Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV JUNI 2020

Ökad försäljning av livdjur och semin

Försäljningen av livdjur minskade med 2,5% i maj jämfört med föregående år. Från årets början har försäljningen ökat med 5,6%. Ämne är den största kategorin och står för 48% av volymen. Försäljningen av dräktiga djur fortsätter att minska. Försäljningen av obetäckta är oförändrad.

https://www.kottforetagen.se/statistik-livdjursforsaljning.html

Seminförsäljningen minskade med 1,0% i maj, men har ökat med 2,5% från årets början. Försäljningen av semin från moderraserna ökade med 1,1%, medan försäljningen av faderraserna minskade med 1,2% i maj.

https://www.kottforetagen.se/statistik-seminforsaljning.html

Tommy Ögren vald till ny ordförande i Svenska Köttföretagen

Svenska Köttföretagen har valt en ny styrelse inför kommande verksamhetsår. Ny ordförande efter Johan Andersson blir Tommy Ögren, ägare av bland annat Skövde slakteri. I övrigt är styrelsen oförändrad. Läs mer!

Nyheter från avelsbolagen

Topigs Norsvin har startat en Facebook sida för sina Sverige kunder. https://www.facebook.com/TopigsNorsvinSverige/?ref=br_rs

Nya genetiska framgångar för DanBreds genetik de sista fyra åren. Smågrisöverlevnad och kullstorlek ökar. Framgång för slaktgrisegenskaper som foderförbrukning, daglig tillväxt och köttprocent. Läs mer här: https://danbred.com/produktivitet-og-oekonomisk-fremgang/

En studie utförd av Seges Avl & Genetik visar att korsningseffekten ensam kan ge upp till 1,5 fler smågrisar per kull. Läs mer här: https://danbred.com/krydsningsfrodighed-giver-stoerre-kuld-i-danbred-produktionsbesaetninger/?not-found=1

Har ditt suggantal ändrats?

Har du ändrat ditt suggantal (SIP) ska detta rapporteras in via ändringsblankett som finns på vår hemsida (https://www.kottforetagen.se/genetik.html).

SIP (suggor i produktion) räknas enklast fram genom att ta antal grupper gånger antal suggor per grupp

Jordbruksverket startar blogg om Livsmedelsstrategin

Den svenska maten – är en ny blogg om livsmedelsstrategin från Jordbruksverket. Här kan du läsa om händelser och nyheter i arbetet med att uppfylla livsmedelsstrategins mål.

SLV berättar om hur de främjar en ökad och hållbar matproduktion, en god djurvälfärd och en levande landsbygd i hela Sverige. Detta kryddar vi med nedslag i vad som sker i andra aktörers aktiviteter, nyheter och omvärldsbevakning, eftersom livsmedelsstrategin täcker hela livsmedelskedjan och en mängd aktörer och myndigheter.

Blogginläggen är personliga och ett ledigare sätt att berätta om det som händer inom livsmedelsstrategin.

Besök bloggen här!

Nyfiken på innovationer inom lantbruket

År 2015 avsattes 440 miljoner till innovationssatsningen EIP-Agri inom landsbygdsprogrammet. Syftet med innovationsstödet är att stärka konkurrenskraften och hållbarheten inom jordbruk, trädgårdsnäring och rennäring.

Innovationerna kan vara en ny produkt, en ny metod, en ny form av tjänst, en ny produktionsprocess, ett nytt sätt att nå marknaden eller ett nytt sätt att organisera arbete. Här kan du läsa mer!

Semintips i sommarvärmen

Nu kommer värmen och vi måste fokusera på lite andra saker än under övriga årstider vid hantering av semindoser. Tänk på att alltid ha TEMPERATUREN i fokus, men även HYGIEN och STÅBRUNST.

 • Tänk på att hålla rätt temperatur på semindoserna i alla led
  - vid leverans, vid förvaring och vid seminering.
 • +18°C är en bra rikttemperatur.
 • Sätt aldrig doser i direkt solljus.
 • Kontrollera regelbundet att ditt klimatskåp håller den temperatur som visas.

