Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.Hemmesta sjöäng 2020

Det dröjde inte många dagar in på nyåret förrän den första rariteten dök upp – ett gäng tallbitar. Inte så förvånande då det var ett invasionsår, men ändå. En varfågel sågs med jämna mellanrum innan den drog vidare norrut.
De första vårfåglarna, som sävsparv, sånglärka, järnsparv, ringduva och stare, observerades i början av mars och tofsvipan anlände tre dagar tidigare än vanligt. Den första vattenrallen lät i månadsskiftet mars/april. Troligen har de häckat med minst två par i år. I april dök några skedänder upp innan de hastade vidare. Den 12 april var det triss i årskryss på rovfågel; tornfalk samt brun och blå kärrhök. I år har en brun kärrhökshona besökt Hemmesta minst 20 gånger och troligen häckar den i närheten. Den 22 april ”hängde” Per Åsberg in en ny art för Hemmesta sjöäng – en lappsparv på väg norrut.
Under maj ökade antalet fåglar och flera arter, som gräsand och grågås, fick ungar. Svartsnäppa sågs flera gånger men även ljungpipare, och en rosenfink sjöng en morgon. Om jag kommer ihåg rätt den andra obsen på tio år. Kärrsångarna sjöng plötsligt i sumpskogen i slutet av maj. I juni sjöng en näktergal för första gången på många år och den första bivråken observerades. Bivråken har sedan synts många gånger runt sjöängen i sommar. Juli bjöd på två överraskningar: busksångare och smådopping. Både rörhöna och sothöna har ökat i antal och häckade med många par. Gråhäger är alltid närvarande och som mest har 28 exemplar setts samtidigt i sjöängen.

Under de senaste åren har 120 fågelarter årligen observerats i sjöängen. Nu i mitten av augusti är vi redan uppe i 125 arter och vi hoppas komma över 130 arter innan årets slut. Rekordet sattes för några år sedan med 137 arter på ett år. Det kan bli svårt att uppnå i år, men är inte omöjligt.
Det gick upp mycket gäddor i år men det är svårt att uppskatta hur många.
Nästa år kommer Sportfiskarna räkna gäddorna som går upp och förhoppningsvis även uppskatta hur många fiskyngel som sedan går ut i början av juni. Mård och bäver har observerats några gånger.
Den nya trumman för att tömma sjöängen på vatten fungerar superbra och det blev fantastiska vadarmarker när bankarna kom fram. Vi måste tömma sjöängen på vatten för att kunna slå av kaveldun och vass för att sköta våtmarken och hindra att den växer igen. Två stycken skrattmåsplattformar placerades ut av kommunen, men tyvärr uteblev skrattmåsarna – kanske kommer de nästa år?

Tom Arnbom

Nyhetsbrev 3.2020


Det är en fantastisk upplevelse att få se de stora mängderna gäss vid Hjälstaviken. Följ med klubben dit i oktober! Foto: Eva Stenvång Lindqvist

Höstprogrammet

Höstens program är utformat för att kunna genomföras med den försiktighet och hänsyn som krävs mot bakgrund av coronaviruset. För dig som deltagare gäller att du

  • inte kommer om du känner dig det minsta sjuk
  • undviker att vistas med andra fågelskådare om du tillhör en riskgrupp
  • inte samåker till/från exkursionerna annat än med medlemmar av din familj
  • håller cirka 2 meters avstånd till övriga deltagare
  • inte lånar saker (kikare, fågelböcker, pennor osv.) av andra deltagare, eller lånar ut till dem
  • nyser eller hostar i armvecket.

Söndag 23/8: Exkursion till Fysingen

Vi spanar efter vadare och andra flyttfåglar vid fågelsjön Fysingen, som är en av Stockholmstraktens bästa fågellokaler, lättskådad och med bekväma promenader till bra observationsplatser. En exkursion som kan vara givande för både nybörjare och mer erfarna skådare. En bra början på höstsäsongen! I augusti 2019 njöt vi av bland annat ägretthäger, blå kärrhök, brushane och grönbena på denna lokal. Sören Bevmo leder. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. OBS! Färd i egna bilar. Anmälan till Sören senast 21/8 på tel. 073-906 94 30.Ta med fika/lunchmatsäck!

Lördag 5/9: Höstspaning vid Hemmesta sjöäng

En spännande spaning efter intressanta fåglar på väg till sina vinterkvarter, exempelvis rovfåglar och änder och kanske någon rolig tätting! Samling vid fågeltornet ca 07.00 (buss 474 anländer 06.48). Ledare: Tom Arnbom. Ingen föranmälan.

