Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

V 19, 2020

Nyhetsbrev

Välkommen till Hallands Släktforskarförenings nyhetsbrev! Vi kommer i fortsättningen att skicka ut snabba nyheter via e-post. Nyhetsbreven skickas till våra medlemmar samt till dom som har tecknat sig för utskicken. Mycket nöje med läsningen!Gå på kurs i höst!

Alla hoppas vi ju att livet ska återgå till det normala igen – så som det var innan corona bestämde sig för att hälsa på. Under förutsättning att förhållandena är acceptabla erbjuder vi nu ett kursutbud i höst för alla släktforskare. 

https://www.hallandsslaktforskare.se/kurser/Nytt i Medlemsportalen

Vår Medlemsportal är ett utmärkt hjälpmedel för alla våra medlemmar och innehållet utökas kontinuerligt. Det senaste tillskottet är Hallands landsbeskrivning 1729 för Fjäre fögderi. Innehållet är skannat så att det är sökbart. Du hittar det under fliken ”3 Städer, gårdar och torp”.

Nytt är också Onsala ägarlängder, under samma flik.
Är du medlem i Hallands Släktforskarförening men har ännu inte skaffat inlogg till Medlemsportalen?
Läs här hur du gör: https://www.hallandsslaktforskare.se/skapa-inlogg-till-medlemsportalen/
Helt nya medlemmar får sitt inlogg via kansliet.


Avskrivare

Antalet poster (födda, vigda och döda) passerade för ett tag sedan en miljon. Arbetet med att skriva av de halländska kyrkböckerna pågår fortfarande. Nyligen har vi fått två nya medhjälpare men ju fler vi är desto fortare kommer vi i mål. Vill du också hjälpa till? Det är både roligt och lärorikt. Kontakta kansliet via e-post info@hallandsslaktforskare.se eller telefon 035-12 82 72. 


Glad och tacksam medlem!

Vår medlem Staffan Törner utnyttjar sina medlemsförmåner till fullo och skriver till oss i ett mejl:
”Jag har tur som är medlem i Hallands släktforskare. En medlem, Christer Arvidsson, har renskrivit mantalslängderna för Getinge och Rävinge. Det underlättar mycket när man har svårt att tyda texterna. Det finns fler församlingar renskrivna och inte minst ”Hallands befolkning” = i stort sett alla fb, vb och db för Halland renskrivna och sökbara! Som medlem har man tillgång till dem via Hallands släktforskares hemsida!”


Är du en problemlösare?

I förra nyhetsbrevet efterlyste vi problemlösare, dvs några som kan hjälpa till att lösa andras släktforskarproblem i någon församling, som man är speciellt hemma i. Så här skrev vi:

Ser du andras problem som din egen utmaning? Då är du kanske den vi söker.
Ibland får kansliet förfrågningar om släktforskning från personer som kört fast och behöver hjälp. Den bästa hjälpen är oftast de som forskat länge i vissa församlingar och har stor kunskap om gårdarna och namnen där. Vill du dela med dig av din kunskap? Halland består av många församlingar så vi vill gärna ha kontakt med flera sakkunniga. Hör av dig till kansliet info@hallandsslaktforskare.se eller telefon 035-12 82 72 och meddela samtidigt vilken eller vilka församlingar du kan tänka dig att hjälpa till med.

Direkt fick vi flera svar, vilket vi givetvis är väldigt glada och tacksamma för, men Halland är stort och vi ser gärna att fler hör av sig! 


Digitala svenska dagstidningar

I förra nyhetsbrevet informerade vi också om att Kungliga biblioteket tillfälligt har öppnat upp möjligheten att läsa gamla svenska dagstidningar hemifrån via nätet. Detta gällde i första hand till och med april, men har nu förlängts till den 31 maj. Det är en fantastisk tillgång som många släktforskare utnyttjar. Den är så populär att man fortfarande kan ha lite problem med att komma in. Men ge inte upp – lyckas det inte direkt så prova igen lite senare.


Ny tjänst på nätet om dialekter

Dialektkartan har nyligen lanserats av Institutet för språk och folkminnen. Där kan du kan lyssna på olika berättelser om bl a lantbruksarbete och högtider, dvs med kulturhistoriskt värde, intalade på dialekt. Passa på och lyssna på hur dina förfäder pratade!
Inspelningarna som går att hitta genom Dialektkartan är framförallt gjorda mellan åren 1935–1970. De äldsta personerna som du kan lyssna på är födda på 1850-talet. En sökning på ”Halland” ger tio träffar med berättelser på dialekt – från Gällinge i norr till Ränneslöv i söder.Facebookgrupper

Du vet väl att Hallands Släktforskarförening finns på Facebook – gilla och följ oss gärna där!
Vi kan tipsa om att det finns fler Facebookgrupper med anknytning till halländsk släktforskning. ”Släktforskning Falkenberg & Varberg” och ”Halländska rötter” är ett par av dem.


Information från DIS-Syd:

Besök gärna hemsidan https://dissyd.se/ 
Där finns alla kurser och DIS-träffar inlagda i Skåne, Blekinge och Halland.
Som medlem i DIS Syd får man också deras nyhetsbrev.


Välkommen att besöka vår hemsida där du finner ingången till vår Medlemsportal, information om kurser, aktiviteter och mycket annat matnyttigt inom halländsk släktforskning!


Läs tidigare nyhetsbrev här! Nyhetsbrev


facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Hallands Släktforskarförening eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.