Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

Juli 2020, nyhetsbrevet från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS): Vi hoppas du får en fin sommar trots den pandemi vi befinner oss i. Kanske är det nu du upptäcker vad som finns runt knuten? Tar en tur på Bergslagsleden eller börjar odla på balkongen, på gården eller i trädgården, din eller någon annans. I brevet får du diverse tips.

Vi önskar dig en lugn och skön sommar!

Folkets Trädgård i Ställdalen

Folkets Trädgård i Ställdalen
Folkets Trädgård i Ställdalen

Sommaren 2020 skapar Ställdalens byalag tillsammans med föreningsliv och lokala aktörer en mötesplats i form av en trädgård i centrala Ställdalen. En Folkets Trädgård där vem som helst kan vara med. Folkets Trädgård är tänkt att fungera som en mötesplats och en testbädd för hållbar odling och kreativa idéer för Ställdalens framtid. 
Trädgården inreds med enkla trädgårdsmöbler i naturmaterial och blommor för ögat och för pollinerande insekter, samt odlingar för gommen. Hela trädgården är inhägnad med ett fårstängsel men den är alltid öppen för besökare.
Under sommaren kommer det bland annat att erbjudas familjeyoga, lokala mathantverkare, trädgårdssamtal, klädbytardag, veteranbilsträff, konserter samt samtal om Ställdalens framtid. Av de lokala föreningarna får vi bland annat hjälp att kika på insekter och lära oss fota extrema närbilder. Programmet finns på Facebook

Platsen för Folkets Trädgård är vald utifrån att det är vår gemensamma kommunala mark och den signalerar tydligt att här händer det något. Tågen stannar mitt emot och trädgården hamnar i blickfånget när man kör bil in i Ställdalen.

Vår ambition är att skapa en attraktiv mötesplats som också kan visualisera våra framtidsdrömmar om Ställdalen och förvandla den negativa utvecklingsspiralen till en positiv. Kanske kommer denna temporära mötesplats att bli en permanent mötesplats. Det får vår utvärdering av sommaren utvisa. Följ Folkets trädgård på Facebook.

Är det i år du ska uppleva Bergslagsleden?

Bergslagsleden är 28 mil lång och består av 17 etapper. Leden går mellan Kloten i norr och Stenkällegården i Tiveden. Det finns etapper som passar alla, olika långa och med olika svårighetsgrad. Du kan både vandra och paddla kanot. Läs mer om Bergslagsleden.

Uteteket är länets eget digitala naturvårdsbibliotek. Här kan du hitta bra natur- och friluftsutrustning att låna eller hyra.

Vandring i skog. Fotograf: Åsa Wistrand
Möt sommaräventyret i skogen
odling i Latorp

Följ med på en guidad vandring med Hopajola eller med någon annan förening. Du kan också anlita en egen guide för ett privat uppdrag. 

Guideprogrammet kan du hitta på bibliotek eller turistbyårer i din kommun. Du kan också komma in till Föreningarnas Hus, på Slottsgatan 13A i Örebro där Hopajola har sitt kansli och få guideprogrammet. Här är länk till guideprogrammet (pdf).

Dela trädgård & odlingsglädje

Trädgårdsdelning stärker gemenskapen och tilliten i samhället. Genom Co-Grow skapar vi fler ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara matsystem. Vanligast är det att yngre och äldre delar trädgård, vilket gör att Co-Grow bidrar till möten över generationsgränsen. Att vara utomhus och greja i trädgården, och att äta egenodlade grönsaker, är även stärkande för hälsan.

co-grows logga
Dela trädgård genom Co-Grow

Fler köksträdgårdar ökar också den biologiska mångfalden, skapar lokala kretslopp av näring och tar vara på outnyttjade resurser. Då klimatkrisen och miljöproblemen till stor del orsakas av det globala matsystemet måste vi nu hitta hållbara lösningar. Att dela mer odlingsglädje tror vi på. Hitta en trädgårdsägare som kan upplåta sin trädgård eller erbjud din trädgård till en blivande odlare. Delad odlarglädje år dubbel odlarglädje! Gå till co-grow.se.

Fem veckor av Framtidsveckan

Vill du vara med i Framtidsveckan? 26 september till 1 november är det dax för årets Framtidsvecka i Örebro län. Välkommen att visa upp och marknadsföra landsbygden och övriga hållbara initiativ från såväl land som stad i länet. Detta görs under Framtidsveckan som är ett samarbete mellan kommuner, föreningar, företag, organisationer, studieförbund, myndigheter och privatpersoner. Aktiviteterna kan inspirera och/eller visa på konkreta handlingar för att främja en hållbar utveckling lokalt och/eller globalt.

Framtidsveckans tjej, Keep my earth clean

Den 26/9 planerar vi för en upptakt, ett Framtidsforum med intressanta föreläsningar och workshops. Det kommer vara möjligt att delta både digitalt och på plats hos ABF i Örebro. Årets tema är lokal livsmedelsförsörjning, konsumtion och entreprenörskap. Här marknadsför vi även smörgåsbordet av allt som kommer hända under framtidsveckorna.

Vårt arbete sker främst med ideella insatser och all hjälp vi kan få tar vi tacksamt emot. Maria Westerholm är vår kontaktperson. Du når henne på ros.orebrolan@gmail.com. Anmälan om programpunkter och program kommer finnas på orebrolan.framtidsveckan.net.

Tid att fixa saker som gått sönder eller återbruka något?

Fixa ett växtstöd

 Har du plötsligt tid att hitta skavankerna i hemmet, på kläderna, möbler eller i trädgården? Eller vill bygga något nytt? Naturskyddsföreningen har en hel sajt med fixartips för alla – från nybörjarfixaren till proffset som vill ha inspiration. 

Sajten, Fixa grejen, är uppdelad i kapitel: Hem & MöblerKökKläder/Tyg & SkorHobby&FritidTrädgård & Balkong och Elektronik.

Ny i ROS-nätverket

Arno Wilting är född i Nederländerna och flyttade till Sverige 2016. Han bor i Ställdalen med fru och dotter. De strävar efter att hålla en självförsörjande livsstil. Arno har en bakgrund inom strategisk design som fokuserar på strategier för långsiktig och hållbar utveckling och innovation. Han tror på att bygga lokal ekonomi, fokusera på barn och ungdomar som en viktig utgångspunkt, eko-turism och community empowerment genom en "bottom-up”-process. Arno representerar Hela Sverige ska leva och Ställdalens byalag.

Klimatvår
Arno Wilting

Andra tips & arrangemang

Klimatfredagarna är numera digitalaFridays for Future uppmanar aktivister att lyssna på forskningen och lokala regler i Coronatiderna. Prioritera hälsa och säkerhet. Delta digitalt med text och foto i sociala medier. Använd  taggen #climatestrikeonline.

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips

 Klimatriksdagenswebbinarier i våras kan du se i efterhand. Även Omställningsnätverket Transition Network Sweden har flera webbinarier och videos att titta på.


Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Hållbart Latorp, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS. Från 2019 är representanter från ABF och JAK med i nätverkets arbetsgrupp. 2020 anslöt Svenska kyrkan, Örebro pastorat.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.