Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Samlingsplats plats på forshaga.se

På denna sida finns aktuell information om pågående och planerade åtgärder på nationell, regional och lokal nivå för dig som företagare. Här kan du hitta information om:

  • Lokala åtgärder med anledning av Corona
  • Numret till företetagsjouren
  • Aktuell information från branchorganisationer
  • Det senaste från Folkhälsomyndigheten

Direktlänk till sidan: www.forshaga.se/corona-foretagare


Almis Brygglån - Från kris till hållbar framtid

Almis Brygglån är riktat till bärkraftiga små och medelstora företag i Sverige där finansieringsbehov uppstår som en följd av coronavirusets spridning. Syftet är att överbrygga en period av svårigheter och lånet ger möjlighet till villkor som är särskilt anpassade till rådande situation.

Det innebär bland annat förmånliga villkor såsom möjlighet till amorteringsanstånd och ränteanstånd redan från start. Lånet kan anpassas beroende på vilken fas företaget befinner sig, oavsett om det är ett startupföretag eller ett etablerat företag. Det viktiga är att företaget var bärkraftigt före krisen och bedöms ha en hållbar bärkraft även efter krisen.

Här hittar det frågor och svar om Brygglån:Brygglån


 Dags att söka bidrag

Kulturrådet fördelar 370 miljoner kronor ur regeringens stödpaket till kulturen. Stödet omfattar inställda och uppskjutna kulturevenemang i Sverige till följd av covid-19.

Kultursektorn har drabbats hårt av coronautbrottet, behoven är stora och det är bråttom att få ut bidragen inom stödpaketet.

Därför är ansökningsperioden kort och vi förväntar oss ett högt söktryck. För att avlasta våra tekniska system finns det tre olika sista ansökningsdagar beroende på vilken typ av kulturevenemang du söker stöd för.

Vi vill gärna att du ansöker så tidigt som möjligt så att ansökningarna kan spridas över ansökningsperioden.


Omställningscheckar till Företag

Många företag kämpar med effekterna av coronapandemin. Därför har Region Värmland infört en tillfällig stödform, så kallade omställningscheckar. Stödet ska gå till att genomföra omställningsinsatser som krävs för att möta krisen.

Omställningscheckarna riktar sig till företag med upp till 49 anställda och varje enskilt företag kan ansöka om maximalt 150 000 kronor. Region Värmland står för 80 % av kostnaden och fördelar totalt 15 miljoner kronor i satsningen.

Företagen kan använda checken till utbildningsinsatser eller externa konsultinsatser som minskar företagets sårbarhet. Bland annat rör det sig om strategier för omställning, utveckling av virtuella tjänster eller arbete för nya nischer, affärsområden eller samarbeten. Stödet kan även användas för att finna nya marknader eller ta tillbaka marknader som försvunnit i samband med krisen, vilket lämpar sig för företag inom besöksnäringen. 

Vilka kan söka?

Småföretag upp till 49 anställda i hela Värmland.

Hur mycket stöd kan företaget få?

Ett enskilt företag kan få 80 % av kostnaden eller max 150 000 kronor.

När kan man ansöka?

Ansökningsperioden för omställningschecken är 1 maj – 30 september 2020.

Var hittar man mer information ?

 www.regionvarmland.se/foretagsstod


Företag får stöd baserat på omsättningstapp

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterar nu ytterligare en åtgärd för att lindra virusutbrottets konsekvenser för jobb och företag i Sverige. Det handlar om ett omställningsstöd på sammanlagt 39 miljarder kronor.

Syftet är att stödet ska göra det möjligt för företag att överbrygga den akuta krisen och samtidigt underlätta för företag att ställa om och anpassa sin verksamhet. Det kan till exempel vara restauranger som behöver sälja en större del av maten som hämtmat, eller taxiverksamhet som kan ställa om till leveranser. Det kan också röra sig om större tillverkningsföretag som ställer om till produktion av exempelvis sjukvårdsmaterial.

