Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV SEPTEMBER 2020

Välkommen att bidra till utvecklingen av svensk köttproduktion i digital workshop

Inom arbetet med Handlingsplan gris, nöt och lamm pågår projektet "Halverade utsläpp för nöt, gris och lamm 2045". Målet med projektet är att hitta de tio mest effektiva klimatåtgärderna på gård för respektive djurslag gris, nöt och lamm. Klimatåtgärderna värderas utifrån effekt, ekonomi, biologisk mångfald och hur lätta dessa är att genomföra.

Därför vill vi nu bjuda in alla i branschen till en digital workshop, för att tillsammans ta fram de 10 mest effektiva åtgärderna på gård, för att minska klimatpåverkan och se till att dom genomförs.

Workshopen som givetvis är kostnadsfri, kommer att hållas digitalt på Zoom den 22 oktober kl.10-15 med uppehåll för lunch. 

Sista anmälningsdag 8 oktober, Anmäl dig här! 

Klicka här för att komma till inbjudan och anmälan.

Ny hemsida för projektet

Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm har även lanserat en hemsida, hpgrisnötlamm.seTidigare har vi samlat branscherna till en årlig träff för att berätta om arbetet som bedrivs inom Handlingsplanerna. Men på grund av det rådande läget med Covid 19, har vi i år fått tänka om.

Den nya hemsidan ger oss möjligheten att nå ut till fler och vi kan förmedla information löpande. Sprid gärna detta vidare.  

Seminförsäljningen fortsätter att öka

Försäljningen av semin ökade med 11% i augusti och har ökat med 4,2% sedan årets början. Försäljningen av faderraser har ökat med 4,1% och moderraserna har ökat med 7,6% sedan årets början. Ökningen i augusti beror till stor del på att det är fler stora produktionsdagar i årets augusti än en normalmånad. Störst leveranser är det söndag och måndag då 60% av volymen levereras ut och under torsdagar då 20% av volymen som levereras.


Försäljningen av livdjur
minskade med 25% i augusti och har minskat med 2,7% jämfört med föregående år. Minskningen beror bland annat på att vi hade fler besättningar som ökade upp sitt suggantal förra året än vad vi hittills haft i år.

Erfarenhetsutbyte på Spångboda

 I början av September var vi tillsammans med DanBred på kundbesök på Spångboda, för att se och lära hur DanBreds genetik fungerar i svenska besättningar. Spångboda bytte till DanBreds genetik i november 2018 och snart ska andra generationens DanBred gyltor grisa in.

Besättningen har egen rekrytering och för att välja rätt moderdjur har de valt att köra igång med GenePro, DanBreds avelsprogram för besättningar med egen rekrytering. Via GenePro kan man hämta hem avelsvärden på sina suggor till WinPig. 

Har du egen rekrytering med DanBred suggor och vill du veta mer om GenePro läs mer -här https://danbred-manual.com/genepro/

15% rabatt på skalpellblad och suturtråd

I oktober har vi 15% rabatt på skalpellblad och suturtråd. Lägg din beställning via ordermottagningen eller i vår webbshop!

Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

Beställ här

Vi välkomnar Kerstin Gauffin och Amanda Reneby till vårat team!

 Från vänster är jag, Kerstin Gauffin. En nyexaminerad landsbygdsutvecklingsagronom, bonnunge och numera ny kommunikatör för Svenska Köttföretagen och Gård & Djurhälsan. 

Från höger, Amanda Reneby, ekonomagronom sedan 2014 och tidigare kundansvarig på Landshypotek Bank. Nu tillträder hon en tjänst inom affärsområdet Gris, på Gård & Djurhälsan. Där hennes fokus främst kommer att vara inom databearbetning och projektledning.

Startskottet för årets grabbar

Nu är årets prövningsomgång på plats och startvägningen avklarad. Det är totalt 182 tjurkalvar som ska prövas och av dessa är 20 Angus, 8 Blonde, 76 Charolais, 29 Hereford, 14 Limousin och 35 Simmental. 

Grupp 1 startvägdes den 7-9 september och Grupp 2 den 21-23 september. Därefter vägs tjurarna varannan vecka fram till slutvägningen i februari. Den 26-27 mars 2021 kommer de tjurar som får ett auktionsgodkännande att säljas på en digital auktion. Tjurarna kommer att filmas och läggas upp på webben och det planeras även en visningsdag i anslutning till auktionen.

Samtliga tjurar och deras startvikter finns presenterade på Köttrasprövningens hemsida, liksom  härstamning, uppfödare, födelse- och 200-dagarsvikt. http://www.kottrasprovningen.se/

Effektivare resurshantering på gård

En del av åtgärderna inom projektet Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm ligger inom fokusområdet ”klimat och kretslopp”. Därför har Svenska Köttföretagen tillsammans med Jordbruksverket och Hushållningssällskapet startat ett projekt "Effektivare resurshantering på gården" för att kartlägga möjligheter till minskat svinn, slöseri och annan ineffektivitet i gårdars flöden.

