Pressinformation från Wexthuset. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen till Wexthuset

Amaryllis – mirakelblomma i vintermörkret

Alfresco’ planterad i rejäl korg som kan stå både ute och inne. Vita amaryllis är vackra i adventstid. Är vintern mild är det fint att arrangera ett litet blombord vid entrén. 

 

Amaryllis är flower power i vintermörkret. Välj bland klassiskt rubinröd, gnistrande vit, fluff eller sober elegans – Wexthuset har sorter för alla. På wexthuset.com hittar du vårt härliga sortiment med mer information om sorterna.
Alla bilder finns högupplösta att ladda ner här

Urval av Wexthusets amaryllis 2020

Våra lökar kommer direkt från vår odlare i Holland och har förvarats i kyla för att vara i perfekt kondition när de ska drivas i blom. De är kraftiga och av hög kvalitet, därmed ger de också fler blommor.

Amsterdam’ är som en oemotståndlig chokladpralin. Notera de guldpudrade ståndarknapparna som läcker kontrast.

Chico’ är vår spralligaste amaryllis som hör till spindelamaryllis-gruppen. De har smala, vridna kronblad.

Picotee’ – sober elegans med sofistikerad röd liten bård.

Lemon Lime’ – en frisk fläkt, tjusig också som snittblomma. Blomman står minst lika länge i vas.

Clown’ är en riktig karamell i polkarandigt.

Exotic Nymph’ är romantikerns val i utsökt vintage-stil.

Driv amaryllis i blom

Det tar 5-6 veckor att driva fram amaryllislöken i blom. Så räkna bakåt för att tima blomningen till advent eller jul.

Till höger syns olika stadier av drivningen. Vill du stanna upp farten, ställ amaryllisen svalt men ändå ljust. För ökad drivningstakt, placera varmare.

Det är sann odlarglädje att följa lökens utveckling från att den lilla gröna tippen kikar fram till miraklet när den svullna knoppen spricker ut i en fantastisk blomma.

Löken behöver ingen näring, allt finns med i bagaget. Man kan till och med driva löken i blom utan jord, på en bädd av mossa eller ris. Duscha löken då och då för längre blomning. Här ’Dancing Queen’. Till höger: ’Nymph’med lång blomningstid då knopparna spricker ut en efter en.

  • Kan du inte plantera löken direkt när du får hem den rekommenderar vi att löken förvaras mörkt och gärna svalt. 
  • Se till att krukan, korgen eller vad du vill odla i, har ett dräneringslagerav lecakulor eller dylikt. Lökar tål inte att stå fuktigt, då ruttnar de snabbt.
  • Placera också gärna en tung sten eller dylikt i botten, som motvikt till den så småningom tunga blomsterkronan.
  • Fyll på med sandblandad, lucker blomjordoch sätt ner löken så att ungefär 2/3 sticker upp ovanför jordytan.
  • Vattna igenom jorden och ställ krukan ljust och i rumstemperaturför att kicka igång rotning och tillväxt.
  • Nu är det bara att vänta. Snart tittar en knopp fram, menvänta med att vattna igen tills stängeln är 1-2 dm hög, annars blir den för gänglig. Vattna sedan bara ytterst lite, en lite torrare jord ger bättre rotning. Men när blomningen börjar behövs lite mer vatten. Näring är inte nödvändigt, det har löken med sig i bagaget.
  • Snurra gärna lite på krukan då och då så att stängeln blir jämnt belyst och växer rakt. Om stängeln dragit iväg kan krukan bli övertung, stötta med en blompinne i så fall.
  • Ju svalare och ljusare amarylllisen står, desto längre blomningstid och kraftigare stängel.
  • När blomningen är över skär du av blomstjälken. Vill du spara löken för att driva på nytt fortsätter du att sköta om den som en grönbladig krukväxt. På sommaren slutar du att vattna och låter den vila, gärna nergrävd i trädgården. Driv på nytt nästa höst!

Du hittar dessa och många fler smarta produkter som gör odling enkelt och roligt på  www.wexthuset.com. Välkommen på besök och hör av dig om du behöver material som bilder på något annat trevligt från vår trädgårdsbutik.


Vänliga hälsningar

Karin Elmberg

Trädgårdsredaktör, presskontakt.


www.wexthuset.com

karin.elmberg@wexthuset.com

Tfn: 08-22 50 80 /  +46 8 22 50 80

Direct: 070-2929595 / +46 70 2929595

Wexthuset är ett ledande företag inom e-handel för odling och trädgårdsprodukter. Vi har flera egna agenturer från internationella kvalitetsmärken som även återfinns hos våra återförsäljare och partners.

facebooktwitterinstagramyoutubegoogleplus

Vi reserverar oss för felskrivningar och slutförsäljning av våra erbjudanden.

Vi skickar detta till dig som vi tror kan vara intressad av att få nyheter och information från oss. Om du inte önskar fler utskick från oss, klicka här.