Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


NYINKOMMET TYSKT


Foto: Arno Declair

DIE AFFEN (Aporna)

En komedi av Marius von Mayenburg

Rupp har varit en av rovkapitalismens mest samvetslösa hantlangare. Han har skövlat regnskogar, utrotat gorillastammar, förtryckt lokalbefolkningen och initierat krig. Nu har han förlorat tron på mänskligheten och genomgår en omvänd utveckling. Hans familj ber honom förgäves, att han ska raka av den päls som börjat växa på hans kropp, eller åtminstone dölja den med kläder. Även hans tal börjar förändras och hans beteende blir allt mer djuriskt; han kröker rygg och svingar sig från träd till träd. Till en början tar läkarna hand om honom, men han blir allt mer ett fall för biologin och i slutändan ett zoologiskt fenomen. Människor vill hela honom, förstå, döda, rädda och analysera honom, ta selfies med honom, befria honom, skjuta upp honom i rymden och få honom uppstoppad efter hans död.

Men Rupps radikala inställning till mänskligt självavskaffande förblir inte ett isolerat fall. Tecken tyder på att andra människor följer hans exempel genom att klättra ner för byggnader, sitta på biltak och i horder plundra stormarknaderna. Den urbana infrastrukturen är nära en kollaps. Rupp har inte släppt loss en revolution, utan en devolution; en reversering av evolutionen, och resten av mänskligheten måste reagera innan det är för sent.

Roller: 4 (2k, 2m)  Publik: Vuxna  Språk: Ty  Speltid: ca. 2 h 20 min

Urpremiär på Schaubühne, Berlin i mars 2020.


Foto: Christian Kleiner

AN UND AUS (Av och på)
av Roland Schimmelpfennig

Tre otrogna par träffas varje måndag på det havsnära hotellet för att äta och älska. Det de inte vet är att i rummen intill ligger den egna äkta mannen med en annan kvinna och den egna hustrun med en annan man.

Pojken med glasögonen, han som jobbar i receptionen, och som är ständigt nervös över att paren ska upptäcka varandra, är kär i tjejen som bor långt borta på berget. Han kallar henne Biet och hon kallar honom Valen, och han längtar så efter henne. Det plingar ideligen i hans mobil när kärleksmeddelanden skickas fram och tillbaka mellan dem.

Plötsligt blir det strömavbrott, ljuset slås av och på och av och på igen, och allting har förändrats: fru Z har två huvuden, herr A saknar mun, herr Y:s hjärta brinner. Det är beckmörkt när alla samtidigt lämnar sina rum, och ingen förstår vad som försiggår...

Roller: 8 (4k, 4m)  Språk: Ty

An und Aus är en beställning av National Theatre i Tokyo. Den tar avstamp i Fukushima-olyckan och på Schimmelpfennigs poetiska vis ger han oss insikter om vår egen tid.


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Lena, Franka & Sara

 


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/+46 (0)8 411 80 85, E-post:info@colombine.se, Hemsida: www.colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.