SENASTE NYTT OM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING
Har du problem med visningen? Se e-nytt i online i din webbläsare →

2020-05-11

Läs årets produktbroschyr >>

Tremedias e-nytt i ny skrud ;-)

Vi har uppdaterat utseendet på vårt e-nytt inför detta numret och vi hoppas att du gillar det du ser! Innehållet är detsamma: Intressanta och utvalda nyheter för dig som är studie- och yrkesvägledare och/eller har intresse för karriärvägledning och coachning.

Har du synpunkter eller önskemål på vad vi kan ta upp så hör gärna av dig till anna@tremedia.se

 

Följ oss gärna på Facebook
och besök vår hemsida med webbshop!

FacebookHome Page
 

Så påverkas syv av coronakrisen:
”Finns en stor oro”

Studie- och yrkesvägledare berörs hårt av coronapandemin. De som är friska och hoppar runt på flera skolor befinner sig i en tuff situation, menar studie- och yrkesvägledaren David Spak.
– Oron verkar vara störst bland de som arbetar på flera skolor, säger han.

 
Läs mer på skolvarlden.se →
 
 

Inspelat webbinarium om studie- och yrkesvägledning på distans

E-vägledning – utmaning eller möjlighet?

Vill du utveckla din kunskap om vägledning på distans? Se föreläsningen från Skolverkets webbinarium som hölls i april 2020. Webbinariet arrangerades i samverkan med Högskolan Väst.

 
Läs mer och se det inspelade webbinariet på skolverket.se →
 
 
https://tremedia.se/wp-content/uploads/2020/04/NB_2020_uppdaterad-200429.pdf
 

Rapport:
De 10 högst rankade arbetsplatserna

Här är de tio högst rankade företagen när svensken får välja arbetsgivare enligt en rapport från bemanningsföretaget Randstad:

1. Ikea
2. Volvo Cars
3. Volvokoncernen
4. Sveriges Television
5. Sveriges Radio
6. Polisen
7. Uppsala Universitet
8. Försvarsmakten
9. WSP
10. Ica

 
Läs mer på www.svd.se →
 
 

Arbetslösheten fortsätter uppåt i krisen

Ökningstakten i antalet inskrivna arbetslösa tilltog ytterligare i april. Särskilt snabbt ökade antalet öppet arbetslösa.

I slutet av april var antalet inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen 419 000 personer. Det är 81 000 fler än ett år tidigare. Under samma period ökade arbetslöshetsnivån med 1,4 procentenheter till 8,1 procent.

Av de totalt 419 000 inskrivna arbetslösa var närmare 245 000 inskrivna som öppet arbetslösa. Det är 71 000 fler än i fjol.

 
Läs mer på arbetsformedlingen.se →
 
 

10 miljoner kronor i nytt statsbidrag för utveckling av branschvalidering som ska främja kompetensförsörjningen

För att främja kompetensförsörjning och kompetensutveckling har regeringen beslutat om en förordning om statsbidrag för utveckling av branschvalidering.

– Branschvalidering är ett viktigt verktyg i kompetensförsörjningen. Det kan både hjälpa arbetsgivare att lättare hitta den kompetens man söker och individer som har yrkeserfarenhet att få papper på att man har en viss kompetens. Det här kan komma till stor användning nu, i det svåra läge som råder på arbetsmarknaden, säger utbildningsminister Anna Ekström.

 
Läs mer på regeringen.se →
 
 

Högst utbildningsnivå bland kvinnor och i våra universitetsstäder

Flest högutbildade finns i våra storstadskommuner och residensstäder, samt i de kommuner som har ett universitet. Kvinnor är mer högutbildade än män, men fler män än kvinnor är forskarutbildade. Det visar ny statistik om svenska befolkningens utbildning 2019.

 
Läs mer på scb.se →
 
 

Hur påverkas lärlingsersättningen av corona?

Om undervisningen kan fortsätta på plats eller på distans, så betalas lärlingsersättningen ut som vanligt. Om skolan däremot stänger helt på grund av coronaviruset och inte kan bedriva någon form av undervisning, har studerande som beviljats lärlingsersättning inte rätt till ersättningen för den tid som skolan är helt stängd.

 
Läs mer på csn.se →
 
 

Extra ansökningsomgång för kurser och kurspaket inom yrkeshögskolan möjliggör snabb omställning för fler

I vårändringsbudgeten för 2020 föreslår regeringen att satsningen på kurser och kurspaket (korta utbildningar) inom yrkeshögskolan ska förstärkas för att tillgodose behovet av omställning på arbetsmarknaden.

