Ta del av senaste nytt, kommande aktiviteter och flera tips.

Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Trevlig sommar!

Det är nu slutet av juni och sommaren med semestertider är här. Våren 2020 kommer vi minnas som omställningarnas vår, både med positiva och negativa inslag. Om vi blickar framåt, har vi nog alla lärt oss något av denna situation. Jag tänker på digitaliseringens möjligheter, utmaningen att framtidssäkra bolagen på ett hållbart sätt och hur samarbeten underlättar omställning och utveckling.

Igår träffade jag en av många företagare som slitit hårt och varit tvungen att ta tuffa beslut, för bolagets överlevnad. Trots detta fanns en framtidstro om ett återtagande av förlorad mark och en glädje över de snabba beslut som togs när krisen slog till.

När jag ser till vår egen verksamhet kan jag konstatera att de innovations- och tillväxtverktyg som vi stöttar företag med, även fungerar vid kraftigt förändrade förutsättningar. Detta har gett oss många nyttiga erfarenheter.

Vi på Västerås Science Park är vana att agera snabbt och på mindre än två dagar etablerade vi under våren Västmanlands Företagssupport tillsammans med Region Västmanland och Almi Mälardalen. Detta för att ge länets företag kostnadsfri rådgivning kring deras akuta utmaningar. Det var fantastiskt att se hur snabbt vi kunde ställa om vår verksamhet.

Vi har fram till idag sett många initiativ där företag stöttar varandra genom att till exempel dela resurser och erfarenheter. Det finns många lärorika webbinarier att delta på och en del finns även inspelade, så ta tillvara på dessa initiativ, den kunskap och den information som ges.

Även om denna sommar kommer bli något annorlunda än vad vi är vana vid, så är vi alla värda en avkopplande ledighet. Jag hoppas du tar till vara på den, läser en bra bok, ”hemestrar” i vår regions underbara närområde, eller gör något annat som ger dig förnyade krafter till de utmaningar som hösten med all säkerhet kommer innebära.

Var rädd om dig och ha en riktigt skön sommar!


/John-Edvard Stenstrand, vd Västerås Science Park

Ps. Läs gärna mer om oss i vår interaktiva broschyr >>

AKTUELLT

Christian Strömblad, verkställande ordförande för Joliv AB. Foto: Håkan Lindgren.

Västeråsbaserade Joliv och Alfa eCare går samman

Main Capital stödjer en strategisk sammanslagning mellan Alfa och Joliv och skapar en ledande SaaS-spelare på den svenska vårdmarknaden. Kombinationen skapar ett one-stop-shop-erbjudande för den svenska vårdmarknaden som hjälper vårdgivare och kommuner att ytterligare förbättra vårdkvaliteten.

Läs mer >>


Sofia Rask är ny VD på Systemair Sverige.

En fläkt av framgång i Skinnskatteberg

Systemair är idag en av regionens största företag. Efter en stor tillväxt och ett stort antal företagsförvärv har företaget gått en lång väg sedan starten 1974. Framgång träffar Systemair Sveriges nya VD Sofia Rask som berättar mer.

Läs hela artikeln i Näringslivstidningen Framgång >>


Johan Kraft, Percepios VD och grundare.

Percepio stänger investeringsrunda med Fairpoint Capital

Percepio tillkännager stängningen av den framgångsrika investeringsrundan om 22 MSEK ledd av Fairpoint Capital AB. Investeringen är avsedd att skala upp verksamheten och påskynda färdplanen för produktutveckling med fokus på inbäddad programvara och Internet of Things (IoT).

Läs mer >>


Sally R optimerar ventilationen i
Mall of Scandinavia

Sally R har fått i uppdrag av Unibail-Rodamco-Westfield i Sverige att installera optimeringsprogramvaran ADA i fyra av butikslokalerna i Westfield Mall of Scandinavia för att ytterligare förbättra klimatet i köpcentrumet och samtidigt optimera driftskostnaderna.

Läs mer >>


Niclas Sigholm vinnare av
Årets Företagare i Västmanland

Grattis till Niclas Sigholm som har mottagit utmärkelsen som Årets Företagare 2019 i Västmanland av landshövdingen Minoo Akhtarzand, under en ceremoni på Västerås slott. Som vinnare i regionfinalen kvalificerar Niclas sig nu till en riksfinal i Blå hallen, Stockholm senaste i höst.

Läs mer >>


Hur påverkas startups och scaleups av covid-19?

Swedish Incubators & Science Parks - SISP gör tillsammans med Ignite Sweden en uppföljande enkät till startups och scaleups för att få svar på hur situationen utvecklats för bolagen i spåren av covid-19 krisen.

Läs mer >>


Northbound Startups accelerator

Nu finns möjligheten för tidiga bolag att ansöka till det gränsöverskridande acceleratorprogrammet, Northbound Startups accelerator, som är ett internationellt projekt och drivs av Science Parks i Tallinn, Åbo och Västerås.

Läs mer >>


Vill ni växa?

Västerås Science Park tillhör samverkansprojektet Swedish Scaleups, som skapar tillväxt hos innovativa bolag. Genom Swedish Scaleups får ni kostnadsfri tillgång till den samlade kompetensen från tio företagsinkubatorer och science parks samt kontaktytor till storbolag och akademi.

