Nyhetsbrev från FSO. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Genom en glasruta i en dörr syns ett klassrum med undervisande lärare, en deltagare sitter vid bänk med fötterna på bordet.

Så fortsätter distansundervisningen på folkhögskolorna under hösten

Många folkhögskolor har just nu en annorlunda skolstart. I Facebookgruppen Lärare på folkhögskola diskuteras och delas tips på coronasäkra sätt att möblera och schemalägga. Målet för många är en lösning där distansundervisning kan kombineras med rullande schema där deltagare kan vara på plats under delar av dagar eller veckor.

Eller varför inte utnyttja sensommaren till aktiviteter utomhus, som folkhögskolan Hvilan som hade skolstart i ett cirkustält.

För vissa har distansundervisningen varit ett lyft för deltagarna. Till exempel SFI-kursen på Angereds folkhögskola som du kan läsa i den här artikeln.

På FSO fortsätter vi att hålla utkik efter kreativa lösningar på en annorlunda tid. Tipsa oss gärna på mejl och ta del av vår resursbank på länken nedan.


Ny SYV på folkhögskola? Här är en digital utbildning för dig

FSO har tagit fram en baskurs i folkhögskolans behörighetsmodell. Vänder sig främst till dig som är ny SYV på folkhögskola, men kan vara nyttig även för annan personal på skolan. 

Utbildningen är uppbyggd av en rad filmer som går igenom olika delar. Till varje del finns även diskussionsfrågor. Kolla själv eller tillsammans med kollegor! 


Blond kvinna i rutig skjorta ler, pekar på ett papper på ett bord.

Ny satsning på fortbildning för lärare på yrkesutbildningar

I höst finns chans för dig som är pedagog på yrkesutbildning på folkhögskola att börja på en helt ny fortbildning: Yrkesutbildning i utveckling. Idén är framarbetat av RIO och OFI i samarbete med Linköpings universitet.

Efter flera år av det framgångsrika konceptet Allmän kurs i utvecklingen var det dags att bredda utbudet av fortbildningar även för lärare på yrkesutbildningar, menar arrangörerna OFI och RIO.


Folkbildning.net stänger ner 30 september 2020

Arbetet med webbplatsen folkbildning.net avslutades redan den 30/6 2019 men den har funnits tillgänglig på nätet med befintligt material. Nu har det blivit dags att stänga ner den helt och från den 30/9 2020 kommer adressen istället att leda till www.sverigesfolkhogskolor.se. Där finns en hel del innehåll för personal på folkhögskola och nytt material för kompetensutveckling och stöd i skolornas verksamhet skapas löpande. Ta gärna en titt!

Har du material på folkbildning.net som du vill använda även efter den 30/9 rekommenderar vi dig att spara ner materialet till din egen dator för framtida bruk.


Låt dig inspireras till ett aktivt kvalitetsarbete!

Ska du upprätta ett policydokument eller en verksamhetsplan i höst, och är på jakt efter bra mallar och inspiration?

Kolla in våra nya temasidor med bland annat praktiknära exempel från folkhögskolor, men även metoder, tips och verktyg för att ni på folkhögskolan ska kunna upprätta smidiga dokument som underlättar det administrativa arbetet och skapar ett mer sammansvetsat arbetslag.

Grön grafisk bild med tre stolar.

Utbildningar och konferenser

Grundutbildning i Schoolsoft 1, 3 och 8 september 2020

Under tre olika datum i september 2020 har du som ny administratör på folkhögskola möjlighet att gå en kostnadsfri, digital grundkurs i SchoolSoft.

Läs mer och anmäl dig här.

 

Folkbildningsideologi och samtida utmaningar – en kurs för skolledare i folkhögskolan 

Folkhögskolornas intresseorganisationer RIO och OFI arrangerar fortbildningskurs för rektorer. Kursen genomförs av Linköpings universitet. Sista ansökningsdag är 15 september 2020.

Klicka här för att läsa mer och ansöka.

 

Folkbildningens forskningsdag 17 september 2020

Temat för årets forskningsdag är Tro hopp och framtid. Arrangörer är Föreningen för folkbildningsforskning. Sista anmälningsdag är 6 september.

Klicka här för att läsa mer och anmäla dig.

 

Demokrati och konspirationism i klimatkrisens tid 28 september 2020

En heldag med föreläsningar, workshoppar och panelsamtal på Nordiska folkhögskolan. Arrangeras av FSO i samarbete med Den globala skolan. Kostnadsfritt deltagande. 

Läs mer här.

 

Allmän kurs i utveckling 2020/2021

Fortbildning för lärare på Allmän kurs. Hålls under fyra träffar november-mars. Sista ansökningsdag är 20 september.

Läs mer och ansök här.

 

SYV-konferens den 1-2 oktober 2020 - Blir digital

Den planerade konferensen på Vadstena folkhögskola blir istället en digital konferens med föreläsningar och workshops. Deltagande är kostnadsfritt. 

Läs mer och anmäl dig här.

  

Folkhögskoleforum 29 oktober 2020 - Blir digitalt

Den planerade konferensen i Folkets hus i Stockholm kommer istället att genomföras genom digitala sändningar under vecka 44, med intressanta och inspirerande föreläsningar utifrån konferensens tema En sårbar värld i förändring – folkhögskolan i ett hållbart framtidsbygge.

Inbjudan med detaljerat program och upplägg för sändningarna skickas till alla folkhögskolor i god tid.

Läs mer om Folkhögskoleforum 2020 här.

 


Övrig information

Folkhögskolegolfen 5-6 september 2020

Folkhögskolegolfen arrangeras årligen av ett ideellt nätverk av personal på folkhögskola. I år arrangeras den på Karlskoga GK. Sista anmälningsdag är 24 augusti. 

Läs mer information här.

 

Beställ material från Droghjälpen

Droghjälpen drivs av Beroendecentrum Stockholm, Stockholms region och fungerar som ett anonymt stöd för den som funderar över sin egen eller någon annans droganvändning.

Som en del av en informationskampanj har de tryckt upp små kort (som visitkort, 85x55mm) samt hållare till dessa, att fästa på toalettväggar, anslagstavlor eller andra offentliga utrymmen. Materialet är kostnadsfritt att beställa för folkhögskolor i hela landet. Beställ materialet genom att mejla till info@droghjalpen.se

facebooktwitterhomepageinstagram

Du får det här brevet för att du arbetar på, eller på annat sätt har koppling till, någon av landets alla folkhögskolor. Vill du inte få liknande brev i framtiden? Avregistrera dig här.