Avvänjning utan zink 2022

Handlingsplan Zink är ett gemensamt projekt där branschen och myndigheterna samarbetar för att hitta alternativ till användning av zink i fodret till nyavvanda smågrisar för att underlätta avvänjningsproblem.

Det övergripande målet i handlingsplanen är att förbudet mot veterinärmedicinska läkemedel med zinkoxid inte ska medföra ökad sjuklighet hos nyavvanda grisar eller ökad användning av antibiotika. Detta ska nås med en så låg ökning av produktionskostnaderna som möjligt. 

Läs mer om handlingsplan zink!

Besök även http://www.utanzink.se 

Fallande grispriser i EU

På grund av den rådande situationen med Covid 19 så pressas priserna på griskött i EU. Då slakterier håller stängt eller har en kraftigt reducerad slaktkapacitet på grund av sjuka medarbetare blir grisarna kvar på gårdarna. 

Många länder rapporterar om ökade slaktvikter på 4-5 kg under våren. En stängd restaurangmarknad och uteblivna turister har resulterat i att även specialprodukter som Parma , Iberico och spädgrisar går inte att sälja nu och Copa har begärt Privat lagring av vissa produkter.

Även i England är det lockdown, men engelsmännen lagar mat hemma nu och frossar nu i bacon vilket leder till att konsumtionen har ökat med 30 %. Engelsmännen är liksom den svenska konsumenten bestämd över att de ska vara grisar som är uppfödda i det egna hemlandet. 

Inbjudan till ny prövningsomgång

Nu är det dags att anmäla årets tjurkalvar till Köttrasprövningens prövningsomgång 2020/2021.

Anmälan av tjurar till individprövningen skall ske till Sven-Åke Lövgren, Skånesemin senast den 29 maj 2020. Klicka på länken nedan för inbjudan och anmälningsblankett.

Varmt välkommen med din anmälan! 

Inbjudan till individprövningen 2020-2021

Årets topplistor för svensk grisproduktion!

Gård & Djurhälsan följer den digitala trenden och kommer presentera årets Topplistor inom grisproduktion för 2019 på Gård och Djurhälsans facebook sida och hemsida. Den totala listan kommer också att finnas tillgängliga i nr 5 av Grisföretagaren. 

Pristagarna kan ses löpande Här!

Beställ semin och förnödenheter online!

I vår webbshop hittar du semin och förnödenheter av god kvalitet till konkurrenskraftiga priser – helt enkelt det mesta du behöver i det dagliga arbetet med djuren.

Du kan göra din beställning via:

 • Personlig service: 010-130 89 32
  Vardagar öppet mellan kl. 7.30-14.00
  Lunchstängt mellan kl 12.00-13.00
 • Fax: 010-130 89 89
 • E-post: order@kottforetagen.se
 • On-line: http://webbshop.kottforetagen.se/

Välkommen!

Allt fler kunder väljer vår budbilsservice för sina seminleveranser

• Tryggt

• Säkert

• Hållbart

Svenska Köttföretagens budbil trafikerar Skåne, Halland och Östergötland två gånger i veckan, med leverans måndagar och fredagar.

Budbilen är en tempererad bil som håller samma lagringstemperatur som rekommenderas hos kund. (17-18 grader).

Budbilen stannar i dagsläget på 12 olika utlämningsställen där du som kund enkelt kan hämta upp beställd semin. 

Läs mer: www.kottforetagen.se/budbil

Glad sommar från oss alla!

Svenska Köttföretagen vill önska Er alla en glad och härlig sommar. Vi är tillbaka med vårt nyhetsbrev i början av september. Då får du även träffa vår nya kommunikatör Kerstin Gauffin som presenterar sig lite mera. Kerstin tar över efter Sara Hoff, som nu lämnar företaget.

Svenska Köttföretagen, Vasagatan 29 . 541 31 Skövde
tel 0500-48 30 65 . info@kottforetagen.se . kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.