Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Först ut i Bohuslän!

Nu är Strömstad, som första kommun i Bohuslän, valbar i tillståndsguiderna på verksamt.se. Detta för att Strömstad kan erbjuda e-tjänster till företag där de bland annat kan registrera sin livsmedelsverksamhet.

Verksamt.se är en tjänst som drivs gemensamt av Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Här samlar myndigheterna information och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av.

Just nu kan företag som ansöker om tillstånd för livsmedelsverksamheter samt serveringstillstånd söka dem digitalt. Fler e-tjänster är planerade att lanseras framöver för att underlätta för företag.

Använd våra nya e-tjänster:


Många nya företag i Strömstad 2019

Strömstad rankas som nummer 14 i landet när det gäller flest nya företag per invånare 2019. Totalt startades 106 nya företag under 2019, det kan jämföras med 86 företag året innan.
Uppgifterna kommer från NyföretagarCentrum som varje år rankar landets 290 kommuner efter antal nyregistrerade företag per 1000 invånare i en särskild ”Nyföretagarbarometer”. Bland kommunerna i närområdet placerar sig endast Sotenäs framför Strömstad på 11 plats.
Under 2019 ökade nyföretagandet i landet med 9,4 procent. Motsvarande siffra för Strömstad är 23,3 procent. 

Nyföretagarbarometern är ett samarbete mellan NyföretagarCentrum Sverige och Bolagsverket, presenteras regelbundet statistik över nyföretagandet i Sverige och antalet nyregistrerade företag i alla Sveriges kommuner och län.

Se hela listan här


Ny näring på frammarsch i Skagerrak!

Digitalt nätverksmöte för algföretagare och andra som är intresserade av att följa utvecklingen av alger som  livsmedel. Tid: Fredag den 5 juni. Genomförs av Marint Gränsforum Skagerrak.

 Vi får lyssna till entreprenören Linnea Sjögren som 2004 startade Catxalot AB och som har blivit en viktig frontperson när det gäller att lyfta upp alger som en nyttig, smakrik och spännande ingrediens i matlagningen. Linnea kommer bl.a pratat om näringsinnehåll

 Göran Nylund från KosterAlg driver ett spännande företag som är en avknoppning från den forskning som han och några kollegor bedrivit på Tjärnö och som skördar från odlingen uti Nationalparken. Göran kommer att berätta om läget kring forskning och näring.
 
Vi får även lyssna till en skörderapport från Bohus Seacultur som har sin odling vid Gåsö utanför Lysekil Sven Sahlin en av grundarna är nöjd med året skörd.
 
Anna Wangan är en nybliven entreprenör som satsar på tång och hälsa hennes företag heter Tångkullan och kopplar an till att hon kommer från Dalarna men driver sin verksamhet främst från Orust men samarbetar också med Catxalot

Vi har också med oss 2 UF företag ett Crispy Sea UF och Taco Tejp UB från Norge som berättar om sin resa med alger under året som gått.

Varmt välkomna om ni vill vara med!
Mer info och anmälan här


Danska, norska och svenska Ostronföretagare träffades digitalt

Projektet Marint Gränsforum Skagerrak bjöd in företag till en digital träff för att informera om forskningsläget och olika projekt som pågår och planeras.

Bl.a. är ett odlingsprojekt som startar i höst. Genom att föda upp platta ostron (Ostrea Edulis) på olika, vattendjup och i olika utrustning ”korgar” hoppas man få fram vilket djup och utrustning som är mest produktiv och hållbar.

Marint Gränsforum Skagerrak försöker även få med norska företag då detta skulle bli ett bra komplement till de svenska försöksområdena. Att få med norska företag innebär export av ostronyngel och det är intressant. Genom samverkan över gränsen i Skagerrak kan näringen stärkas och företagen hjälpas åt att utvecklas.

Näringen har drabbats hårt av Coronapandemin och försäljningen har nästan upphört mot restauranger. Några företag har ökat sin försäljning mot butiker och försäljningen har försiktigt börjat att öka, men tappet är fortfarande stort. Flera företag satsar med ombyggnad och utbyggnad för att vara klara för marknaden när den återvänder.

Åsa Hardin som driver Kalvö ostron visade en film och berättade om sin verksamhet med ostronturism.

https://youtu.be/rBF15lVvL8o

Ny träff blir i september, så då ges ny möjlighet att vara med.


Statens ansvar för sjuklönekostnader förlängs

Det statliga stödet för att täcka arbetsgivares sjuklönekostnader på grund av coronaviruset förlängs med två månader. Det innebär att alla arbetsgivare får ersättning för hela sjuklönekostnaden i april, maj, juni och juli.
Frågor och svar sjuklönekostnader


Ny nationell företagsakut

Här kan du få kostnadsfri rådgivning till företag i hela landet som drabbats ekonomiskt av covid-19. Du som har akuta problem i ditt företag med anledning av covid-19 kan vända dig till stödtjänsten Nationella Företagsaktuten som hjälper dig bland annat i frågor rörande stöd och regelverk, finansiering, personal, juridik och hälsa. 