Inom projektet kommer även ett verktyg att tas fram för att kunna göra beräkningar på gårdsnivå. Läs mer om projektet på Jordbruksverkets blogg "Den svenska maten"

G&D har bidragit till nya antibiotikakriterier

Gård & Djurhälsan har varit med och skapat Axfoundations antibiotikakriterier som syftar till att hjälpa inköpare att ställa ytterligare krav vid inköp av livsmedel både gällande djurhållning och antibiotikaanvändning. 

Axfoundation har tagit hjälp på bred front av experter för att utforma en frivillig lista med kriterier för antibiotika och djurhållning som livsmedelsföretag kan ställa gentemot leverantörer vid inköp av kött, mejeriprodukter och sjömat. I referensgruppen har flera personer från näringen ingått, bland annat Maria Lindberg veterinär och antibiotikaexpert från G&D och My Sahlman veterinär och LRF:s smittskyddsexpert.

Läs mer om hur detta stärker svenska djuruppfödares konkurrenskraft i vårat pressrum!

En gemensam djurskyddsmärkning medför risker

EU arbetar med att ta fram en gemensam djurskyddsmärkning. Svenska Köttföretagen och Gård & Djurhälsan anser att det är bra att djurskyddet utvecklas inom EU och att ambitionen med en djurskyddsmärkning utifrån konsumenternas önskan i grunden är god.

I nuläget finns dock inga konkreta förslag att ta ställning till. Vi, liksom LRF med flera andra, är tveksamma till att en djurskyddsmärkning inom EU i praktiken skulle driva utvecklingen mot en bättre djurvälfärd.

­Vi menar att EU:s uppgift är att säkerställa en lägsta nivå på djurskyddet genom lagstiftning och först se till att den strikt tillämpas av alla länder, vilket vi vet inte sker idag. Högre nivåer hanterar marknaden själv via frivilliga märkningar i linje med konsumenternas efterfrågan. Vi är dock positiva till att minimilagstiftningen utvecklas för att stärka djurskyddet inom EU. Nivån behöver höjas och en nödvändig del i detta är också att tillämpningen av regelverket stärks. En djurskyddsmärkning skulle till och med kunna riskera att fördröja en utveckling av minimilagstiftningen.

Se upp för bedragare!

Det har kommit till vår kännedom att djurrättsaktivister har utgett sig för att vara från länsstyrelsen. De har tagit kontakt med djurägare, bokat tid och har blivit insläppta i stallarna, tagit många fotografier och sedan lämnat gården.

Vi ber därför alla att vara extra uppmärksamma och ställa frågor i de fall någon ringer och utger sig vara från länsstyrelsen och vill komma på gårdsbesök. Länsstyrelsens personal kan alltid legitimera sig och ni bör därför alltid efterfråga legitimation. Vi har även framfört problemet till länsstyrelsen. Vid en telefonkontakt kan det också vara en bra idé att upplysa om att ni på förekommen anledning kommer att be om legitimation vid besöket.

Om någon utger sig för att komma från länsstyrelsen eller någon annan myndighet och inte gör det är det ett brott enligt Brottsbalken och kallas Föregivande av allmän ställning. Det är viktigt att alltid polisanmäla detta.

Beställ smidigt online!

I vår webbshop hittar du semin och förnödenheter av god kvalitet till konkurrenskraftiga priser – helt enkelt det mesta du behöver i det dagliga arbetet med djuren.

 

Du kan göra din beställning via:

  • Personlig service: 010-130 89 32
    Vardagar öppet mellan kl. 7.30-14.00
    Lunchstängt mellan kl 12.00-13.00
  • Fax: 010-130 89 89
  • E-post: order@kottforetagen.se
  • On-line: http://webbshop.kottforetagen.se/

Välkommen!

Allt fler kunder väljer vår budbilsservice för sina seminleveranser, varför?

• Tryggt

• Säkert

• Hållbart

Svenska Köttföretagens budbil trafikerar Skåne, Halland och Östergötland två gånger i veckan, med leverans måndagar och fredagar.

Budbilen är en tempererad bil som håller samma lagringstemperatur som rekommenderas hos kund. (17-18 grader).

Budbilen stannar i dagsläget på 12 olika utlämningsställen där du som kund enkelt kan hämta upp beställd semin. 

Läs mer: www.kottforetagen.se/budbil

Svenska Köttföretagen, Vasagatan 29 . 541 31 Skövde
tel 0500-48 30 65 . info@kottforetagen.se . kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.