Nyhetsbrev kultur från Sotenäs kommun. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Missa inte!

Varje månad tipsar jag om tre arrangemang jag tycker att du absolut inte får missa.


Lokstallet

En konsthall som håller öppet och garanterar möjligheten att hålla distans. Öppnade 25 april.


Nordens Ark

Nordens Ark håller öppet som vanligt, dock med vissa restriktioner.


Din egen bio

Kulturhuset Hav och Land erbjuder dig att boka hela biografen för en rimlig peng.

Sotenäs kultur maj

Det står nu klart att vi kommer att få leva med effekterna av den pågående pandemin av covid-19 under lång tid. Allt fler arrangörer ställer in sina evenemang, även under sommaren. Det gör att även detta nyhetsbrev saknar kalendarium.

Men samtidigt måste vi vara glada att vi bor i en del av landet där det är lätt att hålla social distans och att årstiden nu tillåter alltmer umgänge utomhus. Jag hoppas ni tar hand om er där ute och hittar vägar till uppleva kultur ändå - att lyssna på musik, se film och läsa böcker är trots allt fullt möjligt.

Glad valborg!

Carl Forsberg, kultursekreterare

Blommande trift på Ramsvik. Foto: Jan Lundblad, Askums fotogrupp

Kultur i coronatider

Visst går det att uppleva kultur även om vi lever med restriktioner. Västra Götalandsregionen har sammanställt en fin lista på kulturupplevelser du kan uppleva hemifrån.

Konsert varje tisdag och fredag på GSO Play
https://www.gso.se/gsoplay/
På streamingtjänsten GSOplay erbjuds konserter hämtade från arkivet med internationella artister som Santtu-Matias Rouvali, Barbara Hannigan och Kent Nagano. Göteborgs Symfoniker och Regionteater Västs samarbete, dansföreställningen SEX, hade sin urpremiär online och finns också att se på deras hemsida.

Följ med bakom kulisserna på GöteborgsOperan https://www.facebook.com/GoteborgsOperan/
GöteborgsOperan tar med publiken på en digital rundtur, svarar på frågor och bjuder på sång i sina videoinlägg på Facebook. Passa på att ställa din fråga om GöteborgsOperan till bakomkulisserna@opera.se Du vet väl att du även kan se inspelningar från GöteborgsOperan på GO Film? (via denna länk)

Kulturnyheter från Västra Götaland i podcasten Ljudmagasinet
Ljudmagasinet hör du spännande intervjuer, intressanta porträtt och nyheter. Allt med fokus på kultur och tillgänglighet. Lyssna på ljudmagasinet.se eller beställ hem en daisy- eller cd-skiva. Du hittar den där andra poddar finns.

Besök ett museum hemifrån och bli trollbunden
Länk till Trollbunden.
Trollbunden – folktro, fakta och fiktion är en digital utställning om människans magiska tankevärldar – fylld med berättelser om allt från ormkulter och ättestupor till gastar och gengångare. Men också om vår tids behov av medie- och informationskunnighet.

Folkteaterns Urgent Drama speglar tillståndet i världen nu https://www.folkteatern.se/evenemang/urgent-drama
Folkteatern Göteborg ger Urgent Drama, en serie digitala scener som speglar tillståndet i världen nu. Folkteatern får stöd från Västra Götalandsregionen.

 Nya biofilmer direkt till Draken films streamingtjänst https://goteborgfilmfestival.se/draken-film-stottar-kvalitetsfilmbiografer-i-coronakris/
Göteborg Film Festival lanserar nya bioaktuella filmer på sin streamingtjänst Draken Film och skänker hälften av prenumerationsintäkterna till kvalitetsfilmbiografer. Göteborg Film Festival får stöd från Västra Götalandsregionen.

 


Kvirr

Är du orolig för att du missade den årliga konstvandringen Kvirr? Misströsta inte! Enligt de nya planerna så äger samlingsutställningen rum i mitten av juli och då hoppas vi att många av ateljéerna också ska kunna vara öppna. Såhär skriver de på sin hemsida:

På grund av Coronaviruset flyttar vi Kvirr, från påsken till den 17, 18 och 19 juli.

Samlingsutställningen på Solhem konsthall äger rum mellan den 11 juli och den 1 augusti. Vernissage den 11 juli kl 15 – 18.

Solhem Konstall ligger vid E6 i Rabbalshede, avfart 104. Där finns verk av alla deltagande konstnärer, där visas lotterivinsterna och där kan du lägga upp din konstrunda.

Vi är en del av Konstvandring i Bohuslän, ett samarbete mellan Kvirr och Konstvandringen Södra Bohuslän, med gemensam katalog och karta för samtliga deltagande konstnärer och konsthantverkare, från Strömstad i norr till Kungälv i söder.

Konstvandringen Södra Bohuslän ställer in sin konstvandring under påsken, men har kvar sin samlingsutställning i Stenungsund med start den 4 april.

Telefonnummer under Kvirrdagarna: 0768-04 86 80


En hälsning från Stallebrottet

Stallebrottet ställer in sommarens program. Det är förstås väldigt tråkigt men deras ordförande Thomas Green har skrivit ett fint brev till publiken som jag tycker att du ska läsa. Du hittar det här.


Granitkusten + Granitleden

Projektet Granitkusten har bidragit till att finansiera uppbyggnaden av hemsidan Granitleden. Granitleden presenterar massor av granitrelaterade resmål över hela Bohuslän och in i Östfold i Norge. Granitleden drivs av föreningen StoneZone som ingår i referensgruppen för Granitkusten.

Både Granitkusten och Granitleden presenterar mängder av resmål som går att uppleva utomhus. Ta chansen att spana in några av alla de skatter som ingår!


Kalendarium (utgår)


Så funkar det

Nyhetsbrevet om kultur i Sotenäs kommun kommer ut den 29:e varje månad. Vill du att ditt evenemang ska synas här, så maila till kultursekreteraren senast den 27:e månaden innan ditt evenemang äger rum. Du behöver beskriva evenemanget med en mening och bifoga en länk till en sida med mer utförlig beskrivning. Se ovan på kalendariet för att få en uppfattning om hur det kommer att se ut.


facebookinstagram

E-post: carl.forsberg@sotenas.se

Telefon: 0523 - 664 788

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har anmält dig via vår hemsida eller på annat sätt godkänt att din adress används för utskick. Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.