkare kommuner - med kapacitet att klara välfärdsuppdraget. Utredningen ger en tydlig bild av den offentliga förvaltningens nuvarande läge, en mycket bra lärobok i samhälls- och förvaltningskunskap. I utredningen finns en del bra, men också, utifrån vår syn, mindre bra förslag.

SmåKoms medlemskommuner har fått ta del av yttrandet, har du missat det utskicket så hör av dig till vår verksamhetsledare, charlotta@smakom.se, så mailar hon det till dig.

Vi vill understryka att det är viktigt att din kommun skickar in ett remissvar, detta är en utredning som kommer ha betydelse för kommunernas verksamhet och det är nu du har möjlighet att påverka. 
Svarstiden är framflyttad till den 30 september.

Vill du läsa övriga inlämnade remissvar hittar du dem på regeringens hemsida, klicka här för direktlänk. 


Lägg 1 minut på brottsförebyggande frågor

Regeringen har tillsatt en utredning som ska lämna förslag på ett lagstadgat kommunalt ansvar för brottsförebyggande arbete. För mer information om utredningens uppdrag och arbete, se http://www.sou.gov.se/kommunernasbrottsforebyggandeansvar/.

Utredningen kommer inom kort att skicka ut en enkät till landets samtliga KSO:er för att få en bild av beslutsfattarnas erfarenheter och reflektioner av lokalt brottsförebyggande arbete. Enkäten innehåller ett antal kryssfrågor som tar ungefär 1 minut att besvara. Utredningen är mycket tacksam om din kommun gör sin röst hörd i frågan.


Din kontakt i SmåKom

Vet du om att alla våra medlemskommuner har en egen kontaktperson i vår styrelse? En person som du kan kontakta om det dyker upp frågor och funderingar som kan vara bra för styrelsen att diskutera. Eller en person att kontakta när du undrar över vår verksamhet, vad vi har på gång och/eller om du vill att vi besöker din kommun. Här är listan med kontaktuppgifter till din kontaktperson, tveka inte att ta kontakt!


Kommunresor i höst

Ordförande Peter Lindroth och verksamhetsledare Charlotta Haskovec planerar att genomföra ett antal kommunebesök under hösten. Den första resan planeras under vecka 39 och går till Värmland-Örebro-Västmanland. Nästa tripp blir till Östergötland där vi hittar många av våra medlemskommuner.

Av erfarenhet vet vi att de här besöken alltid är givande och intressanta, det är i kommunikation med er som vi formar vår verksamhet och utser våra prioriterade områden, hoppas vi ses!


Kontakt

Charlotta Haskovec, verksamhetsledare
E-post; charlotta@smakom.se
Telefon; 0706 725 649

www.smakom.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.