Läs i en webbläsare ›› http://gantrack.com/t/pm/3205757151479/

Bredsjö Mjölkfår kammade hem titeln Årets Fårföretagare 2020

Vi vill uppmärksamma detta ovanliga och mästerliga fårföretag just nu. Nu när Lena och Lars-Göran som startade verksamheten fortfarande är aktiva, samtidigt som nästa generation arbetar i företaget för att göra sig redo att driva det vidare mot nya utmaningar och kulinariska höjdpunkter.

Bredsjö Mjölkfår som ligger i Bergslagen är ett företag med ekologiskt jordbruk, mjölkfår och tillverkning av fårost.

Gårdsmejeriet som ystar hantverksmässiga fårostar startades redan 1987, och man har genom uthålligt och långsiktigt arbete i både med- och motvind byggt upp en trogen kundkrets inom både restaurang och handel. Idag tillverkas ungefär 4000 kg ost per år, och fem personer jobbar i företaget. Den yngre generation är med och jobbar på gården, och tänker ta över och driva och utveckla företaget vidare. Gården har även en välbesökt restaurang som årligen tar de emot ca 25000 besök, både privatbesökare och gruppresor. Mejeriets mest berömda ost är den prisade långlagrade blåmögelosten Bredsjö Blå.

Från vänster stående Emelie Böhl som arbetar som djurskötare sedan 10 år tillbaka och Sara Staffare som är dotter i familjen, utbildad sommelier och kombinerar ansvaret för besöksdelen med arbete med djur och mejeri. Sittande har vi först Lena Hall som främst ansvarar för mejeri, lager och kontorsarbete, men som också arbetar med djurskötsel. I mitten har vi Lars Göran Staffare som främst arbetar med djur och jordbruk, något som föll sig ganska självklart då han arbetade som veterinär innan får blev hans stora nöje i livet. Sist har vi Carl Johan Granqvist som är nationalekonom i grunden samt utbildad sommelier. I företaget arbetar han med det mesta och fokuserar nu på att lära sig de olika delarna i företaget för att framåtkunna ta över gården tillsammans med Sara.

Foto Frida Edlund | Hämta bild ››

Juryns motivering

Bredsjö Mjölkfår är ett fårföretag som visat enastående uthållighet och målmedvetenhet. Ett av landets äldsta nu verksamma gårdsmejerier, och ett av få som ystar av fårmjölk.

Med ett stort kunnande och känsla för marknaden har de ridit ut många stormar, och lyckats göra sina produkter kända över hela Sverige. Bredsjö Mjölkfår visar dessutom ett imponerande ekonomiskt resultat, och alla kurvor pekar uppåt.

Vi vill uppmärksamma detta ovanliga och mästerliga fårföretag just nu. Nu när Lena och Lars-Göran som startade verksamheten fortfarande är aktiva, samtidigt som nästa generation arbetar i företaget för att göra sig redo att driva det vidare mot nya utmaningar och kulinariska höjdpunkter. Bredsjö vore inte vad det är utan Bredsjö Mjölkfår, och Sverige vore fattigare utan deras fantastiska ostar.

Om Årets Fårföretagare 2020

Bredsjö Mjölkfår vann årets titel i hård konkurrens med tio nominerade fårföretag från hela Sverige. Möt de andra nominerade här.

Svenska Fåravelsförbundet i samarbete med förbundets lokalföreningar och tillhörande rasföreningar står bakom utmärkelsen.

Magnus och Margareta Håård i Skaraborg har tilldelats Fåravelsförbundets Speciella Pris

För deras fantastiska arbete med att återinföra svensk fårsemin.

Många stora framsteg görs av enskilda eldsjälar. Förbundet önskade en svensk fårseminverksamhet – Magnus och Margareta skapade det!

Med stort personligt engagemang och gedigen kunskap har de byggt upp seminverksamheten. Förutom all kunskap så har de också gjort det mesta av det praktiska arbetet med samling, distribution och administration. De har helt enkelt gjort ett storartat arbete!

Om inte Magnus och Margareta hade tagit tag i frågan om fårsemin i Sverige hade vi inte haft någon seminverksamhet idag. Därför får de priset!

Foto Mika Väisänen | Hämta bild ››

Svenska Fåravelsförbundets Speciella Pris delas ut en gång per år för berömvärda insatser inom den svenska fårnäringen.


facebooktwitterinstagramyoutube

http://gantrack.com/subscription/unsubscribe/