Ett skepp kommer lastat...

...med tre grymma producenter: Lucy Margaux, Tom Shobbrook & Jauma wines. Från tre olika områden i South Australia har vinerna efter månader i kyld container på båt äntligen landat ute på vårt lager!! Alla har en viktig del i den naturliga vinrevolutionen 'down under' och med olika druvor och den lokala terroiren har de skapat egna unika uttryck. 

Först ut var Tom Shobbrook och Anton van Klopper (Lucy Margaux) som började odla druvor och göra vin utan kemikalier och konstgödning redan kring 2002. James Erskin (Jauma Wines) började sin resa som kock för att därefter intressera sig i för vin, och arbeta som sommelier.  2010 blev James bästa sommelieren i Australien (!!!) och det var nu trions vägar korsades. James älskade Tom och Antons viner, framför allt för att de var fräscha och balanserade utan tillsatt syra (och all annan skit som är tillåtet i vin) som annars generellt var överrepresenterat i vinerna han hade smakat från Australien. De bestämde sig för att göra vin tillsammans och åka ut på en turné under namnet  "Natural Selection Theory" för att inspirera flera människor att dricka dessa viner utan tillsatser! De första vinerna de skapade tillsammans gjordes på damejeanne som sen målades vackra och såldes till glada entusiaster. Känslan var att om alla hjälps och och delar erfarenheter så kommer man så mycket längre här i livet!

 

Från 2010 till idag har det hänt mycket och alla tre har etablerat sina egna projekt. Tom i Barossa Valley/ Flaxman Valley, Anton i Adelaide Hills och James i McLaren Vale. Fortfarande är de goda vänner och delar erfarenheter med varandra men alla buteljerar sina egna viner. 

 

6 fl 1710 kr inkl frakt och Systembolagets påslag.

Lucy Margaux, Adelaide Hills

Anton von Kloppers viner är 100 % naturliga och han står för de mest underbart galna vinerna. Inga kemikalier what so ever varken i vingården, vinkällaren eller i vinerna. No So2. Han väljer att skörda tidigare än andra i området och gör aldrig 'pump overs' för att komma åt de friska elementerna i vinerna! Levande viner!

2019 Lucy Margaux ’Tête d'oeuf (Sauvignon) Blanc’  
100 % Sauvignon Blanc, avstjälkat. Skalen får ligga kvar under jäsningen i ca  2 veckor innan druvorna pressas. Lagras sedan på 680L keramik ägg. Robert Surmanns vingård som ligger i Totness, 25 år gamla stockar som växer i svart sandig jordmån och schist.  

2019 Lucy Margaux ’Out of Control Pinot Noir’ 
100 % Pinot Noir Picadilly Valley. Rankorna växer i röd lera och sandsten. Vinet jäser hela klasa med 8-10 dagar på skalen. 20 % av druvorna kommer från Rober Surmanns vingård som består av svart sandjord och schist. Lades om till eko-odling för 8 år sedan och visar upp mycket goda resultat.

 


Tom Shobbrook, Barossa Valley/ Flaxman Valley

Tom hyser stor respekt för naturen och är mycket mån om att arbeta med och inte emot den. Efter vinmakarutbildning reste han till Chianti och arbetade hos Riecine under 5 år. Tillbaka i Barossa hittade han ingen som han ville arbeta hos och så småningom började han göra sitt eget vin av druvorna från sina föräldrars vingårdar, Seppeltsfield. Allt konverterades sakta men säkert till biodynamisk odling (inte certifierad) och kreativiteten flödade. Tyvärr valde hans föräldrar att sälja vingårdarna 2019 för att köpa ett hus vid havet. Tom ger inte upp så lätt utan har börjat om med 2 hektar egen mark i Flaxman Valley och genom sina goda kontakter köper han in druvor och fortsätter att göra fantastiska viner. Han använder sig av en blandning av betongtankar (som står utomhus), keramik ägg och stora använda australiensiska träfat. 

Toms viner är en blandning av hans tid i Italien och hans förståelse och respekt för vingårdarna som han idag arbetar med. Kunskapen han besitter om vinregionen är nästan att likna vid ett uppslagsverk. Nivån av intresse och kärlek för sitt arbete syns tydligt i hans viner som representerar platsen de kommer från på ett unikt sätt.

2019 Shobbrook 'Poolside'             
100 % Syrah i rosévariant. Lätt pressad i hela klasar. Buteljerad samma år som skörd.

 

2017 Shobbrook ’Tommy Ruff’ 
50 % Syrah & 50 % Mourvèdre. Vinet som öppnar dörrarna till den här typen vin. Jäser med hela klasar för att komma åt fräschören i vinet.


Jauma (”Yaow-ma”) Wines, McLaren Vale

Drivs av James Erskin och tillsammans med Fiona Wood - som konsultar inom ekologisk odling. De odlar druvor i Basket Range, McLaren Vale, nära Adelaide i södra Australien. James har en bakgrund inom matlagning, sommelleri och är utbildad inom "Agricultural science specialising in soil chemistry." 

Här växer Cabernet Franc, Grenache, Shiraz, Chenin Blanc and Gewürztraminer i en unik, uttrycksfull och kreativ stil från vingårdar i Seaview, Blewitt Springs, McLaren Vale och Clarendon. Allt skördas för hand och jäser med naturlig jäst och sedan 2015 kommer vinerna aldrig i kontakt med svavel. 

Det är inte helt enkelt att peka ut James vinmakarstil, men han lyckas alltid med att sudda ut linjen mellan "fun wine" och "fine wine". Vinerna är fulla av karaktär, fruktighet och textur med elegans, djup och struktur. 

Sedan 2016 buteljerar James's alla sina viner med kronkapsyl, oavsett om det är mousserande eller inte med inspiration från Japan & för att han tycker det känns lekfullt. 

2019 Jauma Wines ’A 1000 fires’   
50 % Muscat & 50 % Chenin Blanc. Båda druvorna ligger 2 veckor med skalen. 10 mån på fat.

2019 Jauma Wines ’Like Raindrops’ 
100 % Grenache från tre vingårdar: Lilies and Tullah in Mclaren Flat (sand på lera) och Wood som ligger i Clarendon som består av sandsten med hög järnhalt.


För att beställa Aussie Wines lådan (eller plocka ihop en egen låda? Eller andra lådor...) gå in på Privatimport via Systembolaget. Här hittar du uppdaterad prislista!

Handla vin direkt från butikshyllan? 7 Fuentes från Suertes del Marques på Teneriffa  hittar ni i över 100 butiker. Enkelt sett att hitta vilka viner som finns kvar i butik = sök på wine trade i sökrutan på Systembolagets hemsida. 

facebookinstagram