 
Läs mer på regeringen.se →
 
 

Analys från MUCF: Fler unga riskerar att hamna i långvarigt utanförskap efter coronakrisen

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har analyserat hur coronakrisen påverkar ungas möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden.

I analysen utgår myndigheten från hur unga drabbades efter finanskrisen 2018-2010, och då särskilt unga som varken arbetar eller studerar.

– Coronakrisen kan leda till att fler unga hamnar i en situation med ett långvarigt utanförskap. Det är viktigt att rikta insatser och vidta åtgärder för unga som varken arbetar eller studerar. Sådana insatser leder till besparingar för samhället på lång sikt och att det minskar de ungas personliga lidande och ekonomiska utsatthet, säger generaldirektör Lena Nyberg.

 
Läs mer på mucf.se →
 
 

Gymnasiet förbereder hösttermin på distans

Gymnasieskolan planerar för nästa läsår och måste utgå från att distansundervisningen fortsätter. En av de stora utmaningarna blir då att lotsa in de nya eleverna, enligt Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

 
Läs med på svd.se →
 
 

Kostnadsfritt – Arbetsmaterial iGlappet

Intresset för publikationen iGlappet har varit stort! Tack för all repons!
På förfrågan från våra kunder kan du nu ladda ner kapitlet med arbetsmaterial kostnadfritt som pdf-fil (7 sidor).

 
Ladda ner arbetsmaterialet som pdf-fil (7 sidor) →
 
 
Läs mer och beställ boken iGlappet →
 
 

Så prioriterar Arbetsförmedlingen i krisen

Antalet varsel om uppsägning och antalet nya arbetslösa har ökat dramatiskt i spåren av coronapandemin. Vi befinner oss i den största krisen i modern tid. Arbetsförmedlingen vidtar nu en rad åtgärder för att hantera den snabbt stigande arbetslösheten.

Läget på arbetsmarknaden är allvarligt. Om utvecklingen fortsätter bedömer myndigheten att arbetslösheten kommer att vara runt 11 procent i mitten av sommaren. Det motsvarar ungefär 570 000 inskrivna arbetslösa.

– Osäkerheten är stor, men vi räknar med att krisen varar året ut och att effekterna blir långvariga, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar.

 
Läs mer på arbetsformedlingen.se →
 
 

Lärosätena ska arbeta aktivt med tillgodoräknande av tidigare utbildning eller yrkeserfarenhet

Coronaviruset innebär en stor utmaning för hela det svenska samhället, inte minst för hälso- och sjukvården. Många studenter inom till exempel lärar- och förskollärarutbildningar samt vårdutbildningar vikarierar för att avlasta verksamheter i vård och skola, och det är viktigt att utbildningstiden för studenterna inte förlängs i onödan. Därför får högskolor och universitet i uppdrag att utveckla och intensifiera arbetet med tillgodoräknande av tidigare utbildning och yrkeserfarenhet.

 
Läs mer på regeringen.se →
 
 
 

Aktuella digitala produkter

Digitala Jobbkort
Detta är en digitalisering av vår kortlek Jobbkort och innehåller 110 bilder/fotografier på människor inom vitt skilda arbetsområden. Tillsammans med bilderna levereras en handledning på hur du kan använda filerna och samtliga bilder är numrerade för att underlätta distansarbete.

FILMEN – Choice & Brainy möter framtiden
Det nya konceptet innehåller film, PowerPoint-bilder med elevuppdrag och en digital pedagoghandledning med teorianknytning till varje kapitel. Nu halva priset!

Att söka till högskolan: PowerPoint
Presentationen vänder sig till dig som arbetar som studie- och yrkesvägledare inom gymnasieskolan och komvux eller inom andra områden där du ansvarar för studieinformation till unga vuxna.

Här finns information för både utbildningar som startar innan 1 juni 2022  och utbildningar som startar efter juni 2022.

Eftergymnasiala studievägar: PowerPoint
"Eftergymnasiala studievägar" är en PowerPoint-serie för dig som ska presentera alla de möjligheter till studier som finns efter gymnasieskolan. Serien vänder sig till dig som arbetar som studie- och yrkesvägledare inom gymnasieskolan och komvux eller inom andra områden där du ansvarar för studieinformation till unga vuxna.

 
Tremedias samliga produkter →
 
 

Affischer från Tremedia

 

Följ oss gärna på Facebook
och besök vår hemsida med webbshop!

FacebookHome Page

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här →

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2020