ActiLeg informerar. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Juni 2020

Hej ##firstname##!

Nu känns det som att sommaren är här, trots en något trevande inledning!
Det är väl tillåtet att glädja sig åt det, trots alla tragedier och svårigheter som Coronaviruset har orsakat. Vi håller fysiskt avstånd och tvättar händerna ofta och noga, eller hur?

Läs nedan om hur du den 16/6 och 30/6 gratis kan testa virtuella resor i din egen PC, nu när fysiska resor är svåra att genomföra.

Sommarglädje

Tack till alla er i vården och övriga läsare!
En stor entusiasm och ett starkt driv kännetecknar många inom äldrevården och övriga vården idag! I svåra tider ställs extra stora krav på våra vårdverksamheter och jag blir imponerad av den energi som många uppvisar i arbetet med våra seniorer.
Tack till alla er som verkligen vill hjälpa era medmänniskor och skapa en bra vardag för dem, och för ert positiva bemötande vid våra kontakter!
Vi önskar alla läsare en riktigt skön sommar,  hoppas att just din sommar blir precis så som du vill ha den!Innehåll:

  • Effekter av ensamhet, tidningsartikel 28/5-20
  • Fysiska aktiviteter: "Hjärnan vaknar"
  • Tristess, mycket inomhus idag på äldreboenden
  • Bra balans för färre fallskador
  • Gratis test: virtuella resor i din PC, den 16/6 och 30/6
  • Extra försiktighet vid leverans
  • Informativa och lättsamma filmer
  • Hjälp en kompis

Ensamhet på äldreboendet

Att vi påverkas av ensamhet är väl helt naturligt, det kan till och med leda till fysiska effekter enligt en artikel i Svenska Dagbladet den 28/5-20.
I artikeln kan man läsa att ensamhet påverkar vår kognitiva förmåga, även på kort sikt: vi minns sämre, blir sämre på problemlösning och på att hålla fokus.

Vi kan också läsa att aktiviteten i hjärnans smärtcentrum är högre hos dem som känner sig socialt bortstötta än hos andra, enligt forskare. Forskare har även sett bl.a. att gener kopplade till inflammation tenderar att vara aktiverade. En slutsats enligt artikeln är att motståndskraften mot sjukdomar blev sämre.

Forskare har också sett att det fanns en korrelation mellan upplevd ensamhet och sämre sömn, högre upplevd stress och högre nivå av stresshormonet kortisol.

Våra kommentarer: Det är så viktigt att skapa gemensamma aktiviteter: tillsammans är bäst, vilket var en utgångspunkt när vi skapade ActiLeg! Just att få cykla tillsammans är en nyckelegenskap hos ActiLeg och vi ser det som en viktig grund för att kunna skapa fysisk aktivitet vid ofrivillig ensamhet orsakad av demenssjukdom och kognitiv svikt. Se filmen om varför ActiLeg finns, starta den med play-knappen i bilden som kommer upp.


Fysiska aktiviteter: "Hjärnan vaknar"

En intressant rapport har kommit från Nestor FoU-center, som arbetar med forskning och utveckling med äldre i fokus.
Rapporten handlar om hemtjänstens roll och möjlighet att stötta hälsofrämjande vanor bland sina omsorgstagare. Syftet med rapporten är att bidra med kunskap om vilka förutsättningar som kan vara viktiga för att hemtjänst ska kunna stödja hälsofrämjande vanor. Ett urklipp:

Vår kommentar: detta stämmer helt med erfarenheter från en vårdgivare som använde ActiLeg i vården av en äldre: "Hela sinnet har vaknat" berättar han i en av våra kundfilmer. Se filmen.


Tristess, mycket inomhus idag på äldreboenden

Bild från Pixabay

 Tänk om det fanns ett sådant hjälpmedel....

Lågtråkiga dagar, mycket stillasittande inomhus, svårt med aktiviteter...

Nu är det viktigare än någonsin att skapa rörelseträning inomhus på våra äldreboenden. Många extra svårigheter att komma ut och röra på sig finns i dessa virustider. Personalen kan behöva inomhushjälpmedel som snabbt kan plockas fram till den person som behöver röra på sig, samtidigt som det skall vara roligt och enkelt. Inget krångel med att förflytta sig till en träningslokal, om sådan ens finns, utan  en trevlig gemensam liten rörelseövning där personen sitter i sin trygga fåtölj eller en vanlig stol. Då blir det en trivsam och nyttig aktivitet med en lugn och anpassad liten övning. Sedan flyttas redskapet enkelt till nästa plats där någon vill röra litet på sig, enkelt för både pensionär och personal. Det kan ju även vara en liten stund på en balkong eller uteplats, vid trevligt väder.