Storleken på stödet kommer att bero på hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft och variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020.

Vill du veta mera kan du  läsa på :https://www.regeringen.se


Starta Eget Kurs/Rådgivning 

Vill du lära mer om att starta och driva företag? Nyföretagarcentrum Södra Värmland erbjuder starta eget kurser i kommunerna Karlstad, Hammarö, Grums, Kil och Forshaga. Oavsett i vilken av dessa kommuner du bor är du välkommen att boka dig på samtliga orter. Näst ut är Grums, 18 maj:

https://www.nyforetagarcentrum.se/sodravarmland/  

På våra starta eget kurser får du lära dig mer om avtal, försäkringar, affärsplan, bolagsform, skatter och marknadsföring. Boka din plats till nästa kurs redan idag på https://www.nyforetagarcentrum.se/sodravarmland/ (begränsat antal platser)  

Rådgivning

Går du och bär på en dröm men behöver någon att bolla med? Från och med nu kan vi på Nyföretagarcentrum Södra Värmland hålla rådgivningar i ännu fler kommuner. Nu finns vi i Grums, Kil, Forshaga, Karlstad och Hammarö. Just nu sker alla rådgivningar digitalt eller via telefon. Gå in och boka en tid här: https://www.nyforetagarcentrum.se/sodravarmland/  

 Bär du på en idé till eget? Eller är du nyföretagare och behöver bolla nya vägar i en kristid? Vi på Nyföretagarcentrum Södra Värmland håller kostnadsfria rådgivningar där inga frågor är dumma frågor. Vi finns i kommunerna Karlstad, Hammarö, Grums, Kil och Forshaga. Boka din tid på https://www.nyforetagarcentrum.se/sodravarmland/   


Företagsfrukost på Gamla Kraftstation är inställd

Med tanke på den rådan situation så har vi valt att ställa in den plannerade förtagsfrukosten som skulle ha varit på Gamla Kraftstaion den 8 maj. 

Vi återkommer med nytt datum när vi vet lite mera om hur det blir med folkhälsomyndighetens rekomendationer.


Flera företag har blivit hjälpta via "Hållbar handelsutveckling"

Vi står nu alla inför en tid där många behöver ställa om sin verksamhet för att matcha dagens och morgondagens behov och önskningar.

Behöver  du som företagare utveckla din verksamhet med online försäljning och inspireras till nya affärs/butiks koncept? Då kanske Projektet "Hållbar handelsutveckling i staden 2.0" är något för dig och din verksamhet
Det handlar om digital och fysisk verksamhetsutveckling för dig som är företagare inom handeln och eller fastighetsägare med kommersiella lokaler.

Vi har också nu upphandlat att du kan få stöd i butiksconcept tex gällande inredning,exponering skyltning mm

Låter detta inressant så ta gärna kontakt med oss på näringslivskontoret eller maila till naringslivskontoret@forshaga.se

Läs mer om projektet här:Hållbar handelsutveckling


Berätta om dina anpassningar och omställningar

Tillsammans kan vi skapa unika möjligheter att hitta tillgänlighets anpassningar för att underlätta för fortsatt handel. Vi har fått in många kreativa och ideer. Vi vill gärna hjälpa till med att synligöra detta arbete med att hur du har annpassa din verksamhet. Om du meddelar dina anpassningar till oss så publicerar vi det på kommunens hemsida.

Direktlänk  www.forshaga.se/corona-foretagare


Kontaktuppgifter till oss på Näringslivskontoret

Du är alltid välkomen att höra av dig till oss på Näringslivskontoret.

Du kan nu mera också nås oss på vår nya E-post: naringslivskontoret@forshaga.se

Linda-Marie Fors Telefon: 054-17 21 30 E-post: linda-marie.fors@forshaga.se

Joachim Aude Telefon: 054-17 23 10 E-post: joachim.aude@forshaga.se


facebookhomepagelinkedin

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter