Det här här Livstipset! Ett nyhetsbrev av Madeleine Marcus

Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Värna om dina elektrolyter i sommar

Många känner till att vi förlorar salter när vi svettas eller förlorar mycket vätska vid t.ex. diarré eller kräkningar, men det är också lätt att få brist på elektrolyter (salter, som natrium, kalium, magnesium och klorid), eller få obalanser om man äter mycket raffinerad och processad mat eller dricker mycket kaffe. Även vissa läkemedel påverkar elektrolytbalansen.

Elektrolyter är viktiga för bland annat cellernas vätskebalans, hjärnans och musklernas funktion.
 
Symptom på elektrolytbrist kan vara:
-Muskeltrötthet
-Huvudvärk
-Hjärntrötthet
-Ångest
-Yrsel
-Förvirring
-Hjärtklappning
-Förändrat blodtryck
-Kramper
-Matsmältningsbesvär

Vid träning och i värme utsöndrar vi också avsevärt mycket mer vätska (och elektrolyter) via huden, vilket kan leda till brist om vi inte fyller på tillräckligt. 
Färska grönsaker är en riktigt bra källa, men ibland räcker det inte till. Då kan det vara bra med ett tillskott. 

Under många år har vi fått lära oss att dra ned på saltet, men salt är inte skadligt om det inte är raffinerat. Vanligt bordssalt innehåller bara natriumklorid (och oftast även en del tillsatser), medan oraffinerat havssalt och himalayasalt innehåller mellan 70–90 olika mineraler och spårämnen (beroende på källa).
 
Min favorit är Celtic Sea Salt, som jag använder i matlagningen. Är jag både frusen och saltsugen, löser jag upp en tsk salt i en kopp varmt vatten och dricker som buljong. Supergott när jag har saltbrist (men inte annars).
 
En annan svalkande favorit är Magnesiumdroppar, som innehåller runt 70 olika mineraler och spårämnen. Jag blandar 1 tsk med isvatten och citron och dricker över dagen. Fräscht och uppiggande!

Lär dig mer om salt.

Erbjudande

Under sommaren erbjuder jag 20 % rabatt på rådgivningen, vilket gör att du hinner få minst 2 rådgivningar till riktigt bra pris om du bokar nu. Till detta har jag ett extra fint erbjudande för ditt första skypemöte.  

Är du osäker om mina tjänster är rätt för dig? Mejla mig, så bokar vi en tid när jag ringer upp dig för ett kostnadsfritt samtal. 

 

Om mig

Jag hjälper människor så att de ska få må sitt allra bästa och få högre livskvalitet i vardagen och det jag arbetar med kallas för funktionsmedicin.


Vare sig du lider av någon hälsoutmaning eller bara vill förebygga ohälsa, kan mina kunskaper vara till nytta för dig.

 

Vi går tillsammans igenom din situation grundligt och jag utbildar jag dig i hur skapar balans genom livsstilsförändringar och du får skräddarsydda råd kring kost och kosttillskott.


Konsultationen hos mig räknas som friskvård enligt Skatteverket, så om du har en friskvårdspeng från din arbetsgivare, kan du nyttja den hos mig.

www.madeleinemarcus.se

madeleinemarcus@outlook.com

 

 

Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.

Vill du bli prenumerant? Klicka här.