Undrens tid är inte förbi: kolla här!

Klicka på bilden, se filmen från Rydsgården i Skurup

För oss nördar: hur ActiLeg blev till.


Bra balans för färre fallskador

Klicka på bilden för en kort demofilm med balansövning

Treax-plattorna gör det roligt och stimulerande att träna balans, koordination och reaktion. Speciellt uppskattas den direkta återkopplingen via de inbyggda lysdioderna, som kan lysa i olika färger. Mer tyngd på en platta ger fler tända dioder, så det blir enkelt att jämföra tyngden/belastningen på vänster- respektive högerplattan vid balansövning. Man kan även träna sin posturala balans, framåt/bakåt, samt sin reaktionsförmåga (se en kort och bra övning).

Treax-plattorna kan således ställas in i olika lägen och för olika funktioner, beroende på vad man vill träna för tillfället.


Gratis test: virtuella resor i din PC, den 16/6 och 30/6

Res virtuellt med Memoride till kända platser, i Sverige eller utomlands.
Skapa trevliga temakvällar med "utflykter" på storbild, till platser som tittarna känner igen. Stadsutflykter, semesterorter, tidigare bostadsorter, med mera. Engagemanget blir ofta påtagligt i gruppen. Platser väljs med hjälp av Google som har filmat gatu- och landskapsvyer i många olika länder.
Nu kan du prova Memoride via Internet, helt gratis (se nedan).

Memoride och ActiLeg visas på mässa

Prova Memoride via Internet
Memoride kan användas helt fristående, men kan även kombineras med ActiLeg. Två separata produkter som kompletterar varandra mycket bra!

Den 16/6 och 30/6 kan du testa Memoride gratis i Sverige, via Internet!
Besök till exempel tidigare och nuvarande bostadsorter, bekanta semesterplatser, Paris, New York, London eller andra orter: vi hjälper er gärna via telefon.

1: Registrera dig för test via denna länk. Längst ned anger du i rullgardinsmenyn datumet för test (det finns två alternativ för Sverige).

2: Maila eller ring oss dessutom, för att få länkar till en del information i förväg, samt inloggningsinformation.


Extra försiktighet vid leverans

I dessa virusdagar är vi väl alla extra försiktiga. Fysiskt avstånd vid kontakter med andra (inte minst äldre), att hålla sig hemma vid minsta sjukdomskänsla, tvätta händerna ofta och noggrannt, etc. Vi har väl alla hört många goda råd och anvisningar, inte minst från myndigheterna.

Vi spritar ActiLeg med ytdesinfektionssprit och torkar av den, samt ger den en extra och skyddande paketering, innan leverans nu i virustider.
Som i vanliga fall levererar vi personligen med egen försiktig transport, samt stannar utanför entrén och håller avstånd nu vid besöksförbud.

Spritning och avtorkning innan leverans

Nyspritad och skyddad ActiLeg, klar för leverans
ActiLeg-leverans utanför entrén i virustider

Gillar du informativa och lättsamma filmer?

I så fall bara måste du kolla in våra kundfilmer, där kunder berättar om sina upplevelser av våra lösningar för rörelseträning/gemenskap, balans- och reaktionsträning, m.m.
Ett smakprov från Lund: Memoride reseupplevelser samt ActiLeg, i kombination med varandra!
Vad sägs om gemenskapen i Södertälje, eller den härliga och glada cykelturen med gamla minnen från Åland!


Hjälp en kompis

Tack för att du läser brevet, du kan tipsa en vän om det eller dela det nedan!

facebooklinkedintwitter

Om du inte vill få fler nyhetsbrev från oss så kan du avregistrera dig här nedan.


ActiLeg AB, Träffgatan 2, 136 44  Handen
Tel: 0702-838365        e-post: info@actileg.com       Hemsida

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har visat intresse för våra produkter, är kund till oss eller för att vi tror att det kan vara intressant för dig. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.