Problem att att se nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Aktuellt

Spela World Golf Challenge online
I år spelas Volvo World Golf Challenge online – när man vill och på valfri bana. Dessutom är det helt gratis med möjlighet att vinna attraktiva priser. 
Mellan 19 juni till 66 augusti 2020. 
Läs mer HÄR

Golfveckan 13-17 juli
Snart är det dags för årets höjdpunkt. Extra roligt i år att vi kan genomföra den. Vi har fått anpassa upplägg efter gällande restriktioner men vi känner att det kommer bli en toppenvecka. Och intresset har varit stort. I år har vi låtit våra egna medlemmar ha förtur och de flesta platserna är redan fulla. Vecka 28 öppnar vi upp för övriga i mån av plats. Läs mer om golfveckan HÄR

Damgolfen startar igång 2 juli
Läs mer HÄR

Oldboys startar igång 5 augusti
En del information hittar du på vår hemsida HÄR. Mer information kommer skickas ut från oldboyskommittén under juli månad. 

Tillfällig lokal regel bunkrar
Vid spel utan bunkerkrattor har vi en tillfällig lokal regel så länge bunkerkrattor saknas. 
Tillfällig lokal regel bunkerkrattor

Information banstatus
Vid första tee och även vid tians tee har vi en informationsskylt. Överst där sitter information banstatus. Där informerar vi om det är något särskilt på banan att ta hänsyn till. 
Ta för vana att läs där innan du slår ut på första tee. Alltid svårt att nå ut med aktuell information på ett bra sätt, men där sätter vi upp nya anslag om det är något som banchef eller hpc-kommitté har beslutat om. 
Just nu gäller exempelvis lägesförbättring en klubblängd på hål 2 och hål 5. 

Ankomstregistrering
Viktigt att man ankomstregistrerar sig i appen MG Bokning eller på lista vid entré. Och väldigt viktigt att man avbokar tid som ej kommer nyttjas. Vi har senaste åren haft väldigt bra uppföljning och fått alla att sköta detta extremt bra.Viktigt att vi hjälps åt att frisläppa lediga tider. 

Ökad tillgänglighet med appen Sista 9
Vi ber alla läsa om hur vi kan hjälpas åt att öka tillgängligheten vid spel nio hål. Ett jättebra komplement som ger oss fler starttider och möjlighet till mer spontangolf. När du vet att du ska spela nio hål meddelar du det i appen Sista 9. Önskar du spela nio hål från hål 10 söker du starttid i samma app. Men för att tider ska frisläppas från hål 10 måste vi även släppa tider när vi spelar nio. Starttider mellan kl 05-18 kan registreras i appen. Appen är väldigt enkel och varje gång du släpper en tid eller bokar en tid från hål 10 erhåller du en greenfee-bonus att nyttja på bana ansluten till Sista 9 och du bokar din tid genom den. 
Win win för alla - men vi måste hjälpas åt att använda den. 
Sista 9 information

Appar vi rekommenderar att man laddar ner
Appar för golfspel

Artikel i Corren 26 juni om våra vildbin
Artikel Corren

Tillfälliga riktlinjer p g a Corona-viruset
Tillfälliga riktlinjer från styrelsen


Aktuell info uppdateras kontinuerligt på vår hemsida www.mjolbygk.se

  

 

 

Hej alla golfvänner!

Att få vara med om att arbeta med golf är en spännande sysselsättning. Oavsett om du är engagerad i styrelsearbete, anställd på klubben, entreprenör, verksam i kommittéer eller andra arbetsgrupper finns det hela tiden nya och intressanta utmaningar. Golfen som idrott och vår klubb utvecklas hela tiden och därmed ökade krav både på personal och ideellt arbetande.

Mjölby Golfklubb är kommunens största idrottsförening med drygt 1200 aktiva medlemmar. Vi har dessutom kommunens största och vackraste idrottsplats.

Jag vet inte någon annan idrott som har så många olika intressegrupper att ta hänsyn till. Vi har damer och herrar, spelare i olika åldrar, vi har scratchspelare och spelare med 54 i handicap. Några vill fokusera på tävlingsgolf och andra nöjer sig med några sällskapsrundor. Allt ska rymmas inom vår organisation och på vår golfbana.

Golfåret 2020 kommer i många avseenden att bli ett annorlunda år. Covid-19 har gett golfklubben och samhället i övrigt restriktioner, som måste respekteras och hanteras. Vissa lättnader har genomförts vilket innebär att golfveckan, viss del av vårt tävlingsprogram, damgolfen och seniorgolfen kommer att kunna genomföras. Men fortfarande med restriktioner för att undvika smittspridning och fler sjuka.

Golfsäsongen började tidigt i år med ett extremt stort intresse för att spela golf. Det har aldrig tidigare i klubbens historia spelats så många golfronder på vår bana i april och maj som just i år. Totalt har det spelats 9941 rundor vilket är en ökning med 52 % jämfört med motsvarande period förra året.

Klart att detta sätter ett enormt tryck på både organisation och golfbana!

När så många golfare vill utnyttja vår bana, är det viktigt att sköta både bokning och ankomstregistrering på ett korrekt sätt.

Om du ändrar dina planer och inte kan utnyttja bokade golftider, måste avbokning ske för att erbjuda plats åt andra spelsugna golfare.

Viktigt är också att göra ankomstregistrering när du kommer till klubben. Detta kan göras antingen i appen Min Golf Bokning eller i en liggare vid entrén till klubbhuset.

