Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


OJÄMFÖRLIGA LUGN!

Foto: Elisabeth Olsson-Wallin

KRISTINA LUGN


Sverige saknar en stor själ som lämnat jordelivet. Men vi tröstar oss med att hennes oefterhärmliga och egensinniga pjäser i högsta grad lever!


PJÄSER:

HEJ, DET ÄR JAG IGEN (2014)
Anna-Clara har just förlorat jobbet som sufflör på Operan efter att ha somnat under "La Traviata". Om syskonrelationer och hur svårt det kan vara att visa kärlek.
Roller: 5 (3k, 2m)

HJÄLP SÖKES (musikal, 2013)
Hjälp sökes är en musikal med text av Kristina Lugn, musik av Benny Andersson, sångtexter av Björn Ulvaeus efter en idé av Lars Rudolfsson.
Roller: 4 (2k, 2m + två kor, en häst, två grisar, en get, tre hundar och fyra gäss)

RENA RAMA VERKLIGHETEN (2009)
Karin är en poet som tystnat och tagit sig namnet Stiltje och sökt jobb på Folkhälsoinstitutet. Denna institution är enligt henne i sämre skick än folkhälsan.
Roller: 1 (1k)

KARLSSON (2009)
Karlsson har hamnat i vårdsvängen. Hon är vårdbehövande för kroppsliga krämpor och själsliga krockskador. Hon har inga barn och längtar efter mamma.
Roller: 3 (2k, 1m)

HOPPAS JAG HINNER HEM (2007)
Ett förhoppningsfullt litet rop på medmänsklighet. Kanske med en ton av stilla tvivel på att sådan verkligen finns att tillgå längre, men ändå helt utan bitterhet.
Roller: 2 (2k)

JAG HAR ETT FLYGFOTOGRAFI AV KÄRLEKEN (2006)
Dialogen är en sorgesång över mänskliga avstånd och en brist-på-relationspjäs som ibland får en att tänka på "Ett drömspel". Solveig är nog kusin till Indras dotter.
Roller: 2 (1k, 1m)

KATARINA DEN STORA (2006)
Katarina säger att hon är mycket mer ryss än de som är ryssar av ren slapphet, som resultat av förfädernas parningsakter. Hon har fått kämpa för sin position.
Roller: 1 (1k)

DET FINNS ETT LIV DÄR BORTA I VÄLLINGBY (2005)
Det var en gång en Annika som tappat bort sin dotter men fick en vision, en begagnad visserligen, men ändå: tanken på Vällingby och idén om Folkhemmet.
Roller: 8 (5k, 3m)

VERA (2005)
Vera driver ett bokförlag, en familjefirma. Alla vill lämna Vera. Men de kommer inte i väg. De stannar och försöker manipulera bort Vera från hennes maktposition.
Roller: 5 (3k, 2m)

GRÅT INTE MER, CECILIA. OCH INTE DU HELLER, URSULA (2005)
Möt Tage G. Petrén, pilot och countrysångare: ”Vi får vad vi tål. Det är inte precis mitt valspråk. Men det är kanske det enda jag lärt mig av alla mina år i livet"
Roller: 1 (1m)

VAR ÄR HOLGER, HARALD OCH HERMAN? (2004)
I den vuxnes backspegel ter sig barndomen som en förfärande ort.

TVÅ SOLSTRÅLAR PÅ NYA ÄVENTYR (2003)
Hur man med avsky kan uppleva sig trivialisera bort sitt liv, hur det är att känna att man är särbo med sig själv, hur man kan längta efter att bli buren genom livet.
Roller: 1 (1k)

KVINNORNA VID SVANSJÖN (2003)
En förväxlingstragedi om två tjänstemän och två systrar i vilken det avhandlas politik, pressmeddelande, kärnfamiljen, sjukskrivningar, utbrändhet, döden och kärleken.
Roller: 4 (2k, 2m) (eng)

BEGÅVNINGSRESERVEN (2002)
”Har alla människor ett öde eller är det också något som man måste skaffa sig själv?” Det är bouppteckning i föräldrahemmet, genom minnen, sorg o tillgivenhet.
Roller: 3 (2 k, 1 m) (fra)

ESKIL JOHANSSONS FLYTTFIRMA (2000)
Med hustrun Lydia driver Eskil sin farfars flyttfirma. ”Varje gång jag diktar översätter du mig till prosa.” ”Sluta prata med mig som om jag vore ett kontor”
Roller: 3 (2k, 1m)

STULNA JUVELER (2000)
Psykoanalytikern Rune Nylander förför sin patient, centrallyrikern Majvor Lysén-Axén, varpå kaos utbryter.
Roller: 7 (5k , 2m)  (eng, dan, ty)

TITTA EN ÄLG (1999)
”Jag har inga egna barn. Men jag har en massa spekulanter.”
Roller: 3 (2k, 1m)

NATTORIENTERARNA (1998)
Bricken och Vera möts i skogen en natt. En natt när det blåser en vildsint vänlig vind från Fruängen. De är nattorienterare. Dags att veckla ut kartan.
Roller: 2 (2k)   (eng, dk, fin, ty, pol)

RUT OCH RAGNAR (1997)
Ska vi skiljas? Ragnar frågar med darr på rösten och Rut jublar över all denna lycka. Fast först den viktiga skilsmässoceremonin, svekmånaden och så till sist kan Rut lämnas tillbaka till sin far som märkligt nog ännu lever.
Roller: 2 (1k,  1m) (eng)

SILVER STAR (1994)
Ett ömsint skildrat möte mellan en ung flicka och en äldre kvinna i Lugns oefterhärmligt komisk-poetiska stil.
Roller: 2 (2k)  (eng)

TANT BLOMMA (1993)
Tant Blomma är en tragikomisk berättelse om den lillgamla Babyn och dagmamman som en kväll väntar på mamman som aldrig kommer.
Roller: 2  (eng, ty, fin, fr, no, ry)

IDLAFLICKORNA (1993)
Idlaflickorna är en inre monolog eller en dialog med två märkligt lika kvinnor – ett samtal om minnen, döden, identitet och folkhemmets hemmafruideal.
Roller: 2 (2k) (eng, fr, ty)

DET VACKRA BLIR LIKSOM ÖVER (1989)
Roller: 3 (3k)

TITTA DET BLÖDER (1987)
Ett slags förorts-Tjechov om ensamhet och marknadskrafter.
Roller: 6 (3k, 3m)

I DÖDSSKUGGANS DAL (1986)
En kolsvart och läkarromantisk liten sak.
Roller: 3 (2k, 1m)

NÄR DET UTBRÖT PANIK I DET KOLLEKTIVA  OMEDVETNA (1986)
Harald driver en kombinerad begravningsbyrå, konvalescenthem och hamburgerbar för kvinnor som har passerat bäst-före-datum som attraktiva objekt.
Roller: 9 (4k, 5m)  (fin)

MANNAGRYNSPUDDING MED SAFTSÅS (radiopjäs, 1985)

GUD, VAD JAG ÄR LYCKLIG (radiopjäs, 1984)


VILL DU LÄSA?

Vi skickar så gärna!

Berit, Lena, Sara & Franka


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.