Vi hjälper till med kompetensutveckling, kapitalanskaffning, internationalisering och allt annat som krävs för att ert företag ska växa till nästa nivå.

Tillsammans med de andra projektparterna i östra Mellansverige, har vi tagit fram guider till dig som företagare, med tips från experter inom olika områden.

Så styr du företaget genom coronakrisen

Just nu funderar företagsledare världen över på vad deras nästa steg ska vara. Hur bör de tänka kring medarbetarna, affärsmodellen och den där inbokade konferensen när coronakrisen har vänt uppochned på det mesta? Swedish Scaleups har pratat med universitetslektorn Aseel Berglund som ger sina bästa tips kring ledarskap i kristider.

Läs mer >>

Så stöttar skräddarsydda advisory boards ditt företag

Snabbväxande tillväxtbolag behöver ibland hjälp när växtvärken blir för stor. Swedish Scaleups skräddarsydda advisory boards, externa rådgivare från akademi och näringsliv, stöttar företag med allt från rådgivning till konkreta kundkontakter. 

Läs mer >>

Så fungerar tillväxtkapital i kristider

I kristider blir likviditet en lyxvara och tillväxt kan kännas avlägsen – hur ska företagare tänka kring kapitalanskaffning när pengar är extra dyra? Vi har pratat med Lena Lyckenvik som håller i en growth circle om kapitalanskaffning på Swedish Scaleups.

Läs mer >>

Maximera möjligheten till finansiering

Alla företag som vill skala upp vet att det ofta krävs extern finansiering för att växa. Att vända sig till banken är ett vanligt första steg och det alternativ som innebär lägst kostnad. Men hur förbereder du dig för att maximera möjligheterna att få ett beviljat lån från banken? John Bergmar på Swedbank i Linköping delar med sig av sina bästa tips.

Läs mer >>

Konkurrera med hållbarhet

Att arbeta hållbart är inte bara en samvetsfråga – många studier visar att hållbara företag har starka konkurrensfördelar. Vi har pratat med Christina Johannesson, vd för Cajalma och expert på hållbarhetsfrågor inom Swedish Scaleups, om varför du bör arbeta hållbart. 

Läs mer >>

Så tjänar du på jämställdheten

I dag är jämställdhet en framgångsfaktor för många företag världen över. Vad beror det på, och hur kan du boosta jämställdheten i din verksamhet? Marie Tomičić, expert på jämställdhetsfrågor inom Swedish Scaleups och ekonom som har disputerat i organisatorisk förändring, berättar mer. 

Läs mer >>

Vill du veta mer om Swedish Scaleups?

Kontakta vår projektledare Anders Sageborn, anders.sageborn@vasterassciencepark.se
eller läs mer här >> 


Har du något att berätta?

Vet du som är medlem om att vi gärna hjälper till att sprida era nyheter? Händer det något spännande i ert bolag, som ni vill berätta om? Skicka några korta rader eller ett pressmeddelande direkt till jenny.widetjarn@vasterassciencepark.se.

FÖRETAGSSTÖD

Stöd och information till företag i Västmanland

Den pågående pandemin ger ekonomiska effekter för såväl individer som företag. På nationell, regional och kommunal nivå förbereds och fattas beslut för att minska de negativa effekterna för näringsliv och arbetsmarknad på kort och lång sikt. På verksamt.se kan du som företagare hitta information om insatser och åtgärder i Västmanland. Sidan uppdateras löpande med ny information.

Klicka här för att komma till verksamt.se/vastmanland >>

AKTIVITETER

Google Digitalakademin

Datum: 29 juni
Plats: Online

Almi och Google bjuder in dig som vill lära dig mer om digitalisering till en onlineutbildning.

Anmälan och mer information >>


Days of iHubs Sweden

Datum: 2 juli
Tid: 09.00-15.00
Plats: Webbinarium

Automation Region med samverkanspartners bjuder in!
Många branscher och företag upplever ett massivt förändringstryck som ställer höga krav på väl fungerande innovations- och förnyelseprocesser. Under denna digitala konferens tittar de närmare på några av de tekniker och koncept som möjliggör och driver utveckling.

Anmälan och mer information >>


Ta kontroll över dina processer och ställ rätt krav på it-system och organisation

Datum: 20 augusti
Tid: 10.30-11.30
Plats: Webbinarium

Automation Region bjuder in till ett webbinarium om att få kontroll på verksamheten för att sedan kunna ställa rätt krav på både it-system och affärsmodell.

Anmälan och mer information >>


Golftävling

Datum: 28 augusti
Tid: 07.30-13.30
Plats: Skerike Golfklubb, Västerås

I augusti är det dags för den årliga Golftävlingen. Varmt välkommen!

Anmäl dig här >>


Västerås Science Park
Besöksadress: Varmvalsvägen 11, 721 30 Västerås
Telefon: 021-490 02 60
E-post: info@vasterassciencepark.se 
Postadress: Box 51, 721 04 Västerås

facebooklinkedinyoutubehomepage

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.