Hör gärna av dig om du vill vara med och bidra till ett "virtuellt Almedalen".

Vi fortsätter att ställa om och ställa upp för varandra!

De senaste två månaderna har för många inneburit att digitala möten, hemarbete, social hänsyn och "hemester-planer" på rekordtid blivit "mainstream". Hållbarhetssverige har under en längre tid diskuterat vad som krävs för att majoriteten skall kunna tro på att omställningen till en mer hållbar och solidarisk värld ens är möjlig? Inte i vår vildaste fantasi trodde vi att en världsomspännande tragisk pandemi skulle hjälpa oss på traven att bevisa att global omställning kan ske på rekordfart. Men frågan hur vi långsiktigt kan ställa om hållbart är långt ifrån löst. Allt fler röster höjs nu för att de nya stimulanspengarna som världens regeringar erbjuder företag och individer används på ett samhällsansvarigt & fossilfritt sätt för att bygga denna nya hållbara värld. I detta nummer av vårt nyhetsbrev finner du inspiration av några mäktiga "changemakers" för en mer hållbar värld; Nordea changemakers, Richard Barrett och våra nyaste medlemmar: Microfonden. Genom våra nätverksvänner på CSR Sweden kan du passa på att fylla på med kunskap om hållbara leverantörsled i en global kontext. Dessa utbildningar leds av en av våra giraffprisfinalister Parul Sharma.  De viktiga frågor med tillhörande diskussioner som vi hade hoppas lyfta i Almedalen kommer vi förhoppningsvis att kunna erbjuda i digital form under samma vecka i juli.
Häng med oss i sommar på vår digitala hållbarhetsresa.


NY CHANS! Webbinarie med Richard Barett

Den 23 april kunde vi lyssna till Richard Barrett som presenterade sin nya bok ”World View Dynamics and The Well-Being of Nations” och resultat från sin senaste forskning. Richard berättar om mänsklig och samhällelig utveckling samt framgångsfaktorer för välmående samhällen ur ett internationellt, skandinaviskt och svenskt perspektiv. Mycket lärorikt och spännande, inte minst med avseende på den situation vi är i med Corona och den svenska samt andra nationella strategier för att hantera det.
Nu har du chans att se en inspelning av webbinariet.
Vi återkommer också med ett uppföljande webbinarie med tema -"Supporting the Evolution of Human Consciousness" den 28 maj kl. 11-12. Mer info och anmälan nedan!


Changemakers Accelerator – nordiskt program för klimat och cirkulär ekonomi

SVN-medlemmen Nordea, tillsammans med Ashoka och Accenture, stöttar i ett unikt program nio sociala entreprenörer från hela Norden. Programmet, som avslutas nu i maj, heter Changemakers Accelerator och syftet är att hjälpa deltagarna att skala upp sina lösningar inom klimatförändring och cirkulär ekonomi för att öka den positiva effekten på samhället.

Nordea har samarbetat med Ashoka sedan 2018. Ashoka grundades i USA i början av 1980-talet och är världens största nätverk för sociala entreprenörer med 3 600 medlemmar i över 90 länder. Målet med samarbetet, som sedan i år också inkluderar Accenture, är att skapa systemförändringar inom olika områden genom innovativa lösningar på samhällsproblem och att bidra till ett nordiskt ekosystem för socialt entreprenörskap. Läs mer ...


Välkommen som medlem i SVN

Mikrofonden är den sociala ekonomins egna riskkapitalbolag. Hur gör ni när ert sociala företag har en bra idé men inte tillräcklig säkerhet för ett viktigt banklån? När kooperativet hittat en fin lokal men hyresvärden vill ha hyresgaranti för ett år? Eller om er ideella förenings EU-finansierade projekt behöver låna för att 

kunna betala löner innan projektmedlen kommer? Det är där Mikrofonden kan hjälpa till. Er regionala Mikrofond kan gå in med garantier och täcka upp för bristfälliga säkerheter eller medlemmars personliga borgen. Utifrån sedvanlig kredithandläggning. Mikrofonden kan också placera kapital i förlags- och medlemsinsatser eller aktier.


Almedalsdrinken 2020?

Allt fler vill dricka gott utan alkohol och därför finns Almedalsdrinken. Efterfrågan på alkoholfritt ökar ständigt. Här en favorit från 2012 – premiäråret för Almedalsdrinken.

Ingredienser
0,5 dl hallon
2 cl färskpressad citron
1 cl outspädd hallonsaft
2 cl outspädd flädersaft
mineralvatten

Gör så här
Mosa hallonen och tillsätt citron och safterna. Lägg i isbitar och fyll upp med mineralvatten. Rör om och garnera med citronskiva.


KOMMANDE SEMINARIER & EVENEMANG

Utbildning – Handfasta tips från riktiga hållbarhetsproffs

Onlineutbildning vid tre tillfällen med Parul Sharma. Anmäl dig idag, första tillfället är redan den 13 maj.

  • Hur ser det ut rent praktiskt med processer och frågeställningar kring inköp och upphandling? ​
  • Vilka minimikrav bör ställas? Vad krävs för minimikompetens internt för att handlägga dessa frågor? 
  • Behövs nya strategier för genomförande under finans och andra kriser? ​
  • Vart placeras hållbarhetsfrågorna vid kriser? 
  • Vad behöver du som ansvarig för hållbarhetsfrågor tänka på?

Du kommer att ha möjlighet att ställa frågor och ta del av material.
När: 13 maj, 19 maj och 25 maj 
Tid: 1,5 timme per tillfälle 10.00–11.30 
Kostnad: 995 SEK per tillfälle (exkl. moms)
OBS! SVN-medlemmar har 50% rabatt! Rabattkod: SVN Sweden
Max 20 deltagare per tillfälle.


Mänskliga rättigheter och klimatpåverkan - risker i produktionen av byggmaterial.

Den 2 juni håller vår medlem U&We ett webbsänt seminarium

När: 2 juni kl 09.00 - 10.30
Plats: Webinarium, länk skickas ut efter anmälan
Arrangör: U&We


Box 2035 | Lilla Nygatan 13 | 10311 Stockholm | 073-0896162
 info@svnsweden.se | Hitta till oss

facebooktwitterlinkedininstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.