Ring 010-241 13 00 eller fyll kontaktformuläret.

Se en film om nationella företagsakuten här

Mer info


Kompetensutveckla dig eller din personal

Verksamt.se har samlat utbildningar på olika nivåer som kan göras online och om du funderar på kompetensutveckling för dig eller för dina anställda. 

Verksamt.se

Tillväxtverket ställer sig positivt till arbete med kompetensutveckling under arbetsbefriad tid vid korttidsarete, då näringslivets kompetensförsörjning är en avgörande tillväxtfråga på lång sikt.

Läs mer om kortidsarete och kompetensutildning på Tillväxtverkets hemsida

 


Stärk ditt företag med Personalstark

Personalstark är en webbplats som är utvecklad för dig som vill utveckla ditt företag genom ny kompetens eller befintlig personal.

Här hittar du guider, mallar och tips som gör det enkelt att komma igång och arbeta strategiskt med att hitta nya medarbetare, men också att utveckla de medarbetare som ni redan har.

Stärk ditt företag - Personalstark guidar dig!


Utbildningsakuten för besöksnäringen

Region Skåne har samlat utbildningar, distanskurser och gratis onlineutbildningar som du kan påbörja redan idag. 

Här har Tourism in Skånes samlat tips anpassade för dig i besöksnäringen. Varje underrubrik listar kurser och vi berättar vad det är för slags kurs, om den är gratis eller ej samt vilket språk den är på.

Läs mer


Gör vår enkät om företags kompetensbehov i Strömstad!

Som nämnts i tidigare Nyhetsbrev så har Strömstad tillsammans med andra hårt drabbade kommuner i norra bohuslän en dialog med Västra Götalandsregionen. Detta för att diskutera hur vi kan överbrygga krisen med olika åtgärder. En möjlig åtgärd är att erbjuda utbildningsinsatser för företagspersonal i olika branscher. 

Vi arbetar därför nu med att kartlägga företagens kompetensbehov i Strömstad.

Väldigt tacksamma om ni kan svara på vår enkät. Det är 7 snabba frågor så tar inte lång tid. 

 Gör enkäten här 


FRÅN WEBBEN

Företagarhjälpen Fyrbodal

Företagarhjälpen är en kostnadsfri rådgivningstjänst för dig som driver företag i Fyrbodalsregionen och som påverkas av Corona-pandemins konsekvenser.
Läs mer

 

 

Skyltmatrial i Coronatider

På kommunens hemsida har vi samlat skyltar och affischer med viktiga budskap från svenska myndigheter som kan sättas upp på relevanta platser.
Här kan du ladda ned matrialet

Regler för restauranger och krogar

Folkhälsolsomyndigheten har sammanställt frågor och svar för nya regler för restauranger och krogar. 

Frågor och svar

Strömstad levererar!

Aktörer i Strömstad som under rådande omständigheter hjälper till med inköp, har avhämtning och hemleverans av mat och andra varor.
Läs mer

 

Håll dig uppdaterad!

Vi uppdaterar kontinuerligt vår sida för dig som företagare med aktutell information om coronakrisen.
Läs mer

Kostnadsfri nulägesanalys!

Navigera och parera. Gå från tanke till handling på 30 dagar. Connect ger er möjligheten att göra en genomlysning av er verksamhet för att konkretisera ert nuläge och diskutera möjliga vägar framåt. Läs mer

 

 

Företagsakuten

Företagsakuten fyrbodal erbjuder gratis rådgivning för företag med utmaningar till följd av Coronakrisen

Läs mer

Governmental support to companies in the Corona situation

Business Sweden har sammanställt information om regeringens olika stödpaket på engelska

Läs mer

Räkneverktyg från företagarna

Företagarna har tagit fram användbara verktyg för att räkna hur ditt företags kostnader sänks med korttidsarbete och sänkta arbetsgivaravgifter.
Räkna ut arbetsgivaravgifter

Räkna ut korttidspermetering
Företagslots

Strömstad Kommun har temporärt förstärkt stödet till näringslivet med en företagslots för hjälp och vägledning kring de lokala, regionala och nationella stödinsatser som finns.

Välkommen att kontakta
Leon Eriksson
Företagslots
Telefon 0766-977641 (Telefontid 8.00-12.00)
E-post leon.eriksson@stromstad.se


Övrig kontakt

Allmänna frågor, tillståndsfrågor (livsmedel, miljö, bygglov, alkohol):

Kommuncenter,
0526 - 190 00, kommuncenter@stromstad.se

Frågor vattenbruk och marina näringar:
Ingela Skärström
0705-815723
ingela.skarstrom@stromstad.se

Markförfrågningar och företagsetableringar:
Kristin Ulfstad, mark- och exploateringschef,
0526 - 191 54, kristin.ulfstad@stromstad.se

Mats Brocker, kommundirektör,
0526 - 190 10, mats.brocker@stromstad.se

Övriga frågor, näringsliv:
Åsa Massleberg, turistchef,
0526 - 190 30, asa.massleberg@stromstad.se


facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.