Lördag 19/9: Höstens fåglar i jordbrukslandskapet

Jordbrukslandskapet på Värmdö har kapacitet att fungera som ”tankstation” för många fåglar under den ansträngande höstflytten. Man vet aldrig vilka fåglar som rastar och var! Sören Bevmo leder, och kommer att ”reka” dagarna innan så att vi får ett så stort utbyte som möjligt av exkursionen. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. OBS! Färd i egna bilar. Anmälan till Sören senast 17/9 på tel. 073-906 94 30.

Torsdag 1/10: Skådarpub

Vi träffas på Bridge 77 i Gustavsbergs centrum från kl. 18.30 för att umgås och prata fåglar m.m. och omkring kl. 19.00 delas vandringspriset ut till Carl Bredberg som vann februariracet. Förhandsanmälan till Sven Faugert senast 29/9, på tel. 070-493 19 21 för att vi ska kunna boka bord med ”coronasäkert” avstånd mellan platserna! (Du kommer förstås bara om du känner dig helt frisk och är symptomfri sedan minst 2 dagar!).

Lördag 3/10: Höstflyttande fåglar i Hjälstaviken

Runt och i denna imponerande slättsjö kan vi bland annat vänta oss att få se mängder av de flyttfåglar som ännu inte hunnit lämna landet. En förnämlig lokal där allt kan ses med litet tur, alltid intressant för både nybörjaren och den mer erfarne. I oktober brukar man med litet tur och lämpligt väder kunna se exempelvis mängder av gäss av flera arter, rovfåglar, skäggmesar m.m. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. OBS! Färd i egna bilar. Sven Faugert leder. Anmälan till Sven senast 1/10 på tel. 070-493 19 21. Ta med fika/lunchmatsäck!

Söndag 1/11 (Allhelgonadagen): Fågellokaler på Värmdö

Rundtur där vi visar några av de lokaler som finns i vår kommun. Sören Bevmo, som är väl hemmastadd på både välkända och mindre kända Värmdölokaler, leder. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. OBS! Färd i egna bilar. Anmälan till Sören senast 30/10 på tel. 073-906 94 30.

Måndag 2/11: Innekväll med föredrag och bildvisning av Niclas Ahlberg: Ljusets avsked och återkomst

Plats: Kyrkettan. Tid: Kl. 19.00. Naturfotografen Niclas Ahlberg/N, visar bilder av de naturskatter som finns att njuta av på Gotland. Efter presentationen finns möjlighet köpa boken med samma namn. Alla välkomna! Förhandsanmälan till Sven Faugert senast 31/10 på tel. 070-493 19 21 för att vi ska kunna möblera med ”coronasäkert” avstånd mellan platserna! (Du kommer förstås bara om du känner dig helt frisk och är symptomfri sedan minst 2 dagar!).

Lördag 7/11: Artrally
För att liva upp denna normalt dystra och underskådade fågelmånad genomför vi för första gången ett artrally även på senhösten med samma upplägg som det traditionella januarirallyt. Det kan bli spännande! Så här års kan nämligen en del intressanta flyttfåglar ha dröjt sig kvar ett tag innan de påbörjar sin flytt.

Det gäller att se eller höra så många fågelarter som möjligt på Värmdö fastland inklusive hela Kovikstippen (även den del som ligger i Nacka kommun) och alla delar av Värmdö som kan nås utan båt. Start kl. 07.00 på valfri punkt och avslut kl. 16.00 vid målgången som sker på Bridge 77 i Gustavsbergs centrum. Därefter äter vi middag tillsammans. Mat till självkostnadspris. Anmälan till Tom Arnbom senast 5/11 på tel. 070-554 40 66 – ange också om du är med på middagen eller inte. Även om du inte tävlar är du välkommen att delta i middagen, anmäl detta till Tom. (Du kommer förstås bara till middagen om du känner dig helt frisk och är symptomfri sedan minst 2 dagar!)

Reglerna är enkla: 2-5 personer deltar i ett lag – det gäller att alla i laget ser eller hör en fågelart för att den ska räknas.

Vi tävlar i två klasser, inklusive en särskild ekoklass. (Deltagarna i ekoklassen får bara använda kollektiva färdmedel, gå till fots eller cykla, även på elcykel – observera att elsparkcykel, segway och elmoppe inte är tillåtna!) Starten sker på valfri plats. För lag som kommer för sent i mål dras en art av per 5 minuters försening. Har två lag lika många arter avgör lotten. 

Fina vadarmarker har uppstått vid Hemmesta sjöäng efter det att bankarna kom fram. Foto 28 juli: Tom Arnbom

Nyhetsbrevet ges ut av Värmdö Fågelklubb. Redaktör och medlemsansvarig är Majna Gemsjö, majna(at)majna.se. Mer information om klubben: www.varmdofagelklubb.se. Välkommen också att gå med i vår Facebookgrupp.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.