Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

Augusti/september 2020, nyhetsbrevet från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS): Nu drar hösten igång med spännande aktiviteter, såväl digitalt som på plats: Nationell omställningskonferens, regional omställningsträff och Framtidsveckan!

Små handlingars storhetstid
- potatis, mening & lokal omställning

Omställningsnätverkets konferens 2020

Temat på årets nationella konferens är Små handlingars storhetstid - potatis, mening & lokal omställning och vi gästas av flera intressanta tänkare som på olika sätt ska hjälpa oss få syn på var vi befinner oss och hur vi går vidare för att ställa om på riktigt.

Det blir potatisupprop och matresiliens, möten i regionala hubbar och flera spännande samtal. Bland annat Jonna Bornemark, professor i filosofi, om att handla i en post-mekanistisk värld. Övriga medverkande är Anders Persson, initiativtagare till Potatisuppropet, Simone Grind från Under Tallarna. På söndagen får vi lyssna till ett samtal mellan Per Johansson, idéhistoriker, Nora Bateson, filmskapare och författare, och David Bennett, Omställningsnätverket. Därefter blir det regionala hubbar där vi möter omställare i vår region och bygger vidare på gemensamma nätverk.

Välkommen att anmäla dig till Omställningsnätverkets online-konferensen som äger rum den 19-20 september, 11.00-17.00. Konferensen kostar från 100kr. Här anmäler du dig. Du kan även följa konferensen via Facebook och på söndagen kan du delta från vår regionala träff i Örebro:

 

20/9 Regional träff under Omställningskonferensen 

På söndagen har du möjlighet att delta från ABFs lokal i Örebro. Vi har en stor lokal där vi kan träffas och samtidigt hålla fysiskt avstånd. Ingen kostnad.

  • 10.30 Välkomna, drop-in
  • 11.00-13.00 How to navigate through chaos with dignity. Samtal mellan Nora Bateson, Per Johansson & David Bennett.
  • 14.30 Regionala hubbar, möt omställare i din region och bygg vidare på gemensamma nätverk.
  • 16.00 Skörd & avslutning av konferensen.

Under lunchen kan du endera ta med matlåda eller gå ut och äta. För att veta hur många som kommer, anmäl dig på abf.se.

Fem veckor av Framtidsveckan, häng på!

Vill du vara med i Framtidsveckan? 26 september till 1 november är det dax för årets Framtidsvecka i Örebro län. Framtidsveckan skapar mötesplatser där lokal hållbar utveckling står i centrum. Det händer där du själv bor och är verksam i någon av länets 12 kommuner. På din gård, i din butik, i skogen, i skolan, på jobbet eller på torget. Ja, varhelst du eller ni tillsammans väljer att synas. Alla sätt att delta på behövs för att medskapa en framgångsrik manifestation. Anmäl ditt arrangemang på orebrolan.framtidsveckan.net.

Framtidsveckans tjej, Keep my earth clean

Programpunkter börjar komma in, t ex Grön promenad för kropp & knopp. Behöver du diskutera dina planer, kontakta Maria Westerholm som är vår projektledare. Du når henne på ros.orebrolan@gmail.com. Ytterligare info och kontaktvägar på orebrolan.framtidsveckan.net.

Miljövänliga Veckan

Under Miljövänliga Veckan, 26 september till 4 oktober, fokuserar vi på att inspirera och uppmuntra varandra till att ta hand om våra saker, kläder och möbler för att minska konsumtionen av nya prylar. Det blir handfasta, konkreta tips på hur du kan fixa, laga, vårda och återbruka dina ägodelar under parollen Ta vara på det vi har. Läs mer på naturskyddsforeningen.se.

Framtidsdagen den 3 oktober

Framtidsdagen är en digital sändning på webben från Karlskoga, lördag 3/10 med start kl.13:00. Sändningen leds av en programledare som presenterar olika inslag från medverkande aktörer. Det blir intervjuer, föreläsningar, prova-på-aktiviteter mm.

Temat för Framtidsdagen är omställning, allt från bin och odling till social hållbarhet där t ex kvinnoföreningen mot våld pratar om mäns våld mot kvinnor. Mer info finns på: mockelnforeningarna.se/framtidsdagen.

Framtidsdagen är en del av Framtidsveckan och arrangeras av Möckelnföreningarna, Karlskoga folkhögskola och flera studieförbund.

Nätverket Kärngårdar

Kärngårdar är en rörelse inom Framtiden i våra händer. Kärngårdarnas vision är att bedda nätverket av gårdar, lantställen, företag och medlemmar. Genom närproduktion, minskade transporter och lokalt samarbete vill nätverket nå en bärkraftigare försörjning och skapa en mer mångsidig rik och levande landsbygd med hög hem- och civil beredskap.

Kärngårdar jobbar för att minska vår sårbarhet och bevara hotade livsvärden:

  • att bevara och utveckla långvarigt hållbara odlings-, tillverknings- och förädlingstekniker.
  • samla och sprida kunskap och erfarenhet om självförsörjning.
  • främja balansen mellan stad och landsbygd.
  • stimulera till samarbeten.
  • inspirera fler att starta och utveckla kärngårdar.

Läs mer på karngardar.nu. Här finns även en möjlighet att erbjuda din mark eller ta hand om någon annans.

Folkbildningen startar nätverk för omställningsfrågor

Örebro läns bildningsförbund, studieförbunden och folkhögskolornas intresseorganisation i länet, var en av parterna som var med och startade ROS en gång i tiden, med dåvarande länsbildningskonsulent Jane Karlsson. Sedan årsskiftet finns en ny länsbildningskonsulent i Cecilia Lönn Elgstrand.

- För mig som ny konsulent var det till en början lite svårt att hitta vad min roll i ROS var. Klimat- och miljöfrågor är inget nytt för mig men jag har inte så mycket egen relation till omställningsfrågorna. Därför kändes det viktigt att jag visste var mina medlemsorganisationer står i de frågorna. Jag kallade till en första träff under våren, berättar Cecilia Lönn Elgstrand. Med anledning av den rådande pandemin fick den bli digital.

Cecilia Lönn Elgstrand
Cecilia Lönn Elgstrand

Det visade sig att både engagemang och kunskap redan finns inom flera studieförbund och folkhögskolor men att flera såg att det fanns mer att ge. Vi bildade ett nätverk där vi ska ge varandra stöd och gemensamt kompetensutveckla oss i omställnings- och hållbarhetsfrågor. Vi tänker gärna brett eftersom många frågor går i varandra. Och så skrev vi en text för att locka fler till studieförbunden som i och med pandemin nu fått upp ögonen för något nytt: det vill säga omställning.

Den som har idéer för studieförbunden att utveckla, tex genom kurser eller cirklar eller föreläsningar får gärna ta kontakt via info@olbf.nu.

Andra tips & arrangemang

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips


Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Hållbart Latorp, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS. Från 2019 är representanter från ABF och JAK med i nätverkets arbetsgrupp. 2020 anslöt Svenska kyrkan, Örebro pastorat.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.