Golfklubben får ett antal intressanta frågor från våra medlemmar. Ofta får man svar och förklaringar direkt från vår personal. Några frågor som ofta kommer upp vill jag beröra direkt i mitt ordförandebrev.

Långsamt spel och långa rondtider är en utmaning inte bara för Mjölby Golfklubb utan för de flesta golfklubbar både i Sverige och i andra länder. Jag tittade på Travelers Champion på TV i helgen och konstaterade att under lördagens spel noterades rondtider på fyra och en halv timma. Även proffsen tar tid på sig.

I januari 2019 infördes nya regler för golf. Flera av nyheterna handlar om speltempo där reglerna säger att golfarna ska hålla ett raskt speltempo och uppmuntras till “ready golf” – att den som är klar slår först, oavsett vem som ligger längst från hål. De som spelar matchspel får uppdatera sig på vad som gäller för denna spelform.

Tiden att leta boll har sänkts till 3 minuter och det får ta max 40 sekunder att slå ett slag, men gärna fortare.

Att det numera är tillåtet att putta med flaggstången i hål och att bollen ska droppas från knähöjd sparar också tid.

Vi vet från flera studier att många golfare tycker att det tar för lång tid. Därför är regeländringarna viktiga verktyg för att snabba upp spelet, men det är fortfarande golfarna själva som sätter tempot genom att gå snabbare, slå snabbare och gärna spela i fel ordning.

För att öka speltempot har vi från klubbens sida bland annat gjort följande:

10 minuter mellan starttiderna. Har själv observerat att folk gärna fuskar med detta. Följden blir att startfält trycks ihop och så småningom bildas kö. Får man ett tomt hål framför sig släpper man givetvis igenom den snabbare bollen bakom.

  • Kortare ruff och rensning av sly runt vissa golfhål innebär mindre letande efter boll
  • Golfvärdar på helger som bland annat försöker se till att golfarna håller ett bra speltempo
  • Bra utbildning och träning för en ökad spelnivå borde också leda till ett högre speltempo

En annan fråga som diskuteras är golfbanans kvalitet. Självklart har den tidiga säsongsstarten i kombination med torka, vindar och extremt högt speltryck påverkat våra gräsytor genom olika stressymptom. Banpersonalen försöker hantera detta på olika sätt. Till exempel:

  • varierade klipphöjder
  • med rätt mängd näring och tillväxtreglerare

I vissa lägen kan det vara viktigt att prioritera överlevnad framför en perfekt puttyta.

Olika golfbanor har olika förutsättningar när det gäller klimat, jordmån, olika grässorter, tillgång till vatten etc. Detta bidrar starkt till att standarden på golfbanor varierar.

Att hålla mästerskapsklass på banan under vissa perioder är fullt möjligt men en hel säsong är få klubbar som mäktar med.

Ett enkelt sätt för oss golfare att hjälpa till är att alltid lägga tillbaka torv och laga nedslagsmärken.

Jag har spelat ett antal olika golfbanor under försäsongen och tycker att vår golfbana klarar sig mycket bra i konkurrensen. Vi får också generellt bra betyg från våra golfgäster.

Som golfspelare är du alltid ansvarig för vart du slår din boll. Tyvärr har vi haft några incidenter där någon slår bollar från drivingrangen över näten mot hål nummer tio och mot korthålsbanan.

Det är inte coolt att slå bollar över nätet – det är förenat med livsfara.

Jag vet att vår drivingrange är kort, men det försvarar inte livsfarligt spel. Överträdelse bryter mot klubbens regler och kommer i fortsättningen rendera i avstängning från golfspel.

Nu är trycket på vår verksamhet som allra högst. För att lätta trycket på vår personal planerar vi att etablera en medlemskommitté som kan arbeta med olika medlemsrelaterade frågor.

I samarbete med styrelsen, klubbchef, kansli, tränare och restaurang ska medlemskommitténs uppgifter vara att genom medlemsvård ytterligare stärka golfklubbens sociala gemenskap och klubbanda.

Golfklubben har begränsade resurser och det finns plats och behov för fler ideella att hjälpa till.

Om du är intresserad att hjälpa till med klubbens utveckling i form av styrelsearbete, arbetet i olika kommittéer eller andra resursgrupper är du välkommen att höra av dig till undertecknad, någon annan i styrelsen, klubbchef, kansli eller direkt till våra kommittéer.

Du behövs i klubbens ideella arbete!

Nu är sommaren här på riktigt och i år ska vi spela mycket golf.

Som vanligt, och alltid vecka 29, genomförs årets golfvecka. Fem dagar fullspäckade med spännande tävlingar. Coronaviruset innebär fortfarande att vissa restriktioner råder. Inga stora folksamlingar, inga kanonstarter, inga prisutdelningar på plats och ingen avslutningsmiddag. Men som vanligt kommer golfveckan att bli årets höjdpunkt.

Och du – det finns en bil som HIO pris på hål 18 i år också. En lycklig spelare har möjlighet att bli ägare av en Volkswagen Golf av senaste modell sponsrad av Engströms Bil och Länsförsäkringar.

Allt om årets golfvecka och övriga nyheter hittar du på klubbens hemsida www.mjolbygk.se

Önskar dig en riktigt bra golfsommar!

Svinga lugnt

Per Borthen
Ordförande

 

 

 

 

 

 

 


http://www.netnovo.sehttp://www.facebook.com/mjolbygkhttp://www.mjolbygk.se/